El director de 'Ocho apellidos catalanes' diu que ara no és el millor moment per a estrenar el film

Apunta que la situació política ha generat molta crispació

La comèdia 'Ocho apellidos catalanes' dirigida per Emilio Martínez-Lázaro, la segona part de l'exitosa 'Ocho apellidos vascos', arriba aquest divendres als cinemes. El cineasta ha considerat que "no és el millor moment per estrenar aquesta pel·lícula", ja que arriba en un intens context polític a Catalunya amb el debat sobre el procés. "Hem tingut mala sort", ha assenyalat el director, qui ha manifestat que en aquest "moment, en la mesura que està crispat, hi ha menys recepció per les coses d'humor".

La majoria del film s'ha rodat a Llagostera, Monells, Vulpellac i també a la ciutat de Girona. Berto Romero i Rosa Maria Sardà són les incorporacions més destacades en un repartiment en el qual repeteixen els mateixos actors de la primera part de la pel·lícula. Al film 'Ocho apellidos catalanes', l'amor entre el sevillà Rafa (Dani Rovira) i la basca Amaia (Clara Lago) es trenca i ella s'enamora d'en Pau (Berto Romero), un català que és nét de la Roser (Rosa Maria Sardà). Això "encén les alarmes" del pare d'Amaia (Karra Elejalde) que decideix viatjar a Sevilla per convèncer en Rafa que ha d'anar fins a Catalunya a reconquistar la seva filla.

"Què vaig voler explicar? Perquè enganyar-nos, al tenir tant èxit la primera part, es va produir per part dels productors la necessitat de fer una altra pel·lícula més sobre el mateix i treure-li suc econòmic, cosa que em sembla molt lícita i molt bé", ha apuntat Martínez-Lázaro. Ha admès que en un primer moment hi havia dues idees sobre la taula i els productors van preferir la de Diego San José que era que els personatges anessin a Catalunya i "jugar amb una altra regió espanyola que tingués conflictes relativament similars amb els que havíem jugat a la primera part. A mi em semblava 'tonto' perquè ho posàvem massa igual tot. Borja Cobeaga i jo preferíem que es quedessin al País Basc".

Martínez-Lázaro ha destacat que presenten una pel·lícula en la qual s'havien de refer unes parelles que estaven trencades i després hi ha el petit o gran conflicte dins de Catalunya. "Tot això ho vam fer amb una comèdia, una sàtira i una farsa, però no arriba tan lluny com 'Ocho apellidos vascos'". El director ha recordat una escena de la primera part amb una manifestació dels abertzales que podia ser polèmica.

El guionista Borja Cobeaga ha dit que més que una pel·lícula sobre Catalunya és sobre la percepció d'un basc a Catalunya. "Sempre hi ha hagut la idea que bascos i catalans estan agermanats en front el centralisme de Madrid, però ens feia gràcia que hi hagués rivalitat", ja que per exemple fa deu anys ningú era més independentista que els bascos.

"No és el millor moment"

Emilio Martínez-Lázaro ha reconegut que aquest no és el millor moment per estrenar la pel·lícula. "Normalment s'hauria vist com un film que et pot agradar o no, però el moment en la mesura que està crispat hi ha menys recepció per les coses d'humor". De fet, s'ha preguntat: "Qui hauria pensat que es faria el Parlament i la presidenta trauria aquell manifest? Va agafar a tothom en pilotes. Ens hauríem d'haver-nos allunyat d'aquest moment".

Per la seva part, Berto Romero ha dit que interpreta "un modern una mica repugnant perquè és el típic tio que ho té tot i fa una mica de ràbia, però li han donat una mica de cor". Ha assenyalat que al final li agafes una mica d'estima perquè és com un nen petit.

Romero ha ressaltat que els guionistes han volgut retratar una certa catalanitat tòpica dividida en dos personatges, el que interpreta Rosa Maria Sardà i el seu. "Ella representa l'esperit català clàssic de l'arrel, una senyora gran que és molt llesta i es fa la tonta, i després hi ha el nét que representa aquesta voluntat de ser més modern i emmirallar-se a tot arreu i és una mica superficial".

Romero: "Em consta que els catalans som una gent amb un gran sentit de l'humor, és evident, som gent irònica i ens distanciem de les nostres coses". Ha apuntat que una altra cosa és que "alguns catalans estiguin seriosos perquè hi ha temes que els hi resulten seriosos. Crec que si un dia s'ha de fer una Constitució catalana ha de protegir que a partir de certa hora del dia ens hem de relaxar, no podem estar en tensió 24 hores".

Sobre la possible pressió per repetir l'èxit de la primera part, Romero ha dit que el film té un pes a sobre que no li correspon, però ha apuntat que això ha de preocupar als productors i són problemes externs als actors.

Clara Lago

L'actriu Clara Lago, ha explicat que el personatge que interpreta en el moment que comença el film està en un moment dolç perquè es casarà amb el personatge de Berto Romero i "ella sembla que s'ha sofisticat perquè viu en un altre micromón, però quan apareixen Koldo i Rafa torna a sortir la basca que porta dins". Ha indicat que al film el seu personatge "està més vulnerable i mostra una part més fràgil i romàntica".

Preguntat per si es plantegen tirar endavant una tercera part, Cobeaga ha dit que "no hi ha cap idea que els mati i això és fonamental. El que ens va conquistar era fer una pel·lícula més coral i un triangle amorós".