La potència d'un dels espectacles dels focs de Blanes trenca vidres d'edificis propers a Sa Palomera

Els fets van tenir lloc el diumenge a la nit amb la pirotècnia valenciana Europla

  • En Pau mostra els danys a una de les persianes del restaurant Can Ton © ACN
    En Pau mostra els danys a una de les persianes del restaurant Can Ton © ACN
  • Així van quedar els vidres del restaurant Can Ton © ACN
    Així van quedar els vidres del restaurant Can Ton © ACN

Els propietaris del restaurant Can Ton, situat just al davant de la roca de Sa Palomera, fa 50 anys que tenen el negoci davant la zona on es fan els focs. El passat diumenge va ser la primera vegada que van veure com l'ona expansiva d'un espectacle pirotècnic els trencava els vidres de les dues portes del restaurant i d'una finestra. A la casa del costat, la porta de vidre també ha desaparegut i així fins a tres edificis més. 'És com si estiguéssim en un bombardeig entre Palestina i Israel, teníem por que no caigués un tros de sostre', relata en Pau Castanyer, fill dels amos del restaurant.

Mentre dura l'espectacle pirotècnic, els negocis del davant tanquen persianes i s'esperen per obrir un cop ha acabat. 'Estàvem sopant quan només de començar l'espectacle van caure tres vidres, ens vam amagar a la cuina perquè entrava fum per sota la persiana i encara quedàvem vint minuts d'espectacle', ha explicat Castanyer.

Dos dies després hi ha cases que encara no tenen els vidres reposats però estan tranquils perquè saben que l'assegurança els ho cobreix. Ara bé, els veïns no volen que es repeteixin aquests fets i, per això, ha reclamat a l'ajuntament un control més exhaustiu sobre els decibels que poden assolir els espectacles per evitar que, en el futur, l'ona expansiva torni a causar danys ja que, per exemple, a Can Ton aquella nit van haver de tancar i anul·lar les reserves que ja tenien fetes.

Una anècdota, segons l'ajuntament

Des de l'ajuntament no han volgut donar importància als fets que han qualificat 'd'anècdota'. Fonts de l'ajuntament han volgut remarcar que el pla de seguretat –que es revisa anualment i és pioner en aquest tipus d'espectacles- ha funcionat a la 'perfecció'. Pel consistori blanenc, el més important és que no hi ha hagut cap ferit durant aquest concurs de foc que finalitza aquest dimarts després de sis nit durant les quals s'han cremat 6.5 tones de pólvora.

Fonts municipals també han afirmat que és aviat per decidir si cal limitar els decibels dels espectacles pirotècnics i ha declarat que en 48 hores tots els danys estaran reposats.