Controlades a la Catalunya Nord 50 persones en procés de radicalització

Entre ells s'hi trobarien possibles jihadistes

França està en estat d'emergència arran dels atemptats de París i, per extensió, també la Catalunya Nord. Aquí, la prefectura dels Pirineus Orientals ha demanat reforços policials d'altres departaments i també que es mobilitzin reservistes de l'exèrcit per fer front a l'amenaça jihadista. Tots ells se sumaran als més de mil efectius que ja estan desplegats arreu de la Catalunya Nord (sobretot, amb les proximitats a la frontera).

La prefecta, Josiane Chevalier, ja ha fet ús dels poders que li ha atorgat l'estat per ordenar 17 entrades i escorcolls a domicilis, fonamentalment a la ciutat de Perpinyà. Una d'aquestes ha acabat en un arrest domiciliari. "El nostre objectiu és el d'aixecar dubtes sobre certs individus i situacions; si es detecta radicalització, els portarem davant la justícia", ha subratllat Chevalier.

Incloses en fitxers policials

En paral·lel, les forces de seguretat intensifiquen la lluita contra l'integrisme islàmic. De fet, a la Catalunya Nord, la policia controla i segueix de prop 50 persones incloses en fitxers policials. N'hi ha que pertanyen a moviments vinculats a l'extrema esquerra però també, com concreta la prefectura, "hi ha individus radicalitzats a l'islamisme, que ja tenen antecedents o que ja es troben empresonats".

"A més, també hi ha persones en vies de radicalització, el seguiment de les quals ha de permetre posar-los a disposició de la justícia i engegar mesures per evitar que tombin dins l'extremisme", precisa la prefectura dels Pirineus Orientals.

Josiane Chevalier, que avui ha explicat les mesures adoptades per l'Assemblea Nacional als alcaldes del territori, ha insistit molt també en la intensificació dels controls a la zona del Pertús (Alt Empordà). Tant pel què fa a l'autopista AP-7 com a l'N-II.

23 delinqüents, empresonats a la frontera

De fet, només cal donar un cop d'ull a les dades de la policia de fronteres (PAF) per veure fins a quin punt s'ha extremat la vigilància. Durant l'última setmana, d'ençà dels atemptats, els conductors a qui s'ha demanat documentació han arribat a multiplicar-se per sis. S'han aturat 3.275 vehicles, s'han comprovat les dades policials de 934 conductors i, només des de dilluns fins avui, s'han empresonat 23 delinqüents.

"Són gent que tenia ordres pendents de cerca i captura per delictes com ara el tràfic de drogues", ha explicat el comissari del departament, Philippe Duporge. Cap d'ells, però, estava vinculat amb l'integrisme islàmic.

Pel què fa als retorns, Duforge també ha concretat que aquí, les xifres no difereixen massa de les readmissions que es venien fent abans de l'estat d'urgència. En concret, en els darrers cinc dies s'ha impedit l'entrada a França de 51 persones (normalment, al llarg d'una setmana, aquesta xifra fluctua entre els 60 i els 80).

Mantenir els actes

La reunió entre Chevalier i els alcaldes de la zona –n'hi han assistit 225- s'ha fet a Ribesaltes. Davant d'ells i de la resta d'assistents (parlamentaris, forces de l'ordre) la prefecta dels Pirineus Orientals ha llançat un missatge clar: "Estem en guerra, però la nostra voluntat ha de ser la de plantar cara perquè els valors de la República triomfin".

Per això, els assistents a la trobada s'han conjurat a no anul·lar cap acte cultural, esportiu o associatiu que hi hagi previst. "Hem de viure amb més vigilància i més controls policials, però viure", ha dit Chevalier. Els actes es mantenen, però se'n reforçarà la vigilància. De fet, entre les mesures que ha engegat el departament es troben, per exemple, reforçar el nombre de vigilants i agents de seguretat i obrir de manera "sistemàtica" qualsevol motxilla, bossa de mà o paquet.

"El diàleg serà permanent amb els alcaldes, però a dia d'avui, el missatge és que tots aquests actes no s'anul·laran", ha insistit Josiane Chevalier. La prefecta també ha assegurat que, amb l'objectiu d'intensificar la sensació de seguretat, hi haurà patrulles policials "dinàmiques". És a dir, que els agents no s'estaran immòbils davant les portes d'equipaments i edificis "per fer més visibles les forces de l'ordre".

Per últim, Chevalier ha demanat no fer córrer "rumorologia" sobre on pot trobar-se el terrorista fugit dels atemptats a París, Salah Abdeslam. "Demano a la ciutadania que no difongui falsos rumors per les xarxes socials, que malauradament, circulen", ha conclòs.