La Diputació de Girona rescata el projecte de remodelació de la Casa Cultura

Preveu enllestir-lo aquest mandat

Després d'aparcar indefinidament el projecte de reforma de la Casa de Cultura de Girona el 2011, l'equip de govern de la Diputació de Girona ha rescatat la proposta i ha fixat una primera partida en els pressupostos del 2016. El president Pere Vila ha explicat que aquests diners serviran per redactar un projecte constructiu, que prendrà com a punt de partida l'antic projecte que va quedar en un calaix però els tècnics l'hauran de "redimensionar".

El motiu és que la remodelació d'aquest edifici del segle XVIII situat al cor de la ciutat tenia un pressupost de 34 milions d'euros (MEUR) i preveia tancar l'edifici durant les obres. Vila ha explicat que el pressupost final "ni s'aproparà" a la quantitat prevista inicialment –s'ha atrevit a augurar que l'import rondarà la meitat- i la intenció és que, si hi ha opcions tècniques que ho permetin, els treballs es facin per fases i no interrompi tota l'activitat de la Casa de Cultura de cop.

L'any 2007, el jurat del concurs del projecte de reforma de l'espai va escollir guanyadora la proposta dels arquitectes Ricard Mercadé i Aurora Fernàndez, anomenada 'Boira'. Un projecte molt ambiciós per fer una remodelació profunda d'un edifici que data del segle XVIII i que va néixer com a hospici provincial. La proposta buscava mantenir els elements més característics de l'edifici i modernitzar-lo amb alguns elements com obrint el pati interior als vianants convertint-lo en una zona de passeig que connectés d'un costat a l'altre de l'edifici o construir un gran cub de vidre, d'uns 35 metres d'alçada, que treia el cap per sobre de l'edifici històric.

Pere Vila ha explicat que el punt de patida serà aquesta proposta perquè s'aprofitarà la feina feta però exposa que la intenció és que el nou projecte el redacti personal de la Diputació de Girona i que es busqui la manera de remodelar íntegrament l'edifici racionalitzant la despesa. "La Casa de Cultura necessitava ja que es prengués una decisió", ha afirmat el president que destaca que és un edifici important per a la vida cultural de la demarcació i que no podia esperar més per atacar la reforma.

La intenció és que al llarg del 2016 es redacti un nou projecte constructiu i que les obres puguin començar el 2017. L'objectiu final és que estigui enllestit aquest mandat. "Tenim la capacitat econòmica per fer-ho", ha exposat Vila.

Pressuposat aprovat

L'equip de govern ha fet aquest dimarts un ple extraordinari per debatre i aprovar el pressupost per al 2016. El vicepresident Miquel Noguer ha estat qui s'ha encarregat d'explicar el detall d'uns números continuistes amb el darrer exercici però amb alguns canvis.

En concret, el pressupost de la Diputació de Girona per al 2016 és de 113,92 MEUR, un 0,3% més que l'exercici actual. Si a aquesta xifra s'hi sumen els organismes autònoms que gestionen el seu propi pressupost –Dipsalut, Xaloc, Semega i el Conservatori de Música-, la xifra total del pressupost general és de 118,56 MEUR, un 1,6% més que el 2015.

El president de la Diputació de Girona ha destacat que després d'uns anys de davallades i augments com conseqüència de la crisi, el pressupost s'ha estabilitzat en els últims exercicis. Situa el punt de partida el 2012, quan el pressupost va ser de 98 MEUR, el 2013 va pujar fins als 113,6 però el 2014 va tornar a baixar a 108,5.

La majoria de la despesa, el 26%, serà per a l'àrea de promoció econòmica, el 25% per a Cultura i Noves Tecnologies, el 23% per a Cooperació Local, el 13% és per als òrgans de govern i l'11% per a Territori i Sostenibilitat. A més, han incrementat la xifra del fons de contingència, que ara serà de 3 MEUR.

Una vegada excloses les despeses de personal i les financeres, l'equip de govern ressalta que el gruix dels diners van a parar als ajuntaments via cooperació local. "Continuarem apostant pel fons de subvencions, element clau per ajudar molts ajuntaments a desenvolupar la seva activitat social, cultural i urbanística amb garanties", ha afirmat el president.

Noguer també ha destacat l'esforç que ha fet la Diputació de Girona en els darrers anys per reduir l'endeutament. Així, ha exposat que mentre el 2012 la ràtio de deute viu era del 83%, amb un deute de 84,3 MEUR, preveuen tancar el 2016 amb un ràtio del 31%, és a dir, amb 24,38 milions. "Això vol dir que hem amortitzat 60 MEUR en els últims 5 anys", ha exposat el vicepresident.

El pressupost consolidat de la Diputació de Girona és la suma del pressupost de la corporació i de les quatre entitats púbiques com són Dipsalut, que té un pressupost de 12 MEUR i el 2016 assumirà també l'àrea d'Acció Social; Xaloc, amb 8,5 MEUR, el Conservatori de Música Isaac Albéniz, amb 2,7 MEUR. Continua la reducció en l'aportació als Serveis de Millora i Expansió Ramadera i Genètica Aplicada (Semega) (amb un pressupost de 742.000 euros) perquè la construcció de la nova granja i bona part de la despesa l'ha assumit l'IRTA.

Els números, com sol ser habitual a la Diputació de Girona, han rebut el suport d'una àmplia majoria. ERC, el PSC i IdS s'han sumat als vots de l'equip de govern de CiU i han aprovat el pressupost per al 2016 amb 24 vots favorables. S'hi ha oposat el diputat de la CUP, Lluc Salellas, que ha lamentat manca de debat i també ha assenyalat que són uns números "en clau autonomista" i que no han inclòs cap partida per a despeses previsibles per a la creació del nou estat català.