Invertiran 250.000 € a la Devesa de Girona per adequar-la i eliminar la zona d'aparcament

El pla de xoc pactat entre CiU i ERC-MES implica perdre 150 places de pàrquing

Fer de la Devesa un parc urbà pensat per a les persones. Aquest és l'objectiu que hi ha al darrera de les mesures pactades entre l'equip de govern i el principal partit de l'oposició (ERC-MES) per fer un pla de xoc al parc.

Aquest matí s'ha presentat el detall de les actuacions, que tenen un pressupost global de 250.000 euros. El projecte més important -i el més costós, amb més de 150.000 euros- és la intervenció al vial d'aparcament situat paral·lel al riu Ter.

Allà, actualment hi ha 175 places d'aparcament. A partir de l'any vinent, 150 s'eliminaran i només es deixarà un residual de 25 (a tocar del pont de la Barca) per a serveis.

Els cotxes, fora del parc

En aquesta zona es cobrirà l'asfalt amb una capa de sauló compactat i també es farà més amable l'accés des de la passera de Fontajau i al passeig de la Sardana. Concretament, pel que fa a la passera s'eliminaran els esglaons que hi ha al final i es posaran rampes per fer fàcil l'accés al parc a persones amb cadira de rodes, bicicletes o cotxets i, a més, s'il·luminarà millor el pas per sobre del riu.

L'objectiu és treure els cotxes del parc i que la Devesa tingui un ús pensat per als ciutadans i no pels vehicles. "Cal canviar hàbits perquè no és normal que a la Devesa hi hagi cotxes, podem donar altres alternatives", ha justificat l'alcalde, Carles Puigdemont. Per exemple, ha assenyalat que a l'altra banda del riu hi ha l'aparcament de Fontajau que està "infrautilitzat" i també ha apuntat que hi ha 300 places a l'aparcament dissuasiu ubicat on havia d'anar l'Arxiu i que també es pot aparcar a davant dels cinemes Òscar. "No costa tan travessar el riu, en només set minuts a peu s'està a l'Eixample", ha defensat.

Més llum

Una altra de les mesures és millorar la il·luminació del parc, molt usat sobretot als vespres per esportistes que hi van a córrer o caminar. Segons ha explicat el regidor de Sostenibilitat, Carles Ribas, es podaran algunes copes d'arbres perquè la llum existent sigui més potent i també s'aprofitaran excedents de fanals que no s'utilitzin per posar-los al parc. "Són 30.000 metres quadrats de parc i és molt costós canviar tota la llum de cop", ha manifestat. També està previst col·locar nous bancs i millorar l'espai dedicat als gossos, posant-hi més llum i fent-lo més gran.

La portaveu d'ERC-MES, Maria Mercè Roca, s'ha mostrat satisfeta per l'acord i ha afirmat que va en la línia de la idea de parc urbà que tenen. "Entenem que la Devesa és un espai de ciutat i cal un equilibri entre la preservació de l'espai i la utilitat que en fa la gent", ha valorat.

Aquest conjunt de mesures arriba mentre el consistori està tramitant el Pla Especial de la Devesa, que proposa una actuació més profunda i completa. Actualment s'està recopilant les més de 8.000 propostes fetes pels ciutadans i la voluntat és portar el projecte a aprovació inicial del ple l'any vinent. Des de l'equip de govern insisteixen que totes les mesures del pla de xoc van en la línia del que apunta el Pla Especial i que en són un complement.