La CUP de Girona qualifica el pla de govern 2015-2019 de 'propaganda'

El govern municipal aprova més de 300 mesures, com fer un CAP a les antigues Casernes

Al web de l'Ajuntament de Girona s'hi pot llegir ja el pla de govern 2015-2019 elaborat per l'equip de govern de CiU i en el que inclou més de 300 mesures. La CUP ha volgut valorar el document, on considera que hi ha "molta propaganda i poca concreció".

En termes generals, la portaveu, Laia Pèlach, ha criticat "la manca de prioritat" de les polítiques socials en el pla d'actuació.

Pèlach ha assenyalat que només hi ha una quinzena de propostes en aquesta àrea (mentre que a tot el document se superen les 300) i cap en àmbits que la CUP considera rellevants com ara immigració, diversitat funcional, cooperació –especialment pel tema del refugiats- o polítiques de gènere. "Es destinen més esforços a crear marques i segells per vendre la ciutat, que no pas a fer polítiques públiques pensant en els veïns i veïnes", ha lamentat.

Crítica per la manca de participació

Tant Salellas com Pèlach han lamentat que el pla no hagi passat per ple i que l'hagi elaborat un govern en minoria sense haver-lo discutit amb la resta de grups. A més, han posat de manifest que des de fa algunes setmanes CiU i la CUP treballen conjuntament en alguns projectes en els que reconeixen que hi havia encaix i que, en canvi, no apareixen en el pla de govern.

La portaveu de la formació ha criticat que, a més, no s'inclouen milloren en participació. És més, ha lamentat que tampoc hagi existit la veu de la resta de grups ni dels ciutadans per elaborar el pla de govern. "Les diferents propostes per àrees s'haurien d'haver debatut en els consells municipals temàtics dels que disposa l'ajuntament", ha proposat.

Per la seva banda, el regidor Lluc Salellas ha criticat que es mantingui la visió del turisme només des del punt de vista econòmic i ha acusat l'equip de govern de no voler endegar un debat ciutadà respecte al model turístic que necessita Girona. El regidor també ha qüestionat propostes del govern com ara la creació d'una "policia turística", i ha criticat que no hi hagi cap referència al model policial de la ciutat i a la "necessitat d'avançar cap a la desmilitarització del cos i la seva conversió en un cos d'assistència, seguretat i informació ciutadana".

En l'àmbit de l'urbanisme, algunes mesures importants incloses en el pla són la reforma del passeig Canalejas o del vial de Sant Daniel, entre d'altres. Dos projectes que la CUP demana que es facin "de manera consensuada". Salellas ha lamentat que no hi hagi propostes en barris com Taialà, Germans Sàbat i Santa Eugènia, entre d'altres.

La CUP tampoc veu clar que Girona hagi d'esdevenir subseu del Mobile World Congress. Segons Salellas, la ciutat ha de tenir la seva pròpia línia i no ha de sumar-se a projecte de la ciutat comtal. A més, ha criticat que el món del mòbil no defensa una "economia amb criteris ètics".