Els síndics locals adverteixen que les conseqüències de la crisi es segueixen notant

Durant el 2014 augmenten els casos de ciutadans que demanen ajuda per pagar el lloguer

Els síndics i defensors locals de Catalunya han presentat el balanç de les actuacions fetes als 38 ajuntaments on tenen representació. En el passat any, van fer 20.359 actuacions, la gran majoria (16.120) van ser consultes i assessoraments de temes diversos com sancions de trànsit, medi ambient, serveis socials o habitatge.

Destaca que els ajuntaments han acceptat el 94% de les recomanacions fetes per síndics i defensors. Pel que fa a les queixes, n'han tramitat un total de 3.312, de les quals en el 68% dels casos s'ha acabat donant la raó als ciutadans. A més, en un 22% de les situacions l'acord ha vingut a través d'una resolució amistosa. Per àmbits, el bloc de l'administració general –recull queixes de procediment administratiu i hisenda- ha concentrat el 25% de les actuacions. Destaca especialment les queixes sobre procediments sancionadors (37%) –sobretot per multes de trànsit- seguits per temes tributaris i de recaptació (26%).

El bloc temàtic de territori va registrar el 53% de les queixes del 2014 i el tema més freqüent va ser el manteniment i la mobilitat de la via pública(26%). Un tercer àmbit temàtic és el dels serveis a les persones, que representa un 19% de les queixes. Els serveis socials municipals concentren la majoria de queixes rebudes en aquest àmbit (39%).

Problemes per pagar el lloguer

Més enllà de les dades quantitatives, els síndics han aprofitat la trobada per alertar de diverses casuístiques conseqüència de la crisi econòmica. Segons ha explicat el vicepresident del Fòrum SD i síndic de Cornellà de Llobregat, Joan Barrera, si fa uns anys atenien consultes de persones que no podien pagar la hipoteca i intentaven fer de mediadors amb el banc, ara els problemes pel que fa a l'habitatge tenen més incidència en el lloguer.

En aquests casos, els síndics no disposen de recursos econòmics per ajudar les famílies però sí que poden orientar-los i acompanyar-los perquè vagin als Serveis Socials o bé intentin accedir a ajudes d'altres administracions. "Sovint arriba gent que va molt perduda i que no sap com afrontar el problema", afirma Barrera. Barrera ha explicat que moltes de les consultes relacionades amb habitatge són de persones que, malgrat tenen feina, tenen uns ingressos massa baixos i no poden pagar el lloguer del seu habitatge. Això, sumat al fet que tampoc arriben sovint a poder satisfer factures de serveis bàsics o a alimentar els fills. Malgrat no tenir dades, el vicepresident del Fòrum SD ha alertat que és una tendència que va en augment i que demostra que la crisi s'està "perpetuant".

"Cal un compromís de país"

En aquest sentit, ha volgut llençar un missatge a la societat i a totes les administracions. "La societat necessita un compromís ferm i de país per evitar que es consolidi la societat dual que la crisi està provocant", ha alertat Barrera.

A aquesta crida s'hi ha sumat també el president del Fòrum SD i defensor de la ciutadania de Girona, Ramon Llorente, que ha reclamat que els ajuntaments han de gaudir de millor finançament perquè són el primer esglaó d'atenció als ciutadans. "L'administració més pròxima al ciutadà és l'ajuntament i no està ben tractat a la llei", ha lamentat. D'altra banda, els síndics han aprofitat la trobada per demanar al nou Parlament que si aborda la reforma de la Llei de governs locals reconegui i reguli la figura del síndic local. Segons Barrera, aquest és ja un compromís que va prendre l'antic Parlament però que no es va arribar a materialitzar.