Olot centra la batalla contra el mosquit tigre als entorns dels centres educatius

Els tècnics tiren plaguicida granulat als embornals de 25 punts de la ciutat

Les pluges, la calor i la humitat d'aquest estiu han estat les condicions perfectes perquè el mosquit tigre arribés amb força a Olot, un territori on havia passat de puntetes des del 2013 però que ara ja s'ha convertit en "umbral de plaga". Ho ha explicat el regidor de Medi Ambient del municipi, Josep Guix, que aquest dimecres ha donat a conèixer les actuacions que s'han decidit emprendre per plantar-li cara. Segons el regidor, "ha arribat més tard que a altres punts de les comarques gironines" i ara cal "aprendre a conviure-hi".

Les primeres actuacions s'han centrat en protegir la població infantil i juvenil, "els més febles", segons explica Guix, que admet que els hauria agradat poder arribar a tothom. La rapidesa de la seva propagació, però, ha obligat a centrar els esforços en aquest col·lectiu i per això s'han identificat 25 punts calents a la ciutat. Són les zones pròximes a guarderies, escoles, instituts i centres de formació alhora que s'ha inclòs el CAP Garrotxa per la seva proximitat amb el riu Fuvià, un ambient idoni per a la proliferació d'aquesta espècie invasora on es combina humitat i vegetació.

Retirada de pneumàtics dels patis i plaguicida als embornals

Després de l'estiu, es van organitzar unes trobades amb el personal docent dels centres per explicar-los com prevenir la propagació del mosquit tigre amb mesures concentrades sobretot a retirar aquells objectes on s'acumula fàcilment l'aigua, com són els platets dels testos i els pneumàtics dels patis de les escoles. També es va parlar amb veïns que viuen a tocar de les escoles per informar-los de com procedir amb l'ajuda dels tríptics informatius editats per Dipsalut.

Des de la setmana passada, tècnics de l'empresa Ecade estan tirant plaguicida granulat als embornals d'aquests 25 punts identificats. És un tractament fitosanitari amb productes biològics que no són perillosos per a les persones i que actuen directament contra les larves dels mosquits aquàtics i per extensió també dels tigres.

La previsió és que la primavera es repeteixi l'actuació alhora que es faran controls periòdics. David Llongarriu, tècnic del Consorci de Medi Ambient i Salut Pública de la Garrotxa SIGMA, admet que no s'esperaven una presència "tan desmesurada" del mosquit i que per això s'ha decidit passar a l'acció. Explica que una de les dificultats per combatre aquesta espècie és que les femelles posen els ous en condicions seques a l'espera de la pluja que és quan comença el procés de transformació i d'activació de les larves. I recorda que és un insecte que pica sobretot a l'estiu i de dia i que el seu vol baix fa que ataqui sobretot a les cames.

De cara a l'any que ve, l'Ajuntament té previst fer sessions informatives amb les associacions de veïns per conscienciar als ciutadans de com actuar per no facilitar la seva propagació.

L'Ajuntament ha xifrat en 1.200 euros el cost de tractar els embornals amb el plaguicida granulat que s'està fent aquests dies.