El ple ha aprovat per unanimitat el plànol que determina quines edificacions estan obligades per llei a tenir una franja de protecció antiincendis. La llei obliga a fer aquestes franges a tots els nuclis urbans, urbanitzacions i edificacions aïllades que es trobin en terrenys forestals o dins la franja de 500 metres de distància d'aquestes. En el cas de Girona, ha calgut una feina de mesos perquè el 45% del terme municipal és massa forestal.
Tot i que la normativa catalana estableix que han de ser franges de 25 metres, Girona ha elevat aquesta obligació fins als 30 metres per permetre defensar amb més seguretat les cases en cas de foc, ja que la serralada de les Gavarres està molt a prop de la ciutat.
El regidor de Sostenibilitat, Carles Ribas, ha explicat que es fixaran com a prioritat que aquestes franges es facin a la zona Pedreres, on hi ha diverses cases il·legals aixecades en terrenys públics. En aquesta zona es va declarar un incendi l'estiu passat i, com que moltes cases estan just a tocar del bosc i acumulen brutícia, els Bombers van tenir problemes per treballar.
Per això, l'interès del consistori és que els veïns d'aquesta zona arrangin les seves parcel·les quan abans millor. Per aconseguir-ho, impulsaran un pla d'ocupació per contractar veïns perquè es facin les seves pròpies franges antiincendis. A més, també contractaran una empresa privada que s'encarregarà d'arreglar camins per garantir un fàcil accés dels cossos d'emergència, seguint les recomanacions fetes pels Bombers i els Agents Rurals després de l'incendi de l'estiu.
Ajudes de 140 euros per pagar lloguers socials
A petició d'ERC-MES, el plenari ha aprovat per unanimitat una moció que recull incorporar en el pressupost del 2016 una partida com a màxim de 100.000 euros per ajudar les famílies que tenen un pis de lloguer social de la borsa municipal però que no arriben a pagar-ho tot. Concretament, seran ajudes de 140 euros mensuals previ informe de Serveis Socials.
L'equip de govern també ha donat suport a la mesura. Segons el portaveu de CiU, Carles Ribas, cada mes es retornen rebuts de lloguer impagats a l'Oficina Municipal d'Habitatge per valor d'11.000 euros. Concretament, el passat mes d'octubre l'ajuntament hauria d'haver ingressat 29.892 euros en concepte de lloguers socials però 53 famílies no el van ingressar (11.259 euros). Són quantitats que mai es reclamen a les famílies però que fan que la bossa de diners destinats a Habitatge vagi minvant. Amb aquesta ajuda, doncs, es vol ajudar les famílies perquè es puguin administrar millor i que no siguin deutores.
Crítiques a Puigdemont per ser president de l'AMI
El grup municipal de Ciutadans ha presentat una moció que, tot i està registrada com un text "pel reforç de la imatge de l'alcalde de Girona i l'ajuntament al que representa", el que demanava era que Puigdemont renunciés com a president de l'Associació de Municipis per a la Independència (AMI).
"No hem de fer de Girona una ciutat independentista quan la caracteritzen altres coses, el paper de l'alcalde no s'ha de barrejar amb entitats que no comportin un consens per unanimitat de tota la població", ha criticat la regidora de C's Míriam Pujola.
La seva proposta ha comptat només amb l'adhesió de la regidora del PPC, Concepció Veray, que ha aprofitat per criticar la duplicitat de càrrecs de Puigdemont, que també és diputat al Parlament. El PSC ha optat per l'abstenció. La resta de grups, però, s'han oposat a la moció.
Entre les crítiques, s'ha acusat a Ciutadans de voler fer campanya des del ple de Girona i també li han retret al grup que hagi "amagat" la petició de què Puigdemont deixi la presidència de l'AMI sota una moció en favor de "l'honorabilitat de l'alcalde". "Estem contents que el nostre alcalde sigui president de l'AMI i que Girona sigui part activa de l'associació", ha manifestat el regidor de la CUP Lluc Salellas.
No obstant això, la CUP també li ha retret que tingui duplicitat de càrrecs i ha assenyalat que, per exemple, el ple d'aquest dilluns només tenia un punt i que això era un reflex "de la poca activitat i capacitat de proposta" del govern municipal. "Senyor Puigdemont, el país el necessita però segurament no el necessita a tot arreu", li ha etzibat amb ironia.
Per la seva banda, la portaveu d'ERC, Maria Mercè Roca, ha retret a Ciutadans que porti la moció al ple quan falta poc més d'un mes per a les eleccions generals i ha criticat la formació perquè, segons apunta, no accepta la voluntat general dels gironins. "No els agrada que la ciutat sigui majoritàriament sobiranista", ha declarat.
Per la seva banda, l'alcalde ha defensat que és "l'alcalde de tots" però no ha amagat que té la seva orientació política. "No sóc un alcalde sense opinió ni angelical, és a dir, sense sexe ideològic; els alcaldes som persones i ens presentem a unes eleccions exposant amb transparència la nostra opinió", ha remarcat. Puigdemont també ha lamentat que l'oposició hagi aprofitat la moció per retreure-li la duplicitat de càrrecs i ha defensat que el govern municipal treballa i treu endavant el dia a dia de la ciutat.
El ple també ha aprovat una moció proposada per la CUP per impulsar un sistema de pressupost participatiu. Només s'hi ha oposat l'equip de govern de CiU.
Més de 5.000 euros per un sopar per l'equip de 'Joc de Trons'
La CUP també ha preguntat al plenari sobre una despesa de 5.662 per un sopar amb música com a festa de final de rodatge per a l'equip de 'Joc de Trons'. L'alcalde ha reconegut que es van destinar aquests diners perquè el Patronat de Turisme va organitzar l'esdeveniment a un hotel de la ciutat i van veure bé participar-hi.
Segons Puigdemont, és una "bona decisió" perquè es buscava que l'equip de la pel·lícula marxés satisfet de Girona perquè l'interès és que torni per gravar-hi més temporades. "Estem absolutament a treballar perquè puguin tornar a Girona", ha reconegut.