CiU presenta les inversions a Girona pel 2016 que pugen a 107,14 MEUR

El traslladat de la biblioteca Ernest Lluch i el projecte de reforma de la Casa Pastors, entre les inversions

La regidora d'Hisenda a l'Ajuntament de Girona, Maria Àngels Planas, ha presentat aquest matí el pressupost que han dissenyat –que haurà de comptar amb el suport d'algun grup de l'oposició- per a l'any 2016. La proposta segueix en la línia dels quatre anys anteriors i es marca com a prioritats la despesa social i el foment de l'activitat econòmica i l'ocupació.

En concret, el pressupost arriba als 107.142.532,95 euros, xifra que representa un augment del 2,5% respecte del pressupost del 2015 (un total de 2.574.032,95 euros més).Un dels capítol que experimenta major creixement és el de les inversions (capítol 6), que creix un 6,35% fins arribar als 6,7 MEUR. "Malgrat l'augment considerem que continua essent baix per a una ciutat com Girona, però no ens podem endeutar més del que hem amortitzat", ha detallat.

Principals inversions

Planas ha explicat que hi ha algunes partides que encara estaven pendents de quantificar-se i que, per tant, no podia donar a conèixer el detall de totes les inversions previstes. El que sí se sap és que la voluntat del govern és tornar a mantenir l'1,2 MEUR per als pressupostos participatius per barris i també incloure el pla de voreres, el pla d'accessibilitat, un pla d'asfaltatge i també plans energètics.

Pel que fa a obres concretes, uns 400.000 euros aniran a parar al trasllat de la biblioteca Ernest Lluch –fins ara a l'Eixample- que, amb la posada en marxa de la nova biblioteca provincial, es canvia a les dependències de la Casa de Cultura que han quedat lliures.

Una altra partida que permet avançar en el projecte de Museu d'Art Modern i Contemporani de Girona és la que es destinarà a la redacció del projecte arquitectònic per reformar l'antiga Casa Pastors i també una altra per seguir pagant el fons d'art Santos-Torroella, que s'ha de pagar en set anys. Segons Planas, caldrà destinar a aquests dos conceptes a l'entorn de 500.000 euros.

També relacionat amb aquest nou museu, l'ajuntament destinarà una part de les inversions a l'adequació d'una nau que ha llogat als afores de Girona –al límit amb Salt- que farà servir com a gran magatzem d'obres d'art i on està previst que es dipositi el fons Santos-Torroella fins que no estigui tot a punt a la Casa Pastors per poder-lo exhibir. La nau s'ha d'arranjar per tal que garanteixi guardar les obres en bones condicions climàtiques i també amb total seguretat.

El pressupost 2016 també ha de servir per fer un pas més en la transformació de l'antic Cinema Modern en Ateneu i Centre de la Cançó. Per això, també es té previst una partida per a començar amb els projectes i estudis necessaris per acabar de definir l'edifici i els usos que ha de tenir.

En canvi, l'any vinent no entra en els plans del consistori posar fil a l'agulla per canviar l'aspecte del carrer Canalejas, el carrer des d'on es divisa la típica imatge de les cases de l'Onyar. El govern va proposar una reforma que no va agradar els veïns i, a l'espera que es reformi el projecte, queda aturat.

Més despesa en personal per la paga extra del 2012

Pel que fa al capítol de personal (capítol 1), per al 2016 es preveu un augment del 2% perquè el consistori ha d'abonar la resta de la paga extraordinària retinguda a l'exercici 2012 i que s'abonarà al personal municipal el gener del 2016. "La podíem pagar llavors però l'Estat no ens ho va deixar fer i ara hem de destinar-hi 1 MEUR", ha puntualitzat la regidora. A més, després de cinc anys, el govern vol reactivar les promocions internes dins el consistori.

Projectes destacats per àrees

La regidora d'Hisenda també ha detallat alguns projectes i partides en algunes àrees. Per exemple, Planas ha recordat que el mandat passat van augmentar un 58% els diners destinats a l'Àrea de Serveis a les Persones i que, enguany, gràcies al reajustament de partides han pogut mantenir inversió. L'ajuntament torna a preveure 85.000 euros com a fons de contingència per a emergències socials, 110.000 euros per ajudar les famílies a pagar lloguers, 120.000 euros per a ajudes de lloguer per als pisos de la borsa municipal i també 80.000 euros destinada a equipar els voluntaris de protecció civil (cos de recent creació).

Pel que fa a les polítiques d'ocupació i promoció, aquest 2016 l'equip de govern vol augmentar les partides destinades al cofinançament de programes. Així doncs, es destinaran 100.000 euros a l'agència de promoció econòmica i 75.000 euros al foment del desenvolupament local, de promoció empresarial i comercial. A més, també creix en 262.000 euros la partida per a sostenibilitat. "Volem donar valor afegir a les zones verdes de al ciutat i fer un pas més cap a l'objectiu de fer de Girona una ciutat verda europea", ha destacat la regidora.