Ikea aposta per obrir un nou centre a Salt

Generalitat i Ajuntament preparen el pla urbanístic per acollir-lo

L'empresa de mobles amb base a Suècia, Ikea, podria obrir un nou establiment a Salt (Gironès) ben aviat. Segons ha avançat avui el Diari ARA, l'àrea d'Urbanisme del departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya ha mantingut recentment reunions amb l'empresa i l'Ajuntament de Salt per acabar de delimitar el pla director urbanístic.

La seva ubicació seria als terrenys de davant del centre comercial Espai Gironès i es donaria compliment a les afirmacions de l'anterior alcalde del municipi, Jaume Torramadé (UDC), el qual va avançar abans de les municipals d'enguany que Ikea havia admès el seu interès per instal·lar-se a Salt.

A més de Salt, Girona i Figueres també s'havien ofert per acollir el nou establiment. Actualment la cadena sueca té centres a Sabadell, Badalona i l'Hospitalet del Llobregat. Només manca la redacció i aprovació final del pla director urbanístic per a tirar endavant amb la proposta definitiva d'Ikea.

Pugna entre Girona i Salt

L'Ajuntament de Salt va aprovar al ple del juny de 2014 -i per unanimitat- una moció que demanava formalment a l'Ajuntament de Girona que s'avingués a formar una trama urbana consolidada supramunicipal entre els municipis de Girona, Salt, Sarrià de Ter i Vilablareix. 

La llei d'acompanyament dels pressupostos va incloure una modificació en l'articulat de la llei d'equipaments comercials que permetia a municipis que estan a tocar unir les seves trames urbanes. D'aquesta manera, tots els municipis que formen aquesta trama poden acollir superfícies comercials de més de 2.500 metres quadrats, com podria ser un Ikea. Un dret que ara només poden tenir les capitals de comarca o els pobles de més de 50.000 habitants.

La proposta de Salt (Vilablareix l'aprovava aquella mateixa setmana i Sarrià de Ter a finals d'aquell mes) va topar amb l'oposició de pràcticament tots els grups. CiU, PSC, ICV, CUP i el regidor no adscrit Carles Bonaventura van votar a favor de no acceptar la proposta de Salt. S'hi van abstir Carles Palomares i Glòria Plana.

Els arguments del no

L'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, va defensar que cada ajuntament "té el dret de defensar les seves aspiracions legítimes" i va reconèixer que cal "prudència i responsabilitat" en aquest assumpte. "Aquest és un tema que ve de lluny i no es pot veure com una confrontació", va dir Puigdemont, que apostava per mantenir el diàleg amb els pobles de l'àrea urbana per debatre casos puntuals de negocis que es vulguin ubicar en un o altre municipi "sempre que afavoreixin al conjunt". 

Ara bé, l'alcalde va estar clar i va defensar que Girona té més pes dins l'àrea urbana. "Girona ha de poder mantenir una clau en la determinació del conjunt del desenvolupament comercial perquè l'afecta més que a ningú", va dir. Puigdemont també va reconèixer que, mentre aquests tres pobles volen impulsar aquesta trama urbana "a cop de moció", Fornells de la Selva ha entrat un escrit a l'ajuntament per treballar també en aquesta línia. 

L'únic grup que es va mostrar més crític amb la decisió és el PP, que considerava que Girona "tancava la porta" a aquests tres municipis de poder captar nous negocis. "Girona pot seguir fent mitges i grans superfícies però d'altres no; tenen por de deixar de controlar", va criticar la portaveu, Concepció Veray.