El 84% d'empleats a través de Girona Actua aconsegueixen un contracte indefinit

Es contracten joves o majors de 45 anys en risc d'exclusió

El 84% dels contractes que s'han fet a través del programa Girona Actua són indefinits o amb perspectives de continuïtat. Fa dos anys el consistori va impulsar aquest programa pensat per formar i trobar feina a col·lectius en risc d'exclusió com els joves i els majors de 45 anys.

En aquest temps han atès 870 persones i aquest any han trobat feina a 161. El programa preveu subvencions directes a les empreses que contractin però són, com a màxim, durant sis mesos.

L'alcalde, Carles Puigdemont, ha destacat que si el 84% dels contractes són indefinits vol dir que les empreses mantenen els treballadors malgrat ja no reben l'ajuda. "Les empreses perden la por a contractar aquestes persones", ha remarcat.

L'Ajuntament de Girona va impulsar el maig de 2013 un programa per incidir especialment en dos col·lectius vulnerables i que tenien problemes per incorporar-se al mercat de treball: els joves d'entre 16 i 29 anys i els majors de 45 anys. Anualment, destina 500.000 euros per orientar els beneficiaris del programa, formar-los en algun àmbit concret i també destina bona part dels diners a subvencionar les empreses que els donen feina (334.286 euros el 2015).

Concretament, per als col·lectius de joves menors de 30 anys les empreses poden rebre una subvenció del 50% del salari mínim interprofessional durant un mínim de tres mesos i un màxim de sis. En el cas dels majors de 45 anys, es finança el 100% d'aquest salari mínim al llarg de tot el període de contractació (de tres a sis mesos) i un 75% del sou si són jornades entre 25 i 40 hores setmanals.

Contractes indefinits més enllà de les subvencions

En aquests dos anys s'han atès 870 persones d'un total de 2.421, la majoria derivades pels Serveis Socials i també d'altres entitats del tercer sector que també estan implicades en el programa. Pel que fa a aquest 2015, han passat pel programa un total de 728 persones (algunes van començar al 2014 i encara són beneficiaris), un 54% homes i un 46% dones. D'aquests, el 49% tenen 40 anys o més i el 19% són majors de 50 anys. Es dóna el fet que una bona part d'aquestes persones (un 43%) feia més de dos anys que estaven a l'atur.

Si l'any passat la xifra de persones que van trobar feina a través del Girona Actua era de 115, aquest 2015 s'ha pujat fins a les 161 (58% persones de més de 40 anys i un 17% majors de 50). Entre les diferents dades de balanç destaca el fet que el 84% dels contractes que s'han fet al llarg d'aquests dos anys són indefinits o tenen opcions de ser de llarga durada. Això vol dir que, més enllà de les ajudes econòmiques directes a les empreses per pagar els sous, els empresaris mantenen els treballadors un cop ja s'ha acabat la subvenció del programa (que és, com a màxim, de sis mesos).

"Això vol dir que, a diferència d'altres plans d'ocupació, fem d'accelerador o palanca cap a una contractació més estable; no es tracta de donar-los feina durant tres o sis mesos sinó de donar-los un futur", ha valorat l'alcalde, Carles Puigdemont. Segons apunta, el programa ha funcionat molt bé pel "boca orella" i això ha fet que les empreses "perdin la por" a contractar perfils com joves sense estudis o persones grans que fa temps que són a l'atur. "Aquest programa no ajuda a resoldre la crisi però estem en el bon camí", ha valorat.

El consistori està elaborant ara el pressupost del 2016 i, segons sosté l'alcalde, la voluntat és mantenir aquest partida de 500.000 euros. Com a novetat, per a l'any vinent s'estan redactant unes noves bases per tal de subvencionar empreses durant tot un any (és a dir, el doble que fins ara) si contracten persones de més de 50 anys per tal de facilitar a aquest col·lectiu que completi els anys de cotització que els manques per poder-se jubilar.