​Els veterinaris gironins reclamen més control de la carn de senglar destinada al consum

Ja s'han detectat 3 casos de senglars infectats amb triquina

El Col·legi de Veterinaris de Girona recomana extremar les precaucions en el consum de carn o productes carnis derivats de la caça de senglar. Els veterinaris recorden que, abans de consumir-la, la carn de senglar s’ha d’analitzar en un centre autoritzat, després que s’han detectat, com  a mínim, tres casos de senglar infectats amb triquina a les comarques de Girona.

El consum d'aquestes carns podria ocasionar triquinosi als humans, malaltia que pot tenir conseqüències greus per a la salut. Pot variar des d'una infecció no aparent fins a una malaltia mortal (la mortalitat sol ser inferior a l'1%, tot i que pot arribar fins al 35% si no es diagnostica i es tracta ràpidament).

El president del Col·legi de Veterinaris de Girona, Bernat Serdà ha recordat que “per tal de consumir la carn de porc amb seguretat, i malgrat que per l’autoconsum no és obligatori, és fonamental la inspecció per part de veterinaris oficials de les carns dels senglars abatuts per a descartar qualsevol risc de malaltia".

 Per aquest motiu es recorda a tots els caçadors que han de fer una manipulació i control correctes de la carn. A més, se’ls adverteix que el fet de congelar la carn no garanteix que s’inactivin les larves en tots els casos i que els processos de transformació com la salaó, el fumatge o l’assecatge tampoc inactiven els paràsits de la triquina.

Així, les carns no inspeccionades per un veterinari, i en especial si no s’ha fet la prova de detecció de la triquinel·la, no s’haurien de considerar aptes per al consum.

La temporada passada els caçadors de les comarques de Girona van matar 13.000 porcs senglars, 2.000 més que l'anterior, i aquesta temporada preveuen superar la xifra de 2014.