La plataforma 'Volem l'ambulància les 24 hores' recull més de 2.500 firmes

Volen evitar que desaparegui el servei d'ambulància en l'horari nocturn a l'ABS de la Bisbal d'Empordà

La plataforma ciutadana 'Volem l'ambulància les 24 hores' ja ha reunit més de 2.500 firmes en contra de la desaparició d'aquest servei sanitari durant la nit i té previst mobilitzar-se. La previsió és que l'àrea bàsica de salut (ABS) de la Bisbal d'Empordà, que agrupa deu municipis, deixarà de tenir una ambulància activa durant la nit a partir d'aquest dimecres. Fa deu anys que l'ABS disposa d'una ambulància les 24 hores del dia i el canvi prové de la reorganització del servei de transport urgent sanitari, arran del darrer concurs per a la seva gestió.

Amb el nou model, la zona incorporaria un vehicle d'intervenció ràpida que hauria de desplaçar-se arreu de la comarca i de la demarcació gironina i que no està habilitat per al transport de pacients a l'hospital. Els fets els van donar a conèixer ara fa un mes l'Ajuntament de la Bisbal d'Empordà que ja ha aprovat una moció per reclamar a la Generalitat i al Departament de Salut que mantingui l'ambulància les 24 hores del dia. Una moció que també ha secundat l'Ajuntament de Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l'Heura i que compta amb el suport de Parlavà. El canvi prové de la reorganització del servei de transport urgent sanitari arran del darrer concurs per a la seva gestió. L'ambulància, que fins ara tenia seu a la Bisbal d'Empordà i cobria tota l'àrea bàsica de salut de la capital del Baix Empordà, deixaria d'actuar entre les vuit de la nit i les vuit del matí.

L'àrea bàsica de salut de la capital baixempordanesa agrupa deu municipis: la Bisbal d'Empordà, Corçà, Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l'Heura, Foixà, Forallac, Palau-sator, Rupià, Ullastret, Parlavà i Ultramort. En principi, la previsió és que tots aquestes viles perdin el servei d'ambulància durant la nit a partir del proper dimecres 2 de desembre. A partir de llavors, l'ambulància només treballaria de les vuit del matí a les vuit del vespre.

A canvi, el nou model preveu la incorporació d'un vehicle d'intervenció ràpida (VIR) amb seu a la Bisbal d'Empordà. Es tracta d'un vehicle medicalitzat amb un tècnic d'ambulància i un metge però que haurà d'actuar i desplaçar-se arreu de la comarca del Baix Empordà i, fins i tot, a tota la demarcació gironina en cas que sigui requerit. A més, segons asseguren des de la plataforma, aquest vehicle no està habilitat per al transport de pacients a l'hospital.

Fins ara, l'alcalde de la Bisbal d'Empordà s'ha reunit amb els directors territorials de Salut i del SEM però no ha aconseguit aturar el projecte. Davant d'aquesta problemàtica i amb la voluntat de conscienciar la població, un grup de ciutadans s'han agrupat en una plataforma anomenada 'Volem l'ambulància les 24 hores' i amb la qual ja han recollit més de 2.500 firmes en contra de la desaparició del servei d'ambulància nocturn. L'entitat també compta amb el suport de l'associació Marea Blanca de Catalunya.

Una de les seves membres, Mireia Xarau, ha avançat que tenen previst mobilitzar-se properament. "Volem concentrar-nos a l'hospital de Palamós i fer un acte reivindicatiu el proper 2 de desembre quan l'ambulància deixi de treballar a les vuit del vespre, segons el que està previst", ha explicat. Tot i això, Xarau assenyala que no hi ha res planificat, que els metges de la zona no han rebut encara una confirmació clara que el canvi es produirà a partir del dia 2 de desembre i, per això, espera que aquesta "incertesa" sigui perquè les autoritats s'han replantejat la decisió. "El nostre màxim objectiu és revertir aquest canvi, que no es produeixi perquè suposaria un pas més en la precarització de la sanitat a la comarca del Baix Empordà", ha destacat.

En principi, la plataforma continuarà recollint signatures per mantenir l'ambulància les 24 hores del dia, informarà sobre aquesta problemàtica i organitzar més concentracions davant de l'Hospital de Palamós i del CAP de La Bisbal d'Empordà el 15 i 16 de desembre.