La Guàrdia Civil de Girona comissa més de 8.000 kg de plantes de marihuana en un any

També han comissat mitja tona d'haixix

La Guàrdia Civil ha celebrat aquest dilluns la festivitat de la seva patrona, la mare de Déu del Pilar, amb una missa a les 11 oficiada pel bisbe de Girona, Francesc Pardo. Tot seguit, s'ha fet l'entrega de les condecoracions i mencions honorífiques a diversos guàrdies civils i persones d'altres cossos. Posteriorment, s'ha realitzat una ofrena floral en record als caiguts a la caserna d'Emili Grahit i s'ha fet la tradicional desfilada.

Durant l'acte, s'han donat a conèixer les actuacions més destacades del cos a la demarcació de Girona en els últims dotze mesos. En xifres globals, la Guàrdia Civil ha comissat més de 8.000 quilos de plantes de marihuana, més de mitja tona d'haxix, més 45 quilos de cocaïna, prop de 4,7 quilos d'heroïna i 4,3 quilos d'altres drogues valorats en el seu conjunt en més de 3,2 MEUR. Destaquen també els 31.2010 paquets de tabac valorats en 142.758 euros.

Per altra banda, s'han fet 76 detencions i 85 imputacions alhora que s'han intervingut més d'1,2 MEUR en 16 actuacions per violació de les normes que regulen el moviment de capitals.

Pel que fa a patrimoni, enguany s'ha destacat la recuperació de cinc bustos de pedra de l'època dels ibers i dels romans que es van posar a la venda per Internet i que tenien un important valor arqueològic i cultural. Les sancions per aquest delicte podria arribar als 210.000 euros.

L'encarregat de fer el balanç ha estat el nou tinent coronel del cos a Girona, Jorge Cumba, que va assumir el càrrec el maig passat en substitució de Josep Lluís Tovar. Durant el seu discurs, ha fet referència a la "bona col·laboració" que hi ha entre els diferents cossos de seguretat i les diferents administracions i ha fet un esment especial a la Unitat de Rescat i Intervenció de Muntanya de Puigcerdà per haver actuat en 81 auxilis, 1 rescat i 3 recerques de desapareguts.

Un cos "crucial" pels "moments difícils" actuals

Qui sí ha fet referència al moment polític que viu Catalunya en el seu discurs ha sigut el subdelegat del govern espanyol a Girona, Juan Manuel Sánchez-Bustamante, que ha parlat de "reptes decisius i desafiaments complexos per a la convivència, benestar i seguretat" del país.

Sánchez-Bustamante ha subratllat el paper "crucial" de la Guàrdia Civil per al funcionament de la democràcia i la garantia dels principis i valors reconeguts a la Constitució alhora que protegeixen l'aplicació de les regles de convivència. "La Guàrdia Civil és una garantia de compromís i de compliment de la llei que segur que estarà a l'alçada del moment, per a la tranquil·litat de tots", ha afegit.

Per la seva banda, el tinent coronel no ha volgut entrar a valorar la situació actual un cop finalitzat l'acte institucional. Preguntat pels periodistes sobre si creu que són moments "difícils", Jorge Cumba ha respost que ell no és polític i que es limita a fer el seu treball "al marge de les discussions polítiques que les parts implicades hauran de resoldre elles". I ha expressat la seva satisfacció per tornar a Catalunya -ja havia estat treballant 5 anys a Lleida- on, ha dit, "sempre m'he sentit respectat".