L'Estat licita les obres per refer el passeig del Molinet a l'Estartit per 1,16 MEUR

Els treballs duraran sis mesos i permetran condicionar el tram tancat durant dotze anys arran de les esllavissades

Nou pas per al a remodelació pendent del passeig del Molinet. Segons publica avui el BOE, la Direcció General de Sostenibilitat de la Costa i el Mar ha licitat la reforma del passeig per 1.168.172,62 euros. Un cop s'adjudiqui, es preveu que els treballs siguin una realitat en sis mesos.

Les empreses interessades tenen de termini fins al 21 de desembre per presentar ofertes. L'Ajuntament de Torroella de Montgrí confia que les obres puguin iniciar-se ja a principis d'any, per poder tenir el Molinet en solfa quan comenci la temporada turística.

L'alcalde, Jordi Cordon, assegura que amb la licitació "finalment s'ha concretat el pas decisiu que faltava per poder adjudicar una actuació llargament reivindicada". A més, recorda que l'Estat s'havia compromès a fer-la ja "l'any passat", però que fins ara no s'havia passat dels anuncis. "Arribar fins aquí no ha estat fàcil, però al final els esforços hauran valgut la pena i podrem dignificar un dels racons amb més potencial turístic del nostre front marítim", ha afegit.

Cordon ha enviat aquest dimarts un correu electrònic d'agraïment al subdirector general per a la Protecció de la Costa del ministeri, Ángel Muñoz. Precisament, durant els darrers anys Muñoz havia estat el seu interlocutor a Madrid per tractar la reforma del passeig. Per a l'alcalde, a més, engegar la reforma no només servirà per condicionar el passeig, sinó també per garantir que l'escullera –malmesa i fràgil en determinats punts- pugui resistir els embats de les llevantades.

Dotze anys tancat

El passeig del Molinet, que fa 260 metres de llargada, va estar dotze anys tancat. El 2001, les esllavissades que hi va haver a la muntanya del cap de la Barra van obligar a prohibir-ne l'accés. Una situació que es va allargar fins a la Setmana Santa del 2014, quan l'ajuntament va estabilitzar la muntanya. L'obra es va poder fer gràcies a un fons Feder, que va permetre finançar-ne el 50% del cost total (471.000 euros).

L'Estat feia més de tres anys que tenia redactat el projecte per refer el passeig, però en condicionava l'execució a què s'estabilitzés la muntanya. Ara, amb l'anunci al BOE, s'ha desencallat aquest tràmit. La rehabilitació del passeig serà integral. Abasta tots els 260 metres compresos entre el darrer espigó i el cap de la Barra.

Els treballs permetran construir un nou mur, una nova escullera i millorar tots els serveis. El nou passeig tindrà una amplada de 7 metres i dos trams clarament diferenciats. Al primer tram, de 130 metres, hi conviuran vehicles i vianants (els cotxes tindran un carril de 3 metres fet amb aglomerat asfàltic). Al segon tram, que s'estendrà a la meitat final del passeig, no s'hi permetrà el pas de vehicles. Serà d'ús exclusiu per a vianants i bicicletes i estarà pavimentat amb llambordes.

Parcialment, a la part que toca a muntanya, es farà una plataforma elevada, que servirà com a mirador des d'on es podran contemplar les illes Medes. Al tram final del passeig del Molinet hi haurà una plaça de 600 metres quadrats.