La manca d'acord en l'allargament de la C-32 podria fer perdre la inversió

El projecte està pressupostat en 71 MEUR

Les obres per allargar l'autopista C-32 fins a Lloret de Mar (Selva) estan pressupostades en 71 MEUR. El projecte ha de permetre estendre la carretera des de Blanes fins a Lloret. En total, són 6,5 quilòmetres que s'han projectat per resoldre els embussos que es donen a la carretera actual (sobretot, durant els mesos d'estiu).Els treballs els ha d'executar la concessionària Abertis, en virtut del conveni signat amb la Generalitat.

Un cop comencin obres, s'estima que el perllongament de la C-32 serà una realitat en dos anys. La nova carretera s'ha projectat amb un sistema pioner a l'Estat per evitar xocs frontals (alternant dos carrils de circulació amb un de sol per sentit contrari i separant-los per barreres).Inicialment, l'obra havia de començat al mes de setembre (de fet, es va fer una presentació pública del projecte anunciant-ho). Però al final, la Generalitat va decidir posposar-ne l'inici fins a finals d'any. Entre d'altres, per donar més informació als ajuntaments sobre el projecte.

De totes maneres, però, el perllongament de la C-32 és un projecte que ha aixecat recels al territori. De fet, ha nascut una plataforma opositora (Aturem la C-32) i l'ajuntament de Lloret de Mar s'ha compromès a fer una consulta ciutadana sobre si es vol o no l'obra. O consens, o sense inversió Ara bé, la Generalitat no està disposada a esperar sine die. De fet, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, ja ha llançat un clar advertiment: o hi ha consens abans de finals d'any, o els diners que s'han reservat per a la C-32 es destinaran a algun altre projecte. "Des del Govern, volem fer notar que és molt important que, abans no acabi el 2015, els ajuntaments confirmin l'interès de tirar o no endavant l'obra", ha subratllat el conseller. Per a Vila, el projecte de perllongament que hi ha ara sobre la taula "té tots els requeriments ambientals necessaris", però no obstant això, Territori i Sostenibilitat obre la porta "a fer possible que incorpori millores significatives per a Lloret i la resta de la comarca".

Per això, el conseller en funcions confia que els consistoris prenguin una decisió aviat, i que aquesta sigui la de tirar endavant el perllongament de la C-32. "Es tracta d'una inversió milionària que beneficiarà el turisme, l'hostaleria i els sectors econòmics d'aquests municipis de la Selva", diu Vila. I hi afegeix: "Hi ha 80 MEUR a punt que no es poden deixar perdre".Si no hi ha resposta en les properes setmanes, però, el conseller de Territori també llança un ultimàtum. "És evident que si el Govern veu que el territori no està alineat i considera la C-32 com una prioritat, inevitablement destinarem els recursos a una altra inversió", ha dit.

Tanca la porta als transportistes

També pel què fa a carreteres, el conseller de Territori i Sostenibilitat ha tancat la porta a una reclamació que els transportistes gironins porten fent des de fa mesos. La patronal del sector, l'Asetrans, reclama que s'apliqui una excepció a l'N-II entre Vilademuls, on acaba la circumval·lació de Girona, i el peatge de l'AP-7 a l'Escala, i que es permeti que els tràilers puguin passar per aquest tram de nacional. Es tracta d'escassament 3 quilòmetres, però sobretot per als recorreguts en sentit nord, els camioners consideren que això els permetria estalviar un peatge que ara es veuen obligats a menjar-se.

De fet, l'Asetrans recorda que una situació semblant ja s'ha aplicat al sud de l'N-II, perquè ara es permet als tràilers circular pel tram Sils-Maçanet per enllaçar amb l'AP-7 (una part de carretera on s'estan fent obres, però que encara no està desdoblada).La resposta de Vila, però, ha estat categòrica. "Des del Govern només contemplem seguir treballant per fer possible l'ampliació de l'N-II en autovia A-2; per tant, pel què fa als trams nord, la duplicació", ha dit el conseller de Territori en funcions. I ha conclòs: "Mentrestant, no s'alterarà en res tot el sistema de bonificacions actualment vigent".