Figueres ha reforçat les mesures de seguretat per evitar nous esvorancs a la Rambla

L'Estat no ha ajudat a la ciutat a fer front al milió d'euros de les obres

Figueres ha reforçat les mesures de seguretat per evitar que, en cas d'aiguat, torni a haver-hi un esvoranc a la Rambla. Fa just un any, la pluja va omplir d'aigua la riera que passa per sota de la Rambla i a la part baixa es va originar un remolí que va descalçar un mur i va fer cedir el terra.

"Va ser per un cúmul de factors, hem fet tot el que calia i no hauria de tornar a passar", ha afirmat l'alcaldessa Marta Felip. Així, han "amorosit" la base del monument a Narcís Monturiol perquè l'aigua no impacti i han refet el mur que amb el temps s'havia anat fent malbé per culpa de les arrels d'uns arbres.

Tot plegat ha costat un milió d'euros i Felip ha criticat que l'Estat no hi ha aportat res.

Fa just un any, la nit de dissabte a diumenge va caure un xàfec quasi sense precedents a Figueres. La ciutat va registrar 240 litres/metre quadrat d'aigua i això va provocar el creixement del cabal de rius i rieres. Una de les conseqüències més nefastes d'aquell episodi de pluges va ser l'esvoranc a la part baixa de la Rambla de Figueres. De matinada, va cedir el terra i la riera va engolir 40 metres quadrats de carrer.

L'arquitecte municipal de Figueres, Joan Falgueras, ha recordat que les causes de l'esvoranc són múltiples. Hi va influir la crescuda desmesurada del cabal de la riera Galligans però, en aquest punt, es va originar un remolí perquè l'aigua impactava contra la base de l'escultura de Narcís Monturiol i també hi havia alguna pedra del ferm que es va aixecar i va contribuir a arremolinar l'aigua.

El tercer element constructiu que va entrar en joc va ser el mal estat del mur, afectat per la crescuda excessiva de les arrels d'uns plàtans que hi havia plantats a la Rambla.

Tot plegat, ha detallat l'arquitecte, va provocar que l'aigua no pogués circular amb fluïdesa i el remolí desfalqués el fonament del mur, que va acabar cedint.

Per corregir els desperfectes i corregir els problemes detectats, han reconstruït l'arc amb formigó, han plantat arbres amb arrels menys profundes per salvaguardar el nou mur i han "amorosit" els vèrtexs de la base de l'escultura de Monturiol. "Hem fet un efecte proa, com als vaixells, que ajuda a lliscar l'aigua", ha detallat.

Un any després, Figueres ha tancat l'episodi i, segons ha explicat l'alcaldessa Marta Felip, ha adoptat totes les mesures possibles per evitar que es pugui repetir un episodi com aquell. "Les coses de força major mai es poden preveure, però aquí hem fet tot el que calia perquè no torni a passar", ha concretat Felip.

A banda de refer la volta, també han fet les reposicions a la superfície perquè la Rambla torni a lluir amb la imatge de sempre.

Felip ha concretat que la factura final de refer tots els desperfectes provocats per l'aiguat de fa un any s'enfila al milió d'euros. L'alcaldessa ha assegurat que han rebut ajuda de la Diputació de Girona i del Govern però que la majoria dels diners han sortit de les arques municipals. Marta Felip ha criticat que l'Estat no ha contribuït a cobrir despeses. "Vam fer la sol·licitud però han resolt que no els encaixa com a catàstrofe", ha lamentat.