Els veïns de Riudaura netegen la riera després de 15 anys sense desbrossar-la

L'experiència es podria repetir per recuperar antics camins de muntanya

Uns 40 veïns de Riudaura, a la Garrotxa, han participat aquest dissabte en la neteja d'un tram de la riera al seu pas per aquesta vila. La iniciativa voluntària va arrencar ara fa un mes i, dia a dia, ha anat augmentat el nombre de veïns que s'hi han implicat. En concret, la neteja s'ha concentrat en un tram d'uns 700 metres de la riera, dins de la vila, que feia més de 15 anys que no es desbrossava. Els participants han aportat les seves eines per talar bardisses i arbres i el consistori ha cobert les despeses de combustible. En principi, l'acció finalitzarà demà, diumenge, i davant l'èxit assolit el consistori vol repetir-ho la propera primavera per recuperar camins de muntanya abandonats.
 
La iniciativa va arrencar ara fa un mes davant la inacció de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) i el fet que feia més de 15 anys que no es netejava aquest espai. El primer dia una desena de persones van començar a desbrossar i talar els arbres d'un tram urbà de la riera de 700 metres. Dia a dia, la brigada de voluntaris es va anar ampliant fins arribar aquest dissabte on una quarantena de veïns – petits i grans- s'han implicat i han continuat netejant la zona. Els més menuts han ajudat recollint fulles i petites branques mentre que els més grans han aportat el seu granet de sorra preparant els esmorzars i els dinars dels membres que han estat tallant les bardisses i talant arbres.

En principi, la previsió és que les tasques finalitzin aquest diumenge al migdia i que el tram pugui estar net. Durant aquestes setmanes, els participants s'han encarregat de portar les seves pròpies eines i estris mentre que el consistori ha cobert les despeses de gasolina de la màquina que ha picolat les branques i d'altres aparelles que s'han utilitzat en la neteja.

"Estem molt contents de la participació que hem assolit. Feia molts anys que no es feia una acció d'aquestes característiques i estem molt satisfets, el boca-orella ha funcionat de meravella", ha explicat l'alcalde de la vila, David Jané. Tal i com ha explicat el batlle, la neteja ha servit per recuperar una sèrie de recorreguts que s'havien abandonat en aquest espai i, al mateix temps, s'ha pogut tornar a obrir un paratge "privilegiat i emblemàtic" del municipi. "A més, la neteja també serveix per disminuir el risc de desbordament ara, per aquestes dates, on les pluges són més freqüents", ha explicat Jané.

Durant la neteja, els voluntaris – veïns del municipi- no han localitzat grans quantitats de plàstics. "Ens hem trobat amb bardisses, plantes i arbres, majoritàriament", ha assenyalat l'alcalde qui també ha participa en les tasques que s'han fet seguint les recomanacions del Consell Comarcal de la Garrotxa. Davant de l'èxit assolit, el consistori té previst repetir aquesta mateixa experiència de cara a la primavera. "Parlarem dins del consistori i amb els veïns per si podríem ara restaurar i recuperar els antics camins de muntanya que han estat abandonats o que es troben en mal estat a causa de la vegetació", ha explicat l'alcalde. Una iniciativa que arrencarien de cara a la propera primavera.