Desarticulada una organització que obligava dones a prostituir-se a Lloret de Mar

Les víctimes eren amenaçades amb rituals vudú

La policia espanyola ha desarticulat una organització que explotava sexualment dones nigerianes a Espanya i altres països d'Europa. Concretament, aquestes dones eren obligades a prostituir-se a Lloret de Mar (Selva), Bilbao, Noruega i Bèlgica. L'operació, desenvolupada per la policia estatal amb al col·laboració de les policies noruega i belga, ha permès detenir els quatre integrants de l'organització a Espanya i alliberades cinc víctimes, a les quals amenaçaven amb rituals de vudú.

Les investigacions es van iniciar al novembre de l'any passat quan els agents van tenir coneixement de l'existència d'una dona que havia estat explotada sexualment per una organització, l'àmbit de la qual s'estenia a Espanya, Noruega i Bèlgica. Després de dur a terme les primeres indagacions, els agents van comprovar que la xarxa obligava diverses dones a exercir la prostitució a Lloret de Mar i a Bilbao.

Una vegada conegut aquest fet, es va dur a terme un operatiu que va propiciar l'alliberament de cinc dones víctimes d'explotació sexual. La investigació va finalitzar amb la detenció dels quatre membres de l'organització a Espanya i amb la pràctica d'un registre domiciliari en el qual els investigadors es van confiscar de 23 telèfons mòbils, material informàtic i 330 euros en efectiu.

Els responsables de l'entramat exercien un estricte control sobre les dones a les quals exigien abonar un elevat deute, que oscil·lava entre 50.000 i 60.000 euros, en concepte de despeses de viatge des de Nigèria, que els era impossible saldar. Les joves eren captades al seu país d'origen mitjançant promeses falses de feina a Europa i, una vegada en la seva destinació, eren obligades a exercir la prostitució mitjançant amenaces, extensibles en alguns casos als seus familiars. Per doblegar la seva voluntat i evitar una possible fugida, utilitzaven ritus de vudú.