CatSalut haurà de pagar 150.000 euros per la mort d'un nadó a l'Hospital de Figueres

Els metges van descartar practicar una cesària a la mare malgrat li era necessari

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha condemnat al Servei Català de la Salut a pagar 150.000 euros d'indemnització a la família d'un nadó a qui no es van fer els deguts controls durant la seva gestació i va morir a l'Hospital de Figueres.

En concret, els metges van descartar practicar-li una cesària, tot i tenir constància des de la setmana 34 que el fetus tenia un diàmetre biparietal més gran del normal.

En la sentència, els magistrats conclouen que la mare no va rebre l'atenció sanitària ni quirúrgica que requeria el cas "per més que es pretengui afirmar el contrari". D'aquesta manera, l'alt tribunal ha revocat una sentència del Jutjat Contenciós número 3 de Girona, que va desestimar una indemnització per als familiars del nadó.

Segons la sala del Contenciós Administratiu del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, no es pot considerar que el dany al fetus fos "imprevisible" i remarca que no es va tenir en compte l'opció de la cesària, fet que va poder ser el "desencadenant" de la posterior mort del nadó el 13 de desembre del 2012.

Els magistrats consideren que l'administració "no ha estat capaç d'oferir una explicació satisfactòria" després d'obviar "incomprensiblement" que la millor opció per preservar la salut de la mare i el nadó era la cesària preventiva, i critiquen que no es fessin proves complementàries tot i saber des de la setmana 34 que fetus tenia un diàmetre biparietal més gran del normal.Els informes pericials van concloure que no va haver-hi negligència mèdica i que el seguiment de l'embaràs va ser "correcte" i no va existir mala praxis.

El Servei Català de la Salut, per la seva banda, va al·legar que els doctors del centre van fer una "correcta valoració" a la pacient i que "la sospita de macrosomia fetal no és contradicció absoluta" amb un part vaginal. "La ruptura uterina era imprevisible i inevitable", va insistir. Mentrestant, l'Hospital de Figueres va atribuir a una "complicació greu inesperada" la mort del nadó després que el part natural no fos possible i s'optés per una cesària d'urgència. El centre es va oferir a pagar una indemnització de 165.914 euros davant els 678.389 euros que demanava la família i que finalment el TSJC ha fixat en 150.000 euros.

publicitat