Fa dos anys que les varietats de fruita tradicionals recuperades pel Centre de Conservació de Plantes Cultivades de Can Jordà es poden trobar al mercat d'Olot, a la parada que cada dilluns té l'Associació de productors agroecològics de la Garrotxa, Tràmec.
El fruiterar es troba a Santa Pau, al cor de la Fageda, repartit en unes 4 hectàrees. La seva recollida es va iniciar l'any 1990 amb la idea de recuperar sobretot aquelles varietats que estaven en perill d'extinció. "Són varietats que tenen gustos i aromes que s'havien perdut; la gent gran les recorda perquè es cultivaven a les cases de pagès", explica el director del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, Xavier Puig. Del que es tracta, afegeix, és de recuperar i conservar l'"agrodiversitat" –la diversitat genètica- però també els seus usos a nivell gastronòmic i cultural. Majoritàriament s'han recuperat varietats tradicionals de poma, pera, pruna i cirera –fins a 123 varietats diferents-.
Aquest dilluns, alumnes de primària de l'Escola Bisaroques han après més coses d'aquestes varietats en el marc del projecte 'Km 0 a les escoles'. Una nova pota que s'afegeix aquest any al projecte impulsat per primer cop pel grup Leader ADRINOC i la Fundació Garrotxa Líder amb l'ajut de de Tràmec.
Els nois han pogut conèixer les diferents varietats de poma que es cultiva a la finca de Santa Pau, com ara la camosa, la reineta daurada, la reineta de xampanya, la poma de raïm o la terrera. Aquesta setmana ho tractaran a l'escola. Demà visitaran el fruiterar de Can Jordà i divendres faran un taller de compota de pomes a l'escola. L'objectiu final és contribuir a la conservació d'aquestes veritats tradicionals, un patrimoni natural i cultural que la comarca està decidida a mantenir.
Actualment, la fruita de la finca es comercialitza a cinc mercats diferents: Besalú (Dimarts); La Canya (Dissabte); Olot (dilluns); Mieres (Dissabte) i Banyoles (Dimecres).