Les fortes pluges afectaran les comarques gironines de matinada

Ja s'han registrat 100 litres a les Terres de l'Ebre

Les ratxes de vent ja han assolit fins aquest dilluns al migdia els 97 km/h a Falset, 90 km/h a Cornudella de Montsant (Priorat) o 84 km/h a Alguaire (Segrià). Fins i tot als Ports s'han superat els 100 km/h i han registrat ratxes de fins a 108 km/h, segons ha indicat el Servei Meteorològic. Protecció Civil avisa que el vent bufarà a cotes mitjanes i baixes i caldrà estar amatent en zones urbanes, sobretot a les comarques del litoral i prelitoral de Tarragona i Barcelona.

D'altra banda, les pluges abundants afectaran de manera generalitzada tot el territori, excepte la plana de Lleida, i es podran superar els 100 l/m2 en 24 hores. De fet, la pluja ja ha deixat fins aquest migdia 100,8 litres als Ports, 39 a Horta de Sant Joan o 37 a Mas de Barberans. També als Alfacs (Montsià) s'han recollit 24,2 litres en només mitja hora. Fins i tot, segons el Servei Meteorològic, es preveu que en alguns indrets del país es puguin acumular més de 200 litres a les cotes altes durant l'episodi.

El fenomen s'ha iniciat a les Terres de l'Ebre i s'anirà estenent cap al nord al llarg del dia. De matinada, les pluges abundants afectaran les comarques de l’interior de Girona. Es preveu que la pluja pugui produir la crescuda de rius i rieres a tot el litoral i punts del prelitoral. L’embassament d'Ulldecona i el pantà de Foix ja han registrat crescudes dels seus nivells i es preveu que desembassin cabals importants.

D'altra banda, el fenomen de mala mar s'ha intensificat a les Terres de l’Ebre i aquesta és la previsió per la resta del litoral durant el dia d’avui. Aquest matí ja s’han registrat onades de fins a quatre metres d'altura a les Terres de l'Ebre. L'episodi de mala mar s'allargarà fins aquest dimarts concentrat a l’Empordà.

Els Bombers de la Generalitat han efectuat 48 sortides arran del temporal. La majoria d'aquestes han estat a les Terres de l'Ebre (23) i al Camp de Tarragona (15) i han servit per retirar arbres o altres elements de la via pública.

El director general de Protecció Civil, Joan Delort, ha insistit que la gent s'abstinguin d'accedir a zones on trenquen les onades com camins de ronda, espigons o, fins i tot, aquells passejos més propers al mar. Delort ha demanat molta prudència en general i que s'adoptin mesures de precaució davant les pluges, el vent intens i la forta maror. "Aquestes tres situacions ens han de fer estar avui especialment en alerta", ha afirmat. Protecció Civil manté activada l'alerta del pla Inuncat pel temporal de pluja i el pla Procicat per les fortes ventades.