El mosquit tigre avança i ja s'ha establert a 134 municipis gironins

El programa de vigilància de l'insecte intensifica el control als cementiris

El programa de vigilància i control del mosquit tigre a les comarques gironines es porta a terme conjuntament des del Dipsalut i el Servei de Control de Mosquits de la badia de Roses i el Baix Ter, en coordinació amb l'Agència de Salut Pública. Quan es va iniciar, l'any 2008, ja hi havia cinc municipis de la demarcació on l'insecte s'havia implantat.

El cert és, però, que al llarg dels darrers set anys el mosquit tigre ha avançat imparable per les comarques gironines. De fet, a dia d'avui, l'insecte ja s'ha establert a 134 municipis de la demarcació. I d'aquest llistat, hi ha 23 municipis on la presència del mosquit s'ha detectat per primer cop al llarg del 2015.

Per combatre la proliferació del mosquit, des del Dipsalut recorden que la prevenció és clau. Per això, es demana als ciutadans que evitin tenir aigua estancada a les seves parcel·les, perquè precisament l'insecte ho pot fer servir com a lloc de cria. De fet, es calcula que més del 90% dels espais on el mosquit tigre pot criar són, precisament, propietats privades.

En paral·lel, des del Dipsalut i la mancomunitat també s'actua sobre aquells espais públics (com ara embornals) on l'insecte hi pot dipositar les larves. Aquest any, s'ha fet especial incidència als cementiris. En total, se n'han prospectat i controlat 88 d'arreu de la demarcació. A més, també s'hi han enganxat cartells informatius.

149 queixes ateses

Una altra de les tasques que s'han dut a terme, en el marc del programa, ha estat l'atenció de les queixes, formulades tant per ciutadans com ajuntaments. En total, durant aquest 2015 se n'han atès 149 (onze menys que l'any passat).

Allà on s'han registrat més queixes i consultes ha estat a l'Alt Empordà (59), comarca seguida pel Baix Empordà (40), la Selva (23), el Gironès (setze), el Pla de l'Estany (sis) i la Garrotxa (cinc). Si es mira per calendari, l'agost ha estat el mes en què s'han registrat més queixes (39).

Ordenança específica

Per prevenir la proliferació del mosquit tigre, cada vegada més ajuntaments tenen una ordenança específica per fer complir les recomanacions. En aquests moments, ja hi ha 23 municipis gironins que la tenen.

L'ordenança ajuda a planificar com s'ha d'actuar quan es detecten problemàtiques recurrents (per exemple, quan hi ha parcel·les amb acumulació d'objectes i deixalles on proliferen els mosquits). A més, també pot ser útil en el cas de les finques abandonades o embargades pels bancs, on ningú es fa responsable de prevenir l'aparició de l'insecte.

Cartografia dels llocs de cria

Dins la campanya de prevenció, el Dipsalut també està aportant als municipis una cartografia dels llocs de cria de mosquit tigre a la via pública. A més, també fa formació al personal dels ajuntaments perquè sàpiguen com actuar. En paral·lel, també es fan campanyes d'informació específica dirigides als escolars. Des del 2009, 38.300 escolars de la demarcació n'han seguida alguna.

Segons recorda el Dipsalut, "la invasió del mosquit tigre està essent ràpida i és una realitat a tot Europa". La picada d'aquest insecte és molt dolorosa i a més, el mosquit poc actuar com a transmissor de malalties tropicals, com el Dengue i el Chikunguya. "Per això, la necessitat de portar a terme un control acurat d'aquesta espècie és cada cop més important", subratlla el Dipsalut.