Denuncien la dessecació de la riera de Cassinyola a causa de les obres del TAV a Bàscara

La plataforma a més acusa els responsables de l'obra de contaminar l'aigua embassada que hi queda

La Plataforma Defensem el Territori ha decidit presentar un escrit formal davant de diverses autoritats polítiques catalanes, estatals i europees per denunciar la dessecació que ha patit la riera de Cassinyola. D'ençà que van començar les obres del TAV en el tram de Vilademuls-Pontós, l'entitat ha advertit reiterades vegades –per escrit i verbalment- del risc que podria suposar la construcció del túnel al puig de les Cavorques on si troba l'aqüífer que subministra l'aigua a la riera.

Uns advertiments que segons la secretària de la plataforma, Carme Pagès, no han servit ni per repensar el projecte de les obres ni per salvar el cabal de la riera. 'Ara, només queda aigua estancada. La riera ja no raja, no hi ha aigua', es queixa Pagès.

La plataforma creu que les obres han interceptat l'aigua subterrània que emergia i originava el cabal de la riera i que això ha provocat que el riu s'hagi assecat. Per això, reclamen ara que es retorni el cabal i la qualitat de l'aigua. Segons Pagès, l'aigua embassada que queda on hi havia la riera i que ja no circula està 'fortament contaminada' pels residus derivats de les obres. 'L'aigua té un color lletós', explica Pagès.

Un conflicte llarg

Ja fa temps que la Plataforma Defensem el Territori de les comarques gironines alerta del perill que suposen les obres del TAV que s'estan fent en aquest tram a nivell ambiental. Al febrer del 2007, l'entitat juntament amb científics de la UdG i diverses associacions ecologistes, van presentar un informe ambiental on s'advertia dels efectes nocius d'aquests treballs per l'entorn. També certificava que la riera tenia un cabal permanent i analitzava la qualitat de l'aigua que hi circulava.

Arran de l'informe, diverses entitats van fer una proposta per canviar el traçat i fer-ne un d'alternatiu per l'Est de Bàscara. D'aquesta manera, es reduïa l'impacte ambiental de les obres a la zona i, sobretot, a la riera.

Segons la plataforma, ni l'informe ni la petició de les entitats van ser prou convincents per al Ministeri de Foment, que no va accedir a canviar el traçat. Ara, denuncia, ja no circula aigua per la riera i la poca aigua que queda està contaminada.

La Plataforma Defensem el Territori de les comarques gironines lamenta que les advertències no hagin servit per arribar a aquest punt i confia que s'emprenguin les mesures necessàries per retornar-ne el cabal.