El Túnel del Vent d'Empuriabrava assoleix els 170.000 voladors en 3 anys

Només aquest any hi han passat 45.000 persones

El Túnel del Vent d'Empuriabrava, l'únic simulador de caiguda lliure de tot l'Estat, va obrir portes el novembre del 2012. Des de llavors, 170.000 persones han pogut gaudir de l'experiència de volar i 700.000 han passat per aquestes instal·lacions que es troben a l'Alt Empordà.

En concret, enguany, fins a finals d'octubre, han rebut 45.000 voladors i 200.000 visitants. Un 10% dels voladors repeteix i gran part d'ells ja s'han convertit en clients habituals.

En principi, l'empresa espera tancar aquest tercer any amb una facturació de prop de 3 milions d'euros. A més, ja han arrencat les obres per construir un segon túnel del vent a Barcelona que entraria en funcionament el novembre del 2016.

"No podem fer una altra cosa que un balanç molt positiu perquè el nostre principal objectiu és atreure públic perquè vinguin a volar", ha detallat la directora del Túnel del Vent d'Empuriabrava, Aida Rico. Durant aquest 2015, més de 45.000 persones han pogut gaudir de l'experiència de volar en aquest simulador i més de 200.000 persones han visitat les instal·lacions situades dins del municipi de Castelló d'Empúries. En concret, el primer any van volar unes 65.000 persones, el segon any prop de 60.000 i aquest 2015 esperen poder arribar a les 50.000 a finals de desembre.

A grans trets, durant aquests tres anys, hauran volat pel Túnel del Vent un total de 170.000 persones i 700.000 han passat per aquest espai que es troba al bell mig d'Empuriabrava. Des de l'empresa Windoor, esperen tancar aquest any arribant als 3 MEUR de facturació. "Hem pogut federar aquest esport i cada cop està tenint més popularitat", ha assenyalat Rico.

En principi, durant aquest temps, ja han detectat dos perfils molt diferenciats de visitants. D'una banda els professionals vinculats amb el món del paracaigudisme, que venen a practicar i fer proves al túnel i que provenen d'arreu d'Europa – principalment França, Itàlia, Bèlgica o Alemanya- i d'altres estats d'arreu del món com els Estats Units, Qatar, països del continent asiàtic o sud-africans. Segons les dades dels promotors, durant aquests tres anys han rebut visitants de més de 50 nacionalitats.

D'altra banda hi ha el públic en general que majoritàriament són joves d'entre 25 i 35 anys que estan animats per provar coses noves. El perfil més comú en aquest àmbit és el d'un home d'entre 21 i 30 anys que ve al túnel amb els seus companys a passar una bona estona. En concret, aquest últim any han notat un augment del nombre de grups i colles que volen viure aquesta experiència única. "El 47% dels vols contractats durant l'últim any han estat de voladors novells", assenyala Rico qui també assegura que, segons les xifres, la segona franja més comú pel que fa als participants novells són homes de 31 a 40 anys.

En aquest sentit, han notat una tendència a l'alça de voladors novells d'entre 41 i 50 anys que no tenen por i volen viure la possibilitat de volar per uns minuts. "També és cert que el fet que el vol 'indoor' sigui una activitat molt familiar ha propiciat que els visitants de quatre a 20 anys siguin el quart grup amb més afluència", subratlla la directora.

En un principi, el Túnel obria una mitjana de deu hores diàries. Actualment, tres anys més tard, ja està en funcionament una mitjana d'11,65 hores; 4.200 hores a l'any. Una xifra que contrasta amb la lleugera davallada de visitants aquest 2015 i que Rico relaciona amb el fet que ara els clients volen volar més temps. "Hem tret una nova targeta de fidelitat i sabem que un 10% dels voladors repeteixen; gran part d'ells es converteixen en clients habituals", destaca la directora. Enguany, l'empresa ha rebaixat preus i també ha ofert nous tiquets més econòmics i dirigits a grups.

"Sempre pregunten si l'activitat mareja o si podran respirar"

Aquest any, catorze joves vinguts de Noruega, Argentina, Brasil, Xile, França i d'arreu d'Espanya s'han entrenat a les instal·lacions d'Empuriabrava per convertir-se en instructors oficials de vol 'indoor', una professió que l'empresa ofereix a tots els interessats seguint en la línia d'altres països com Estats Units on ja fa temps que existeix aquesta sortida professional. Un dels instructors i també cap de màrqueting de l'empresa és Sergi Ponsa. "Al final, amb el temps ja tenim una sèrie de típiques preguntes gracioses. Sempre et pregunten si mareja, si poden esmorzar sense por a vomitar durant el vol o si podran respirar. Hi ha gent que quan entra el túnel tanca la boca i els veus que es comencen a posar vermells. Sempre els diem que la solució és relaxar-se i divertir-se", resumeix Ponsa.

Des d'infants de quatre anys fins a 80 anys, tothom pot provar-ho. Una de les activitats més atrevides és el Twister que consisteix en volar pujant i baixant 10 metres d'altura i que, enguany ja s'han portat a terme 12.100 vegades.

Un segon túnel a Barcelona

Pel que fa a les previsions de cara als propers anys, Windoor ja ha arrencat les obres per construir el segon túnel del vent que es farà a Barcelona i que està previst que entri en funcionament a finals del 2016. "Les demolicions van començar la setmana passada i la previsió és que estigui obert el proper mes de novembre", ha detallat Rico.

El nou espai – que comptarà amb la tecnologia més avançada del mercat- s'ubicarà al córner oest del Gol Cornellà de l'estadi de l'Espanyol, a pocs minuts del port i l'aeroport de Barcelona, i l'empresa ha firmat un acord d'explotació per als propers 15 anys. "Serà l'únic túnel del món que es troba dins d'una altra construcció, és una mica més costós però ho podrem tirar endavant", ha assenyalat la directora.

D'altra banda, d'aquí a pocs mesos, el Túnel del Vent d'Empuriabrava serà la seu de la tercera edició dels Windgames, la competició internacional de vol en túnel que reuneix els millors equips del món. En la passada edició ja hi van participar 39 equips i 124 voladors d'arreu del planeta. La cita serà el 22 i 23 de gener de 2016. En els passats Mundials FAI de Praga, l'equip local d'Empuriabrava, els Windoor Warriors, es van proclamar campions del món en la modalitat '4 Way Dynamic',