La 21 a edició de la Fira de l'Avellana de la Selva amplia horari

També incorpora la I Cursa Muntanya Límit i el I Concurs de Collir Avellanes a Mà

La 21a edició de la Fira de l’Avellana de la Selva, que se celebrarà a Brunyola els propers dies 3 i 4 d’octubre de 2015, presenta novetats importants i també amplia l’horari del primer dia. Així ho han explicat els representants del Consell Comarcal de la Selva i de l’Ajuntament, organitzadors de la Fira, en el transcurs de l’acte de presentació fet a la seu de la Generalitat de Catalunya a Girona, i en què hi ha participat també el director dels Serveis Territorials d’Agricultura, Vicenç Estañol; el president del Consell Comarcal de la Selva, Salvador Balliu i l’alcalde de Brunyola, Francesc Johé.

Enguany, la Fira s’amplia amb una nova jornada, la del dissabte, que fins l’any passat s’iniciava a la tarda i no al matí, com es farà en l’edició d’aquest any. Així, les activitats començaran a primera hora del matí amb la primera edició de la Cursa de Muntanya Avellana Límit, a les nou del matí i que tindrà dos recorreguts, un de 22 quilòmetres, i un de 10 quilòmetres respectivament. Paral•lelament es donarà el tret de sortida oficial a la fira d’artesania, venda d’avellanes, una zona de cavalls, ponis i atraccions per a la mainada i una exposició de maquinària agrícola. Al migdia, es farà la inauguració oficial de la Fira amb l’assistència de les autoritats i l’hereu i la pubilla de la comarca de la Selva. El pregó de la fira anirà a càrrec d’en Joan Llinàs, president del centre d’Estudis Selvatans, que parlarà sobre els camins històrics a la comarca de la Selva. Seguidament serà l’alcalde de Brunyola, Francesc Johé qui farà la inauguració oficial. En la darrera part de l’acte institucional es projectarà un vídeo que porta per títol Brunyola, Terra d’Avellanes.

Els actes del matí es clouran amb la inauguració de les exposicions i amb un vermut amb avellanes i productes d’avellana per a tots els assistents.

A la tarda s’hi ha programat un taller de piruletes amb xocolata i avellana, a càrrec de Miquel Costabella, que durarà dues hores, de les quatre a les sis de la tarda. Paral•lelament es farà un taller de demostració de remeis naturals (elaboració d’una farmaciola natural, remeis pràctics per a infants, com elaborar una pasta dental, entre altres. En Pep Puigdemont serà l’encarregat d’animar els més menuts amb l’espectacle que oferirà a partir de quarts de sis de la tarda.

Una de les activitats que congrega més públic durant la primera jornada de la Fira és, sens dubte, el concert de l’Avellana Jove, que enguany comptarà amb els grups Campiki Pugui, The Covers Band i la Masovera Barbuda. Aquest serà el darrer acte de la primera jornada de la Fira d’enguany. Igual que en les edicions anteriors, Brunyola disposarà d’una zona d’acampada per als joves assistents al concert Avellana Jove.

La segona jornada s’obrirà al públic a les deu del matí amb la fira d’artesania, la venda d’avellanes de la Selva, zona de cavalls, ponis i atraccions per la mainada, exposició de maquinària agrícola. Prèviament es farà la sortida guiada entre Brunyola i Sant Martí que estarà comentada per l’historiador local Ricard Teixidor i que s’allargarà fins a la una del migdia. Durant el matí es duran a terme diverses xerrades tècniques sobre l’avellana on Joan Miquel i Albert Cassà explicaran quines són les tècniques del cultiu de l’avellana i l’elaboració de l’avellana. Aquestes xerrades es faran a la sala d’actes de l’Ajuntament durant gairebé dues hores. Seguidament es farà l’ofici solemne amb l’acompanyament de la coral Ressons de l’Onyar. Els actes del matí es clouran amb un recital de cançons que anirà a càrrec de la mateixa coral Ressons de l’Onyar.

Els actes de la tarda s’iniciaran amb un nou taller de piruletes amb xocolata i avellana i, seguidament, hi haurà una audició de sardanes. A partir de les sis de la tarda hi haurà els tradicionals concursos: Concurs Internacional d’Esclovellanar Avellanes, que enguany arriba a la seva vint-i-cinquena edició i la VIII Cursa de Sacs a l’Esquena, IV Memorial Pere Parera, amb dues categories: sènior -40 kg d’avellanes i júnior/fèmines -20 kg-.

Aquest any però s’incorpora un nou concurs, es tracta de la primera edició del Concurs de Collir Avellanes a Mà. Des de l’organització s’espera que, tal com passa amb la resta de concursos que s’hi celebren, aquest tingui la mateixa bona acollida i creï la mateixa expectació. I és que la plaça de Brunyola, centre neuràlgic de la Fira, s’omple de visitants vinguts d’arreu de les comarques gironines el diumenge a la tarda per veure aquests tradicionals concursos que s’han convertit en una cita obligada el primer cap de setmana d’octubre.

La cantada d’havaneres amb el grup Voramar i un rom cremat per a tot el públic assistent posarà el punt i final a la 21a edició de la Fira d’enguany.

Durant els dos dies de Fira hi haurà degustació i venda d’avellanes als espais reservats per als productors de la comarca. També hi haurà un espai específic per a les atraccions per a la mainada.

Aquesta Fira és organitzada pel Consell Comarcal de la Selva i l’Ajuntament de Brunyola i compta amb la col•laboració de la Diputació de Girona, la Generalitat de Catalunya, “la Caixa” i els Productors d’Avellana de Girona.