Gironins creen la primera plataforma de 'crowdfunding' immobiliari de Catalunya

Esperen tancar el 2016 amb un volum de negoci d’entre 6 i 8 milions d'euros

Modernitzar el sector immobiliari i democratitzar-ne la inversió és el que busca ‘The Crowd Estates’, la primera plataforma online de 'crowdfunding' immobiliari de Catalunya. La iniciativa, impulsada per emprenedors gironins, connecta promotors i inversors per a impulsar la compra-venda d’actius immobiliaris. A les comarques de Girona, la plataforma ja ha finançat el primer projecte a La Bisbal d’Empordà i en té en finançament dos més, a Barcelona i l'Escala.

Es tracta d'un sistema de finançament i d'inversió exclusiu per a béns immobles nascut als Estats Units. La plataforma preveu tancar el 2016 amb un volum de negoci d'entre 6 i 8 milions d'euros. Actualment tenen uns 300 inversors registrats a la plataforma i l'objectiu és arribar als 500 abans que acabi l'any. Per invertir al sector immobiliari i obtenir bons resultats es necessitaven dos ingredients indispensables fins ara: informació privilegiada sobre oportunitats d'inversió i disposar de grans quantitats de capital. Pel que fa als promotors, aquests depenien gairebé exclusivament dels bancs per aconseguir finançament, una opció més difícil amb la crisi econòmica que ha afectat especialment el sector immobiliari.

‘The Crowd Estates’ es proposa trencar aquesta dinàmica i permetre que els promotors puguin obtenir més fàcilment el finançament que necessiten per impulsar els seus projectes immobiliaris. Es poden fer aportacions per un mínim de 500 euros. És el que s'anomena 'crowdfunding' immobiliari, un sistema de finançament i d'inversió exclusiu per a béns immobles, nascut als Estats Units.

Modernitzar el sector immobiliari

El portaveu de ‘The Crowd Estates’, Óscar Trabazos, ha destacat que l'objectiu és "modernitzar el sistema de compra-venda de productes immobiliaris" tot eliminant els intermediaris, ni entitats bancàries ni comissionistes. El que es fa, segons Trabazos, és "el projecte més pur" perquè el "promotor directament en contacte amb l'inversor final; és un procés més net, més transparent i amb menys actors i més beneficiós per als dos".

La iniciativa compta amb quatre emprenedors al capdavant: Óscar Trabazos, Josep Lluís de la Rosa, Jordi Fernández i Lucas Sturm. La plataforma es va començar a gestar a mitjans de 2014 i, des del març d’aquest any, està en funcionament. Segons Trabazos, es basa en els principis de l'economia col·laborativa, l'accés a la informació i l'eliminació d'intermediaris en els negocis que permet Internet.

Des de la seva constitució, 'The Crowd Estates' ha aconseguit finançar el seu primer projecte: l'ampliació de capital d'una empresa propietària d'un edifici a la Bisbal d'Empordà, amb una aportació de 21.000 euros. Actualment, tenen dos projectes més en finançament: la compra d'un edifici al barri del Born de Barcelona, amb una inversió de 118.000 euros, i la construcció d'una casa unifamiliar a l'Escala, per 315.000 euros. A més, tenen més de 15 projectes en cartera arreu de l'estat espanyol que impulsaran en els propers mesos.

‘The Crowd Estates’ compta actualment amb uns 300 inversors registrats a la plataforma i l'objectiu és arribar als 500 abans d'acabar aquest any. La plataforma espera tancar el 2016 amb un volum de negoci d'entre 6 i 8 milions d'euros i en els propers mesos farà una ampliació de capital amb CrowdCube.com, la principal plataforma anglesa de 'crowdfunding'.

El funcionament de la plataforma

A través de la plataforma, es finança una part del cost total del projecte. 'The Crowd Estates' fa d'intermediari entre promotors i inversors. "Tenim una base de dades de diferents promocions d'obra nova, lloguer o venda d'edificis i els analitzem i avaluem", afirma Trabazos. Els que tenen més possibilitats de tirar-se endavant, es "promocionen" entre els inversors per aconseguir el finançament.

La plataforma estableix un temps límit per aconseguir els diners. Durant aquest temps, els futurs possibles socis es comprometen a aportar una part dels diners requerits. Un cop aconseguit l'objectiu, es constitueix una societat entre els inversors participants per fer efectiu el projecte. Serà aquesta societat la que gestionarà també els beneficis finals per als inversors.

Trabazos ha destacat que a través de la plataforma els inversors poden obtenir una rendibilitat "molt superior a la que ofereixen les entitats bancàries, amb guanys de més d’un 30% del que han aportat". Pel que fa al perfil de l'nversos, la plataforma busca tot tipus de persones que volen diversificar les seves inversions, que "busquen productes alternatius als bancaris, de baix risc i amb més rendibilitat, i que vulguin també una implicació econòmica més social, invertint en projectes més propers".

Pel que fa als promotors, la plataforma dóna a conèixer projectes tant per a la construcció d'obra nova, com per a la rehabilitació, la venta o el lloguer d'edificis.

Un sistema en creixement

El crowdfunding immobiliari és un sistema de finançament que s'ha implantat des de fa poc a Catalunya i a l'estat espanyol. Es calcula que el mercat del crowdfunding aconseguirà més de 250 milions d'euros el 2016 a nivell estatal, dels quals el 15% es destinarà a projectes immobiliaris.

La majoria de plataformes per aconseguir finançament per a projectes immobiliaris a través d’Internet estan i operen sobretot a Estats Units i al Regne Unit. De fet, als Estats Units la construcció de gratacels a Nova York ja es finança a través del crowdfunding i, fins i tot, el magnat xinès Wang Jianlin, l’home més ric de la Xina, i el seu conglomerat empresarial Grup Wanda estan finançant la construcció d'un gran complex immobiliari a través del 'crowdfunding'.

'The Crowd Estates' celebrarà el proper 17 de novembre a Girona la primera trobada d'inversors per informar-los dels projectes que promou. La reunió se celebrarà a partir de les 6 de la tarda a l'Hotel Carlemany de Girona.