Poques cares noves en els partits gironins a les eleccions del 20-D

Les novetats són Marc Lamuà (PSC), Fernando López (C's) i Dolors Terradas (En Comú Podem)

Els partits ja han escollit els integrants de les diferents llistes que concorreran a les eleccions generals del 20 de desembre. A la demarcació, fins a onze partits han presentat candidatura: Democràcia i Llibertat (CDC, Demòcrates i Reagrupament), Unió, PSC, PPC, En Comú Podem (ICV, EUiA, Podem, Barcelona en Comú i Equo), Ciutadans, ERC, UPyD, Partit Animalista (PACMA), Partit Comunista del Poble de Catalunya i Recortes Cero-Grupo Verde. En joc està l'elecció de sis diputats.

Les candidatures –tant al Congrés com al Senat- es publiquen aquest dimecres al BOE de manera provisional i ja serà dimarts vinent quan es faci la publicació definitiva. Per a la demarcació de Girona, els partits amb representació al Congrés han fet una aposta majoritària per mantenir les cares visibles al capdavant de les candidatures. En aquests quatre anys, però, alguns partits han sofert canvis, ja sigui per dividir-se (com CiU) o per generar noves coalicions (com En Comú Podem).

Líders que es mantenen

El 2011, Convergència i Unió va presentar candidatura amb Jordi Xuclà (CDC) i Montserrat Surroca (Unió) al capdavant. El partit va obtenir tres diputats. Ara, quatre anys més tard i després del trencament de la federació, tots dos es mantenen com les apostes dels partits. CDC concorre juntament amb Demòcrates (partit sorgit de l'escissió del sector sobiranista d'Unió) i Reagrupament, sota la nomenclatura de Democràcia i Llibertat. La seva aposta és continuista i torna a situar de candidat Jordi Xuclà.

El número 2 de la candidatura de Democràcia i Llibertat és Elena Ribera, exmilitant d'Unió i que ara forma part de Demòcrates. Al número 3, la coalició hi situa Jordi Cordon, alcalde de Torroella de Montgrí.
Montserrat Surroca, que és l'actual portaveu d'Unió i ha estat durant dos legislatures diputada al Congrés, encapçala la llista d'Unió. Aquestes són les primeres eleccions al Congrés en què concorren per separat i caldrà veure la força que té el partit, que ja ha quedat sense representació al Parlament després dels comissis del 27 de setembre.

A les files d'Esquerra Republicana també s'ha apostat per mantenir l'exalcaldessa de Ripoll, Teresa Jordà, com a cap de llista. Jordà encapçala per segona vegada consecutiva la llista al Congrés, on ha estat diputada durant aquesta legislatura.

Al PPC és la primera vegada que Concepció Veray és cap de llista a unes generals. Tanmateix, ja ha estat diputada al Congrés durant els darrers quatre anys ja que, el 2011, va ser Enric Millo qui va liderar la candidatura. Després d'obtenir un escó, Millo va renunciar a anar a Madrid i va preferir mantenir-se com a portaveu popular al Parlament. Veray, que anava de número 2, va entrar en el seu lloc al Congrés. El partit només ha obtingut representació al Congrés per Girona en dues ocasions en democràcia.

Les cares noves

El PSC és un dels partits que presenta una renovació més important a la llista del Congrés. Els canvis que el patit a sofert a Catalunya l'han obligat també a renovar la candidatura a les eleccions generals. Les darreres eleccions l'escollit per representar el partit a Girona va ser Àlex Sáez, que és diputat des del 2004. Després d'un procés de primàries, el partit ha apostat pel canvi i situa Marc Lamuà al capdavant de la candidatura. Lamuà havia estat secretari d'organització del PSC gironí. El partit va obtenir un diputat el 2011.

En les passades eleccions, ICV va apostar per Marc Vidal, que és diputat des del 2012 a les Corts Catalanes. El partit no ha obtingut mai representació al Congrés per Girona. Enguany, ICV es presenta juntament amb EUiA, Podem, Barcelona en Comú i Equo sota la denominació de En Comú Podem. Al davant de la llista han situat la independent Dolors Terradas, que havia estat regidora als anys 70 amb el PSUC a Banyoles.

Per part de Ciutadans, la cara visible per a les generals és Fernando López de Castro, de Roses, que aspira a aconseguir entrar al Congrés per primera vegada en la història de la formació. L'acompanyen en els primers llocs Salvador Valenzuela Pulido (Girona), Olga Hernández García (Figueres) i José Antonio Sánchez Mesa (Figueres).

Els candidats al Senat

Pel que fa al Senat, els partits també ja han decidit qui encapçalarà cadascuna de les candidatures. Per part de Democràcia i Llibertat repeteix com a cap de llista Joan Bagué, que ja ha estat senador aquesta legislatura. El mateix passa a Unió, on Pere Maluquer també torna a liderar la llista després d'haver ocupat un lloc al Senat aquests darrers quatre anys.

Al PSC la nova aposta és Cristina López (també escollida per primàries), al PPC també busquen canvi i hi situen Mar Llambí, a Ciutadans el candidat és Héctor Amelló, a ERC el cap de llista és l'exalcalde de Sant Pere Pescador, Jordi Martí, i per part d'En Comú Podem la candidata és Deborah Coll.