Més de mil agents blindaran la frontera per prevenir atacs terroristes durant la cimera del clima

Els controls seran especialment intensius durant deu dies

La Conferència de les Nacions Unides sobre el canvi climàtic, que començarà a París el proper 30 de novembre, aplegarà representants de 160 països i fins a 80 caps d'estat.

França intensificarà les mesures de seguretat, sobretot després dels darrers atemptats terroristes, i durant un mes blindarà totes les seves fronteres.L'estat veí farà ús de la clàusula de salvaguarda que recull l'article 23.1 del Tractat de Schengen, i que permet als països membres recuperar el control de les fronteres en casos excepcionals. I la mesura, com no pot ser d'altra manera, també afectarà les comarques gironines, una de les portes d'entrada a l'estat francès."No es tracta de suspendre Schengen, sinó d'aplicar els acords del tractat per poder fer front a les amenaces terroristes i d'ordre públic", ha concretat la prefecta dels Pirineus Orientals, Josiane Chevalier.

El blindatge de fronteres començarà aquest divendres a la una del migdia i durarà exactament un mes, fins al 13 de desembre a les tres de la tarda.A la demarcació, els controls afectaran totes les entrades cap a França, amb especial incidència a l'AP-7 (per on cada dia hi circulen entre els dos sentits 11.000 vehicles, un 30% dels quals són tràilers).

Al pas fronterer per l'autopista, de fet, es barrarà el pas del trànsit pel tronc central, i tots els cotxes i camions es desviaran per uns carrils específics que s'han habilitat a la zona de les antigues cabines. Per carretera, també hi haurà controls al pas de l'N-II al Pertús (Alt Empordà), al coll de Belitres (l'entrada a França per Portbou) i al pas fronterer de Llívia. Pel què fa al trànsit ferroviari, des de l'estació de Perpinyà es controlaran tots els TAV que entrin a França i, des de Cervera de la Marenda, tots els trens regionals.

Més de mil agents

A la zona dels Pirineus, el dispositiu arribarà a mobilitzar més de mil agents de diferents forces i cossos de seguretat. França hi destinarà cap a 700 gendarmes, 300 efectius de la policia de fronteres i una vuitantena de funcionaris de duanes. Tots ells es coordinaran amb policia espanyola, Guàrdia Civil i Mossos d'Esquadra, que també hi desplegaran efectius per fer controls pel seu compte o bé participar en d'altres de conjunts."Es faran controls aleatoris i sistemàtics, però durant deu dies el dispositiu s'intensificarà i els registres seran intensius i en profunditat", ha concretat Chevalier.

Això passarà entre els dies 25 i 29 de novembre, i 8 i 12 de desembre, coincidint amb la proximitat de la cimera de l'ONU i els dies més intensos de la trobada. "L'objectiu serà el de combatre l'amenaça terrorista i buscar tot allò que pugui suposar una alteració de l'orde públic", ha concretat el director adjunt de la policia de fronteres (PAF), Guy Mottier. Els agents buscaran armes prohibides, consultaran els antecedents policials d'aquells a qui registrin i comprovaran, entre d'altres, que no circulin amb vehicles robats. Tots aquells a qui s'impedeixi l'entrada a França, seran enviats de tornada o posats a disposició de la policia espanyola i els mossos si es dóna el cas. De fet, el comissari del Centre de Cooperació Policial del Pertús, Gilles Sabatier, ja ha precisat que la comunicació amb els cossos de seguretat catalans i espanyols serà "estreta i constant".

Tot i que no s'ha dit obertament –tan sols s'han limitat a dir que el trànsit "s'alentirà"- el cert és que el blindatge de fronteres es pot traduir en notables embussos a l'AP-7. De fet, des de la Prefectura dels Pirineus Orientals, ja s'han establert mesures per esponjar el pas de tràilers a la zona de Perpinyà. Per exemple, al mercat d'abastiments Saint Charles, el tràfec de camions es concentrarà sobretot a les hores nocturnes.

Aquest no és el primer cop que França restableix el control de fronteres amb motiu d'una cimera internacional. L'abril del 2009, el país gal va fer el mateix –en aquest cas, a la frontera amb Alemanya- amb motiu de la 21a reunió de l'OTAN que va tenir lloc a Estrasburg. Aquest 2015, però, el control s'estén a totes les fronteres. Se'n veuran afectades les entrades per Catalunya, Espanya, Itàlia, Suïssa, Alemanya, Luxemburg i Bèlgica.