La CUP de Girona exigeix a l'equip de govern més control sobre AGISSA

Critiquen que l'alcalde "ha deixat morir" la comissió d'investigació

ACN Girona.-La CUP de Girona ha exigit a l'equip de govern que augmenti els controls sobre l'empresa mixta d'aigües –AGISSA- perquè considera que la gestió és "opaca".

La formació ha criticat que l'alcalde "ha deixat morir" la comissió d'investigació creada el mandat passat i reclama que es reacitivi. Segons la CUP, l'empresa no facilita tota la documentació que se'ls demana –ni tampoc la posa en mans de l'interventor- i això evita que puguin fiscalitzar-la millor.

El regidor Lluc Salellas assegura que CiU "no descarta" plantejar-se la municipalització del servei a partir del 2020 (quan acaba el contracte). Per això, proposen un calendari a seguir per arribar fins a aquest canvi de gestió.

Un dels punts forts del programa electoral de la CUP a Girona va ser el de la municipalització d'alguns serveis, entre d'ells la gestió de l'aigua. A la capital gironina aquesta gestió recau en l'empresa mixta AGISSA, que té contracte fins el 2020. Aquesta societat té un 80% de capital privat -a través de l'empresa Girona S.A- i el 20% restant és participat pels ajuntament de Girona, Salt i Sarrià de Ter.

Des de fa temps, la CUP és un dels partits crítics amb la gestió d'aquesta empresa i va ser un dels que va força la creació d'una comissió on es tractés aquest tema. Segons han denunciat aquest mati, l'alcalde ha "deixa morir" la comissió que s'ha tancat sense cap informe de conclusions. La formació creu que és molt important que es mantingui oberta per "fiscalitzar" l'empresa.

A més, s'han mostrat molt crítics perquè des de l'empresa no se'ls facilita molta de la informació que sol·liciten. Segons la portaveu, Laia Pèlach, AGISSA funciona "amb opacitat" i hi ha documents que no té ni l'interventor municipal. Segons Pèlach, tenen "indicis" que apunten que algunes "irregularitats" es podrien portar a la fiscalia. Tanmateix, reconeix que els cal més documentació per presentar una denúncia.

"És una situació molt preocupant perquè és una empresa mixta que està bloquejant l'accés a la informació que tenim els representants municipals com els regidors de la CUP", ha lamentat el regidor Lluc Salellas. Des de la CUP apunten que el consistori no en té la culpa i que se'ls lliura tota la documentació de què disposen però apunten directament a l'equip de govern a qui culpen de no fer més pressió a l'empresa perquè sigui "més transparent".

Calendari de municipalització

D'altra banda, la CUP ha aprofitat per presentar la seva proposta de calendari per a la municipalització del servei d'aigües de Girona. El partit s'ha posat a disposició del govern municipal per ajudar-los a estudiar quina podria ser la millor de les alternatives. Segons ha explicat el regidor Salellas, l'equip de govern s'ha mostrat interessat en estudiar les possibilitats de municipalitzar aquest servei.

La primera fase del calendari proposat per la CUP passaria per dedicar el 2016 a fer estudis a nivell tècnics per saber quin hauria de ser el millor model per municipalitzar la gestió, per tal d'arribar al 2017 amb les diferents opcions definides i presentar-les a la ciutadania a través d'un procés participatiu. La pròrroga a l'empresa mixta per gestionar el servei acaba el 2020 i, segons la CUP, si els estudis determinen que és viable la municipalització es podria fer abans que acabés aquest contracte. "Si surten els números, per què esperar al 2020?", s'ha preguntat Salellas.

La resposta de l'alcalde

L'alcalde, Carles Puigdemont, ha defensat que la comissió va servir perquè cada grup pogués demanar tota la informació als experts pertinents i que, més enllà d'això, no calia fer un informe de conclusions tot i que sí ha reconegut que no s'han transcrit encara les actes de les diferents sessions.

D'altra banda, ha manifestat que des del consistori s'ha facilitat a tots els grups que ho han demanat aquella informació de què disposen i que és, segons concreta, aquella que legalment l'empresa està "obligada" a lliurar-los.

Puigdemont també ha reconegut que estan "mirant amb interès" la possibilitat de municipalitzar el servei i que, precisament, estan treballant per convocar una plaça d'adjunt a gerència d'AGISSA -prevista en la pròrroga del contracte i que ocuparia algú designat per l'ajuntament- per tal l'ocupi una persona d'un perfil professional concret perquè analitzi des de dins aquesta opció.