Una nova associació a Olot difondrà els 'tresors' de l'església de Sant Esteve i del santuari del Tura

Volen potenciar la protecció del patrimoni artístic obrint-lo al públic

Els Amics de l'església de Sant Esteve i del Santuari del Tura, és el nom de la nova associació cultural que va néixer ara fa pocs mesos a Olot i que té com objectiu posar en valor els "tresors"- el patrimoni artístic, l'orfebreria o l'art sacre- que s'han localitzat a l'església de Sant Esteve i el santuari del Tura. Al mateix temps, la seva voluntat és incloure aquests indrets en l'oferta museística habitual de la capital garrotxina. "Sant Esteve és una capsa de sorpreses enorme i, encara ara, anem descobrint noves estàncies que desconeixíem. És un edifici dins d'un altre edifici", ha explicat un dels membres de la junta de l'entitat, Xavi Palomo. Des de l'associació també han dut a terme actuacions d'urgència per a la conservació del patrimoni de l'església com la salvaguarda de les pintures de Lluís Carbonell que es trobaven a la capella dels Dolors.
La presentació s'ha realitzat aquest dijous a l'Ajuntament d'Olot i ha comptat amb la presència del regidor de Cultura de la vila, Josep Berga, i dos dels membres de la junta de l'associació cultural Amics de l'església de Sant Esteve i del Santuari del Tura, Xavi Palomo i Carme Grau. Tal i com han detallat, la voluntat de la nova entitat és donar a conèixer els "tresors" que es troben en aquest temple, posar-los en valor, difondre les obres i protegir el patrimoni de l'església parroquial de Sant Esteve d'Olot que està catalogada com a Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN), del santuari del Tura i de totes aquelles capelles o parròquies que estan annexionades a l'església olotina.

"Era necessari posar en valor i a disposició de la ciutat tots aquests tresors", ha explicat Palomo. L'entitat va començar a donar els primers passos abans de l'estiu, impulsada pel mossèn de l'església de Sant Esteve. Des del primer moment van tenir clar que una de les seves prioritats era aconseguir obrir l'església a la ciutadania. I així ho han fet amb visites guiades coordinades per Carme Grau i que ara volen potenciar. En aquest sentit, s'han marcat com a repte entrar dins l'oferta cultural estable de la ciutat. "Paral·lelament també estem treballant en la protecció del patrimoni com per exemple darrerament hem recuperat les pintures de Lluís Carbonell que hi havia a la capella dels Dolors", ha explicat Palomo. Unes obres que, a causa de la humitat i l'alta salinització de la sala, es trobaven en perill i van ser retirades d'aquest indret. "Ara estem fent un treball de sanejament d'aquesta capella", ha assenyalat Grau.

Mitjançant les donacions de particulars interessats en el projecte i amb l'ajuda econòmica de la parròquia, l'entitat té previst abordar la problemàtica de les termites i corcs que afecten l'antic museu i també volen emprendre tasques de neteja de diverses àrees de l'edifici per fer-les visitables. Tampoc s'obliden de la façana del temple que, ara fa uns anys, havia patit alguns despreniments a causa del mal estat de la pedra. També tenen previst restaurar el Sant Crist de la Paciència, una figura del segle XVII, que van localitzar fa poc.
"També estem impulsant un cicle de xerrades de cara al març per donar a conèixer les obres patrimonials que hi ha al museu de Sant Esteve i del santuari del Tura", ha puntualitzat el membre de l'associació. Una tasca que compaginen amb el desenvolupament de guions pedagògics – guies didàctiques i jocs de coneixement- entorn a aquesta mateixa temàtica i dirigits a alumnes de primària i secundària de la ciutat.

"Sant Esteve és més que l'obra del Greco, cal visualitzar-ho, la ciutat ha de conèixer i estimar l'església, l'obra i les riqueses que acull però sense oblidar-nos del santuari", ha assegurat Palomo. "Actualment tirem de recursos econòmics propis i sumant la voluntat de moltes persones; el que volem és que més gent s'inscrigui a l'entitat per tenir més força i, al mateix temps, demanar subvencions i ajudes per tirar endavant els nostres objectius ", ha assenyalat Grau qui ha aprofitat la presentació per anunciar que, a partir d'ara, es podrà pujar al cor de l'església (una novetat) i observar les pintures de Carbonell recuperades. I és que, tal i com assenyalen des de l'associació, encara hi ha molt per descobrir. "Fa pocs dies vam trobar dos sales noves que desconeixíem; Sant Esteve és un edifici dins d'un altre edifici i les estàncies queden dissimulades. En aquest cas pensàvem que era només un armari i ens van quedar sorpresos al veure que hi havia més sales darrere de les seves portes", han explicat els dos membres de l'entitat.

Les primeres notícies que es tenen de l'existència de l'església de Sant Esteve d'Olot daten de l'any 846. Posteriorment, l'any 977, s'esmenta el temple en un document del bisbe de Girona. Durant segles, l'església ha patit diverses reformes i reedificacions motivades pels terratrèmols de 1529, entre d'altres causes. La façana que s'ha mantingut fins a l'actualitat, d'estil neoclàssic, es va construir l'any 1800. L'església consta d'una sola nau de 58 metres de longitud i tres escalinates d'accés.

El temple compta amb obres tant destacades com el retaule del Roser, de fusta tallada i realitzat per Pau Costa entre els anys 1704 i 1707. En el seu interior es troba el Museu Tresor, un dels més antics de les comarques gironines, que va obrir les seves portes el març de 1948 i que ofereix una àmplia col·lecció d'objectes d'orfebreria, roba d'ús litúrgic, restes gòtiques i, sobretot, obres tan importants com el 'Crist abraçat a la creu' d'El Greco.