L'alcalde d'Olot assegura estar 'absolutament tranquil' després de l'escorcoll

Els agents han requerit informació sobre el servei de contractació de la recollida d'escombraries al municipi

L'alcalde d'Olot, Josep Maria Corominas (CDC), s'ha mostrat "absolutament tranquil" després de l'escorcoll de la Guàrdia Civil a l'ajuntament del municipi en el marc de l'operació 'Petrum' sobre el presumpte pagament de comissions a canvi d'adjudicacions d'obres públiques que investiga el Jutjat d'Instrucció número 1 del Vendrell. En el cas d'Olot, els agents, que s'han presentat a l'ajuntament al voltant d'un quart d'onze del matí, han requerit informació sobre l'adjudicació del servei de recollida d'escombraries al municipi el 2011 a la UTE formada per IGFA-Urbaser. L'alcalde també ha explicat que les condicions del concurs les va redactar l'anterior equip de govern, encapçalat pel socialista Lluís Sacrest.

Corominas ha defensat que va ser un procés que es va dur a terme legalment i a través d'una mesa de contractació, amb membres del tribunal tècnic i després de valorar diverses propostes. L'alcalde olotí, que també és vicepresident de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), ha demanat més informació als agents desplaçats fins al consistori, però els agents, acompanyats d'una funcionària judicial, li han respost que el cas es troba sota secret de sumari.

La Guàrdia Civil ha desplaçat dos vehicles –un logotipat i l'altre de paisà- amb quatre agents fins a l'ajuntament de la capital garrotxina, d'on han descarregat caixes per recollir la documentació. Dos d'ells han entrat a l'interior de l'Ajuntament i els altres dos han custodiat la porta de l'edifici consistorial.

Cap a les dues del migdia, quan feia pràcticament tres hores que els cotxes eren aparcats davant l'ajuntament, el cap de la Policia Local d'Olot, l'inspector Ignasi López, ha anat fins a les portes del consistori i ha estampat una multa a cadascun dels parabrises dels dos vehicles per estar mal aparcats (80 euros cadascuna). Els vehicles estaven estacionats en una zona de vianants, coneguda com el Firalet.

L'únic agent que estava a les portes de l'edifici s'ha afanyat a retirar les sancions i guardar-les dins dels cotxes.

Quatre hores i mitja més tard, un dels agents amb passamuntanyes ha sortit de l'edifici consistorial i ha agafat el vehicle no logotipat per dur-lo fins al garatge de l'ajuntament. Allà, i intentat que els mitjans de comunicació no poguessin enregistrar l'escena, han carregat al maleter fins a sis caixes amb el precinte de la Guàrdia Civil.

Una adjudicació per valor de més de 2,5 MEUR

L'alcalde d'Olot, Josep Maria Corominas, ha explicat que els agents han demanat documentació d'un únic expedient relacionat amb l'adjudicació del servei de recollida de deixalles i neteja viària que es va adjudicar l'octubre del 2011 –quan Corominas ja era al govern municipal- per valor de més de 2,55 milions d'euros anuals. L'empresa que va guanyar el concurs va ser va ser l'UTE formada per IGFA- URBASER SA.

Corominas ha reconegut estar "molt tranquil" perquè el procés es va fer correctament amb la corresponent taula de contractació. A més, ha apuntat que la redacció de les apliques no es va fer sota el seu mandat sinó ja que, en aquell moment, governava el PSC. "Era un tema molt complex i una de les factures importants que paga l'ajuntament cada any", ha afegit. Per altra banda, ha recordat que la seva adjudicació va ser de les primeres coses que van fer en arribar al govern municipal, el maig del 2011.

L'alcalde també ha subratllat que s'ha ofert "màxima col·laboració" davant els requeriments de la Guàrdia Civil. "Si la Justícia ens demana com hem fet el procediment, l'expliquem , sense cap problema", ha afegit. Ara bé, ha reconegut que és "trist" que l'ajuntament "hagi de sortir relacionat amb un tema com aquest".

Registres anteriors a d'altres ajuntaments gironins

L'Ajuntament d'Olot no és l'únic que s'ha vist esquitxat per l'operació 'Petrum'. El passat 28 d'agost, la Guàrdia Civil també es va personar als ajuntament de Lloret de Mar (Selva) i Figueres per endur-se documentació de dues adjudicacions.

En el cas de Lloret de Mar, la Guàrdia Civil va anar a buscar un únic expedient de fa sis anys sobre les obres d'adequació del parc de Can Xardó, unes obres pagades amb l'anomenat Pla Zapatero i que es van adjudicar a Teyco, l'empresa que està sota sospita.
En el cas de la capital de l'Alt Empordà, els agents van endur-se l'expedient de construcció de la piscina descoberta municipal, adjudicada l'any 2009 també a l'empresa Teyco.