JxSí i la CUP inicien el procés de desconnexió amb Espanya

En 30 dies tramitaran les lleis de procés constituent, de seguretat social i d’hisenda pública

La declaració d’inici del procés acordada per Junts pel Sí i la CUP i que ja han entrat al registre del Parlament avisa que la cambra catalana i el “procés de desconnexió democràtica no se supeditaran a les decisions de les institucions de l’estat espanyol, en particular del Tribunal Constitucional, a qui considera deslegitimat i sense competència”.

El text considera pertinent, a més, iniciar en el termini màxim de trenta dies la tramitació de les lleis de procés constituent, de seguretat social i d’hisenda pública.

La proposta que s’haurà de sotmetre a votació en un ple extraordinari “declara solemnement l’inici del procés de creació de l’estat català independent en forma de república”.

La declaració, de nou punts, constata que el mandat democràtic obtingut a les passades eleccions del 27-S “es basa en una majoria d'escons de les forces parlamentàries amb l'objectiu que Catalunya esdevingui un estat independent i amb una àmplia majoria sobiranista en vots i escons que aposta per l'obertura d'un procés constituent no subordinat”. En aquest sentit, “declara solemnement l'inici del procés de creació de l'estat català independent en forma de república”, que partirà d’un “procés constituent, participatiu, obert, integrador i actiu per tal de preparar les bases de la futura constitució catalana”.

“Com a dipositari de la sobirania i expressió del poder constituent”, la declaració proclama que el Parlament i el procés de desconnexió no se supeditaran a les decisions de les institucions de l’Estat, en especial el TC, a qui considera “deslegitimat i sense competència arran de la sentència de juny del 2010 sobre l'Estatut d'Autonomia de Catalunya votat prèviament pel poble en referèndum, entre d'altres”.

De fet, insta el futur govern a “complir exclusivament aquelles normes o mandats emanats” del Parlament, “legítima i democràtica, a fi de blindar els drets fonamentals que puguin estar afectats per decisions de les institucions de l'estat espanyol”.

Així mateix, reclama a l’executiu català que adopti les mesures necessàries per fer efectives aquestes declaracions, i aposta per iniciar en 30 dies la tramitació de tres lleis bàsiques per a la desconnexió: la del procés constituent, la de la seguretat social i la d’hisenda pública.

El Parlament, per la seva part, “adoptarà les mesures necessàries per obrir aquest procés de desconnexió democràtica, massiva, sostinguda i pacífica amb l'Estat espanyol de tal manera que permeti l'empoderament de la ciutadania a tots els nivells i en base a una participació oberta, activa i integradora”, continua el text, presentat en forma de proposta de resolució.

L’últim punt de la declaració remarca la “voluntat d'inici de negociacions per tal de fer efectiu el mandat democràtic de creació d'una estat català independent en forma de república”, i així ho posa en coneixement de l'estat espanyol, de la Unió Europea i del conjunt de la comunitat internacional.