L'Audiència Nacional també investiga Girona per donar suport a la desconnexió amb Espanya

Unió de forces de CiU, ERC i CUP a Girona, que també ha estat notificat

Unió de forces dels grups municipals de CiU, ERC i la CUP a l'Ajuntament de Girona després de rebre la notificació de l'Audiència Nacional d'obertura de la investigació per delictes de sedició i rebel·lió per aprova, en el ple del 16 de novembre, la moció de suport a la resolució 1/XI del Parlament.

L'alcalde Carles Puigdemont ha lamentat que l'Estat "destini recursos econòmics, humans i tècnics a qüestions polítiques". "Que no s'esperin una reculada del municipalisme independentista perquè no hi serà", ha afirmat Puigdemont. L'alcalde i president de l'AMI insta els ajuntaments a defensar la llibertat d'expressió a aprovar la moció. "Que se'ls hi giri feina als de l'Audiència Nacional", ha dit.
Celrà va ser el primer ajuntament de les comarques gironines en rebre la notificació de l'Audiència Nacional. Dos dies després, ha estat la capital, Girona.

L'alcalde, Carles Puigdemont, ha explicat que aquest divendres, quan faltaven pocs minuts per a les tres de la tarda, el document ha entrat al registre general de l'ajuntament. A la tarda, els grups de CiU, ERC i la CUP han convocat una roda de premsa unitària per mostrar el rebuig al que consideren una "persecució d'idees".

El jutjat central d'instrucció informa que s'han obert diligències prèvies contra l'Ajuntament de Girona arran de l'aprovació de la moció de suport a la resolució del Parlament declarant l'inici del procés independentista i de la desconnexió amb Espanya. El jutjat demana l'informe de secretaria i intervenció i que s'identifiquin els regidors que hi van votar a favor i en contra. El ple va aprovar la moció amb 17 vots a favor (els dels regidors de CiU excepte un que es va absentar, els representants d'ERC-MES i els de la CUP-CC).

L'Audiència Nacional alerta que la investigació s'obre perquè donar suport a la moció pot suposar cometre delictes de sedició i rebel·lió. "Són delictes més propis del segle XIX que no pas del segle XXI", ha afirmat Puigdemont. El serveis jurídics del consistori prepararan i enviaran la documentació requerida al jutjat.

L'alcalde ha criticat que l'Audiència Nacional "destini recursos econòmics, humans i tècnics a qüestions polítiques". "És clarament una utilització de la justícia al servei e la propaganda política", ha lamentat. Per a Puigdemont, aquestes investigacions obertes són una "persecució d'idees" i un intent de posar limitacions a la democràcia.

"Que no s'esperi una reculada del municipalisme independentista, perquè no hi serà", ha afirmat Puigdemont, que també és president de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI). L'alcalde insta els ajuntaments a defensar la llibertat d'expressió i a aprovar massivament mocions de suport als investigats. "Fins i tot els que no comparteixen el fons però creuen en la llibertat d'expressió", ha indicat.

"A l'Audiència Nacional se li gira feina", ha afegit Puigdemont que recorda que arreu del país hi ha una vuitantena d'ajuntament i institucions que o bé ja han aprovat la moció o pensen fer-ho properament. "Ens hem d'oposar a una estratègia de criminalització de l'opinió, tenim dret a pensar això i a donar-hi suport", ha advertit Carles Puigdemont que recorda que els grups es van comprometre a avalar l'activitat del Parlament que sortís de les urnes el 27-S.

No tenen legitimitat

Des d'ERC-MES, la portaveu del grup municipal, Maria Mercè Roca, ha augurat que a partir d'ara i a causa del procés independentista, Catalunya travessarà més "moments complicats". "Això és només el començament; vam votar a favor d'aquesta moció amb molta alegria i satisfacció perquè enteníem que era el mandat dels gironins", ha assegurat durant el seu parlament. En aquest sentit, la regidora del consistori gironí ha subratllat que tot i que se'ls acusa de "sedició i rebel·lia" no estan "gens espantats". "Vindran coses pitjors i la unió ens donarà força per lluitar contra la propaganda política amb la tranquil·litat de saber que no hem fet cap delicte", ha destacat.

El regidor de la CUP-CC, Lluc Salellas, també ha destacat la importància de mostrar públicament la unitat de les forces independentistes de l'Ajuntament de Girona. Salellas ha recordat que la CUP "no ha reconegut mai la legitimitat de l'Audiència Nacional espanyola, hereva del franquisme" i, per això, sosté que no té poder per anul·lar una manifestació democràtica dels ajuntaments. La CUP fa una crida a "la unitat d'acció" política i també demana als gironins que mostrin el seu suport "davant l'ofensiva antidemocràtica engegada per l'estat espanyol".