El Consell Comarcal de la Garrotxa diu que els serveis socials s'han prestat correctament

L'ens diu que la CUP ha actuat de forma "irresponsable"

En un comunicat emès aquest dimecres, el Consell Comarcal de la Garrotxa lamenta profundament les acusacions de la CUP Garrotxa referents al finançament dels ajuntaments dels serveis socials. Concretament, la formació va denunciar que els alcaldes van pactar el 2009 congelar les aportacions que cada municipi havia d'aportar per llei en aquest àmbit arran de la crisi econòmica que també afectava les arques municipals. També van assenyalar que durant tot aquest temps els consistoris han deixat de pagar 2,5 milions d'euros al Consorci d'Acció Social de la Garrotxa, l'ens que gestiona i coordina els serveis socials de la comarca, obligant-lo a buscar els recursos d'altres partides. En aquest sentit, van titllar aquesta decisió d'"immoral" alhora que van anunciar que estaven estudiant si s'havia comès alguna il·legalitat.

Segons el Consell Comarcal, utilitzar paraules com "il·legalitat, immoralitat o precarietat dels serveis de manera arbitrària és, com a mínim, una pràctica política irresponsable i que en cap cas s'ajusta a la realitat". I subratlla que la Garrotxa és un "referent" en l'àmbit de les prestacions socials alhora que elogia la "bona feina" que s'ha fet fins ara per part dels professionals i amb el suport de les administracions locals, governades per diferents equips de govern i de diferents partits polítics, que han fet una "aposta clara" perquè els ciutadans de la Garrotxa disposin d’uns "excel·lents" serveis socials. Així mateix, es diu que el Consell Comarcal "no pot acceptar que interessos partidistes desprestigïin la bona feina que des de fa molts anys s'està portant a terme des del Consorci d'Acció Social"

Més aportacions dels ajuntaments

En el darrer Consell d'Alcaldes es va posar a disposició dels assistents l'actual finançament dels serveis socials a la Garrotxa. El pressupost del Consorci d’Acció Social és "complex", es diu en el comunicat, amb una dotació anual d'uns 8 milions d'euros, dels quals aproximadament el 15% prové d’aportacions municipals i, la resta, provenen de la Generalitat, d’altres administracions i, també, de la capacitat de generar recursos propis.

El que es va fer, segons Espona, va ser presentar una proposta econòmica tenint en compte que es troben en l'inici del nou mandat. I es va proposar que els ajuntaments incrementessin de manera gradual la seva participació econòmica al Consorci d’Acció Social. Segons el comunicat, "cap alcalde va posar en dubte que calia garantir la prestació dels serveis socials i que, per tant, caldria incrementar l'aportació dels ajuntaments en funció de les necessitats pressupostàries que tingui el Consorci d’Acció Social en el futur", un gest que s'agraeix des de l'ens comarcal.

Les xifres de la CUP "no són correctes", segons el vicepresident del consorci

Qui també ha negat rotundament l'acusació de la CUP ha estat el vicepresident del Consorci d'Acció Social de la Garrotxa i alcalde d'Olot, Josep Maria Corominas, que ha lamentat que la formació s'hagi limitat a agafar només una xifra quan en realitat hi ha altres aportacions indirectes que els ajuntaments també fan al consorci. "És la mateixa CUP que diu que ha vingut a aprendre i amb aquestes declaracions demostren necessiten aprendre", ha afirmat Corominas.

L'alcalde d'Olot ha defensat la feina que durant anys porta fent el consorci tot dient que la mateixa Generalitat la posa d'exemple perquè l'ens "està complint" amb la feina que li pertoca i sempre ho fa tancant els pressupostos en positiu.

Preguntat per si coneixia l'acord que denunciava la CUP segons el qual els alcaldes van acordar congelar les aportacions des del 2009, Corominas ha dit que ell en aquell moment no hi era però que sí que hi va ser durant la celebració de l'últim consell d'alcaldes. Segons Corominas, durant la sessió la directora del consorci va fer allò que s'acostuma a fer en aquest tipus de reunions com és demanar més diners als ajuntaments per "poder fer més coses" però això no vol dir que l'emergència social de la comarca "no estigui coberta" sinó que s'ha de buscar anar encara més enllà.

En aquest sentit, diu Corominas, els alcaldes van estar d'acord en intentar incrementar les aportacions en els pròxims tres anys per acostar-se a la xifra que va posar la directora. L'alcalde d'Olot també ha volgut deixar clar que no es pot parlar només d'una xifra, com va fer la CUP, sinó que s'ha de tenir en compte que els ajuntaments també fan aportacions al consistori de forma indirecta a través d'altres partides.

De cara a l'any 2016, el pressupost de l'Ajuntament d'Olot preveu incrementar un 19,3% la partida directa al consorci, el que representa 115.000 euros més que l'exercici anterior, a banda de les aportacions indirectes.

"Agafar només una xifra com ha fet la CUP no és correcta", conclou Corominas.