Ester Vendrell guanya el primer premi del 34è Concurs de la Ratafia de Santa Coloma de Farners

Josep Roca fou nomenat confrare d'honor

La ratafia elaborada per Ester Vendrell, de Centelles, ha obtingut el primer premi de la 34a edició del Concurs de la Ratafia de Santa Coloma de Farners, que es va celebrar ahir a la nit i que forma part dels actes de la Festa de la Ratafia, organitzada per l’Ajuntament i la Confraria de la Ratafia.

El segon premi ha estat per Dolors Plana, de Sarrià de Ter, mentre que Anna Mateo, d’Amer ha acabat en tercera posició. La colomenca Josefina Gacía ha rebut el premi a la millor ratafia local i, per aquest motiu, demà rebrà en custòdia el llibre i el penó per conservar-lo fins a l’inici de la propera edició de la festa.

Els noms dels guanyadors es van donar a conèixer durant el sopar popular de la festa, que va reunir més de 500 persones sota la Vela de la Ratafia, a la plaça Farners. El jurat, format per Josep Roca (Celler de Can Roca), Astrid Van Ginkel (Fitomón), Empar Moliner (periodista), Carme Picas (El Ginjoler) i Xavier Codina (Ratafia Russet),va triar els vencedors entre les deu ratafies que havien superat la primera fase del concurs, al qual s’hi han presentat un total de 212 ratafies casolanes, 15 més que l’any passat. Un cop acabat el sopar i el lliurament dels premis va tenir lloc la investidura dels nous confrares i també la del confrare d’honor, distinció que en aquesta edició ha recaigut en Josep Roca.

Manifest reivindicatiu

La 34a Festa de la Ratafia, que va començar dijous, se celebra fins demà a Santa Coloma de Farners. El programa de dissabte inclou tres conferències. La primera anirà a càrrec de Fra Valentí, que a les 11 del matí parlarà sobre la tradició remeiera i culinària dels caputxins (Biblioteca Joan Vinyoli). A la 1 del migdia serà el torn de Joan Carbó, enginyer agrònom i enòleg que dirigeix el laboratori del Celler de Can Roca. Farà una xerrada sobre l’elaboració de begudes casolanes espirituoses (escenari de les Mesures de la plaça Farners) i que presentarà públicament el manifest per reivindicar les begudes espirituoses casolanes, impulsat pel Celler de Can Roca, la Confraria de la Ratafia i la Fira de la Ratafia de Besalú. A les 5 de la tarda serà el torn de Paul Szalienski, que explicarà com es fa la ratafia a Nova York (primer pis de la Casa de la Paraula). Per tancar la jornada, el pavelló de la Nòria serà l’escenari del Ball de la Ratafia a partir de 2/4 de 12 de la nit amb Dr. Prats, Obeses, Xeic! I Orquestra Maribel.

Una de les activitats que ha creat més expectació de la Festa de la Ratafia és la xerrada que oferirà Xavier Verdaguer amb el títol “La salut emocional: les claus del tercer cervell i l’alimentació”, que tindrà lloc demà diumenge, a les 11 del matí. Aquesta activitat es farà al Teatre Catalunya. A la 1 del migdia tindrà lloc l’actuació dels personatges de la Festa de la Ratafia i la presentació del capgròs Nou Verda, i a continuació es farà el nomenament dels nous petits confrares. El diumenge a les 8 del vespre la guanyadora del premi a la millor ratafia local rebrà el penó i el llibre, coincidint amb la processó de clausura de la festa.

Per als més petits, la plaça de les Peixateries Velles serà l’escenari el cap de setmana de l’espai Xics, on els visitants podran participar en activitats com manualitats i pintades de cares, o aprendre i jugar a diferents jocs com Gecco, Trígonos, Carroms i Modulmax, entre d’altres.

La Festa de la Ratafia permetrà als visitants conèixer els productes alimentaris que inclou la Marca 1842, i que han estat elaborats amb la Ratafia 1842, creada a partir de la recepta de Francesc Rosquellas trobada a Santa Coloma de Farners i que està considerada la més antiga de Catalunya. Els productes són cervesa Porter 1842, infusió Ratafia 1842, caramels de toffee, melmelada de figues i ratafia Can Moragues, secallona de ratafia i pa de ratafia. També podran adquirir, de forma exclusiva, la tetralogia de ratafies elaborades amb les quatre receptes de Francesc Rosquellas: Ratafia Cirera 1842 (2015), Ratafia 1842 8 porrons (2014), Ratafia 1842 la Nou Verda (2002) i Ratafia 1842 Clàssica (1997).

El Ratafiàrium, que s’ha ampliat i que ocupa una superfície de 350 m2 a la plaça del Firal, està obert tot el cap de setmana. Els visitants poden degustar i aprendre gràcies als showcookings, xerrades i presentacions que portaran a terme 16 elaboradors que utilitzen la ratafia en els seus productes. Al Ratafiàrium hi haurà pa, infusions, melmelada, croissants, secallones, iogurts i també els bunyols de ratafia que prepararan les Cuineres de Sils.

Per conèixer més la història de la ratafia a Santa Coloma de Farners, dissabte i diumenge es porta a terme la Ruta de la Ratafia. Es tracta d’una visita a peu, per un entorn urbà, que permet descobrir els diferents indrets de la ciutat relacionats amb aquesta beguda espirituosa. Té una durada de 75 minuts i el recorregut és d’un quilòmetre apte per a tots els públics. El preu de la ruta és de 5 euros (gratuït per als menors de 10 anys) i inclou guia oficial, tastet de ratafia, un producte de pastisseria fet amb ratafia i un obsequi.