Girona torna a ser el punt neuràlgic de l'alta cuina. Des d'aquest diumenge i fins el proper dimarts, el Fòrum Gastronòmic – que té per lema 'Destinació Girona'- torna a la capital gironina per cinquena vegada i ho fa amb molta força, novetats i ampliant superfície. Durant tres dies, el certamen – que també es fa a Galícia i Barcelona- reuneix uns 200 expositors, unes 500 marques, i enguany compta amb 2.000 metres quadrats més i 50 empreses noves.
Una àmplia oferta que ha atret, des del primer moment, centenars de persones fins a la Devesa de Girona i el Palau Firal de la ciutat. "La idea d'aquest diumenge és que el certamen estigui obert a tothom, a professionals i aficionats de la cuina, els gourmets o ara anomenats 'foodies'", explica un dels organitzadors del certamen, Pep Palau. "Des de primera hora del matí hi ha un gran ambient, tothom està content i això demostra que el Fòrum Gastronòmic funciona, genera confiança i és atractiu", assenyala.
Segons Palau, els expositors s'han posat "el vestit de gala" i tota la carn a la graella per superar-se a si mateixos. "El Fòrum Gastronòmic juga a la divisió d'honor i les empreses cada cop veuen que cal jugar a aquest nivell; innoven, són creatives i volen que el seu expositor sigui el millor aparador de l'edició", assenyala l'organitzador. Un fet que es veu a primera vista ja que la gran majoria dels expositors compten amb activitats com 'showrooms', tastets, cuina en directe, mostres o fins i tot la col·laboració i presència de grans cuiners com per exemple Paco Pérez del restaurant Miramar.
"Volem qualitat, inspirem confiança; volem que la gent que vingui gaudeixi, tasti, mengi, faci negoci, compri i aprengui", ha subratllat Palau tot destacant que les xifres d'afluència de visitants no els preocupen. L'any 2013, la mostra va arribar als 8.000 plats cuinats en les sessions, tallers i ateneus i més de 2.000 persones van assistir als nombrosos actes que es van organitzar en aquella edició. "Enguany, amb totes les activitats, l'ampliació de superfície i l'aposta per l'arròs estem fent un salt endavant", ha comentat Palau.
Apostant per la sostenibilitat, gran part dels elements de disseny que es veuen a la mostra són fets de fusta. "Ara que es parla tant de sostenibilitat, volem ser conseqüents i per això hem aprofitat materials renovables", ha explicat l'organitzador. D'altra banda, Palau ha assenyalat que Girona és actualment una de les destinacions en auge i creixement, tant pel que fa en l'àmbit gastronòmic com turístic. "El Celler de Can Roca és la nostra catedral i volem que el Fòrum Gastronòmic en formi part, fer alta gastronomia de veritat perquè el teixit professional que hi ha a les comarques gironines en aquest àmbit no existeix enlloc de l'estat espanyol", ha assegurat.
Alguns dels noms i grans figures del fòrum gironí són els germans Roca, Jordi Cruz, Sergio i Javier Torres, Dani García, Paco Pérez, Ángel León, Ricard Camarena, Fina Puigdevall o Nandu Jubany, entre molts d'altres. Grans cuiners catalans i també francesos o d'àmbit internacional que faran sessions de cuina en directe, presentaran tècniques i receptes. Algunes de les activitats són gratuïtes o cal inscripció prèvia mentre que d'altres són de pagament.
"Cal canviar l'economia alimentària"
Un dels plats forts d'aquest diumenge ha estat la conferència del fundador del moviment 'slow food', Carlo Petrini. Una corrent que va néixer a Itàlia als anys 80 per combatre el menjar ràpid i defensar el cultiu i el consum ecològic i sostenible. Aquesta temàtica és, conjuntament amb l'arròs, els principals pilars d'aquesta edició del certamen. "És molt important que hi hagi un canvi en l'economia alimentària, l'actual té molts problemes, no funciona, està destruint el medi ambient, afavorint l'esclavitud, matant els productors locals, la biodiversitat i el patrimoni gastronòmic de cada territori", ha explicat Petrini.
Segons el fundador, és necessari tirar endavant una aliança entre els cuiners i els pagesos o productors locals per enfortir els agricultors i ramaders que aposten per una producció a petita escala, de proximitat i de qualitat. "Ajudar els petits productors és ajudar a les empreses familiars i reconstruir el patrimoni que tenim", assenyala Petrini qui, al mateix temps, subratlla que la cuina i els xefs catalans actuals tenen una gran oportunitat – aprofitant el 'boom' mediàtic i el pes dins del sector- per sumar el seu granet de sorra en aquest sentit.
Pel que fa als visitants, gran part dels assistents eren empresaris, cuiners, experts gastronòmics o públic en general que està interessant en el món de la cuina. Un exemple és la Montserrat Esbartit que té des de fa deu anys una carnisseria a Canet de Mar: "no és la primera vegada que vaig a fires així; em permeten conèixer productes que d'altra manera els petits comerços no podríem descobrir i crear relacions comercials", explica. Una altra visió és la d'en Carles Costa, de Vic, que no s'ha volgut perdre l'oportunitat d'aprendre noves tècniques o productes. "M'agrada molt cuinar i fer arrossos i, per això hem vingut per tastar alguna cosa i agafar idees per aplicar a casa. De moment, ja he vist un arròs amb taronja i caramel que sembla molt interessant", ha assegurat.
Enguany, el Fòrum Gastronòmic que compta amb diverses àrees i carpes, disposa d'espais com el Fòrum Vi, el Fòrum Empresa o el Fòrum Dolç, pels més llaminers. Aquest diumenge al matí, el concurs d'arrossos amb participants amateurs i que ha qualificat un jurat ha estat una de les activitats amb més afluència de públic. Durant els propers dies es podran veure altres tallers o actes com espectacles de cuina en directe o concurs d'obridors d'ostres. També s'entregaran guardons als millors cuiners i es faran ponències a l'Auditori de Girona.