El nou centre de recuperació de fauna dels Aiguamolls de l'Empordà serà una realitat a mitjans del 2016

Vila assegura que es posarà fi a la situació de precarietat actual

El nou centre de recuperació de fauna dels Aiguamolls de l'Empordà, una de les assignatures pendents del parc, comença a veure la llum. La Generalitat s'ha compromès a acabar les obres a mitjans del 2016 i també ha garantit que l'equipament tindrà el personal necessari (actualment, tira endavant gràcies als voluntaris). "La situació és extrema i s'ha de remuntar, perquè és impròpia d'un país modern i avançat", assegura el conseller de Territori, Santi Via, que ha visitat les obres. Els treballs, que costen més de 200.000 euros, permetran traslladar el centre a tocar de les oficines del parc i treure'l dels terrenys que ocupa d'ençà del 1984 (situats en plena reserva integral i en zona inundable). Durant el darrer any, el centre ha atès més de 1.200 animals.

El centre de recuperació de fauna dels Aiguamolls de l'Empordà és un equipament que arrossega dèficits. No només d'instal·lacions, sinó també de personal. Es va aixecar l'any 1984 en terrenys situats dins la reserva integral, les seves edificacions són velles i, a més, corren risc d'inundar-se si plou amb intensitat.

"Els animals no estan en les condicions adequades i, a més, quan hi ha hagut episodis de llevantades, alguns d'ells han mort perquè les gàbies han quedat plenes d'aigua", admet el director del parc, Sergi Romero. A tot això, a més, en els darrers anys, el centre ha patit una manca de personal evident. De fet, actualment, només compta amb un treballador -que està de baixa- i depèn de la tasca dels voluntaris per tirar endavant.

Cada any, des d'aquest centre s'hi arriben a tractar més d'un miler d'animals. Durant aquest 2015, han estat 1.200. Actualment, hi ha un mussol i també una tortuga mediterrània, a qui un cotxe va passar pel damunt i va aixafar-li la closca.

Ara, però, les mancances que acumula el centre de recuperació ja estan en vies de solucionar-se. A mitjans de l'any vinent, si es compleix calendari, l'equipament es traslladarà a uns nous terrenys, situats a tocar de les oficines del parc (a la zona del Cortalet). Les obres del nou centre ja han començat, de moment amb l'adaptació d'un mòdul, on s'hi trobaran la sala de cures, l'UVI, les sales de necròpsies, els despatxos i els vestuaris.

180.000 euros per a terrenys i gàbies

Els operaris ja treballen a les diferents dependències, que es preveu que estiguin condicionades la primavera del 2016. Aquesta part de l'obra té un cost de 34.000 euros. Després, vindrà el gruix del pressupost. Seran 180.000 euros més, compresos dins d'una segona fase, que serviran per preparar el terreny adjacent i construir les gàbies exteriors, on hi viuran els animals que s'estiguin recuperant.

El conseller de Territori en funcions, Santi Vila, que avui ha visitat les obres, ha compromès el finançament necessari per posar fi a la situació de precarietat actual. Vila, a més, també ha garantit que es contractarà el personal que cal (tres persones) per tirar endavant el centre de recuperació. "La situació actual és extrema i s'ha de remuntar, perquè hi ha una precarietat impròpia d'un país avançat", ha subratllat el conseller.

La intenció de la Generalitat és que el nou centre de recuperació dels Aiguamolls de l'Empordà ja pugui completar el trasllat a les noves dependències a mitjans de l'any vinent. "Comencem a veure la llum al final del túnel per poder treballar en condicions; és a dir, arribar a aconseguir un centre nou i, en un futur no gaire llunyà, que les instal·lacions comptin amb l'equip de personal al complert", explica l'actual treballador, Berto Minobis.

Necessitat de traslladar-lo

Quan es va crear, l'any 1984, el centre es va situar en uns terrenys del Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà dins una zona inundable que és reserva integral. Per aquesta raó, sempre ha estat present la necessitat de traslladar-lo a un altre indret, dins l'àmbit del Parc Natural. Un cop estudiades totes les propostes, es va considerar com a millor lloc els terrenys del costat del Cortalet.

L'Associació de Càmpings de Sant Pere Pescador, l'organització empresarial més important de la zona, en va finançar els estudis, per un valor de 25.000 euros. El conseller Santi Vila els ha volgut agrair la col·laboració tot dient que "sintonitzen perfectament amb els valors dels nostres temps moderns i s'adonen que la natura és un actiu pel territori: social, per a l'activitat econòmica i per al turisme".

El centre segueix un model mixt de gestió entre diferents administracions públiques i entitats. Existeix un acord signat entre la Generalitat, la Diputació de Girona i la Institució Altempordanesa per a la Defensa i Estudi de Natura (IAEDEN). Aquesta última rep alhora suport d'una altra entitat que és Amics del Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà (APNAE), amb l'objectiu de compartir aquesta tasca. Segons Vila, "la IAEDEN és una entitat que ha combinat des de sempre un marcat compromís ambiental i una capacitat de gestió molt i molt gran".

335 metres quadrats de gàbies de vol

Al marge de l'adequació de les antigues instal·lacions del Servei de Sanitat Vegetal, s'ha de preparar el terreny per construir al davant les instal·lacions de maneig i les diferents gàbies exteriors que acolliran els animals en fase de recuperació. La construcció projectada és de planta rectangular, ocupant una superfície total de 522 metres quadrats, dels quals 335 seran gàbies de vol, formades per recintes tancats sense coberta. La resta és un edifici de planta en forma d'ela que acollirà vuit recintes destinats a gàbies de muda, l'estabulari, la nurseria, la cambra frigorífica i la cuina.

El projecte també contempla el trasllat de l'estany artificial, una actuació en el camí d'accés, la col·locació d'una tanca de malla cinegètica i la plantació d'arbrat per disminuir l'impacte visual i acústic.

El major increment de tot Catalunya

En els darrers anys, aquest centre és el que ha experimentat un major increment d'activitat de tot Catalunya, especialment en relació a les entrades d'animals per recuperar. A finals d'octubre de 2015 ja es va batre el rècord absolut d'entrades de tots els anys que porta en funcionament.

Entre els animals que acull destaquen les aus, la majoria, protegides, que representen al voltant del 70% de les entrades. Dins d'aquestes, el grup dels falciots i les orenetes és el més abundant, seguit dels rapinyaires. Les aus no protegides més nombroses són els columbiformes, gavians i ànecs coll-verds.

Al voltant del 20% dels ingressats són mamífers. D'entre els protegits més representats hi ha ratpenats i eriçons, i dels no protegits, visons americans. Els rèptils representen al voltant del 10%, amb espècies protegides com les tortugues de rierol i mediterrànies, la serp verda i el tritó. La resta correspon, sobretot, a tortugues exòtiques.