Entitats i institucions treballaran per pal·liar la soledat no volguda entre la gent gran

La iniciativa gironina neix en el marc del projecte 'Sempre acompanyats'

Més d'una desena d'entitats i institucions gironines com l'Ajuntament de Girona, la Creu Roja, els Mossos, l'Hospital Josep Trueta, l'Associació de la gent gran del Barri Vell o Cáritas Girona s'han aliat per crear un nou equip de treball que doni una resposta integral i ajudi a pal·liar les situacions de soledat no volguda entre la gent gran.

Aquest dijous han signat l'acord de col·laboració que neix del projecte 'Sempre acompanyats' que impulsa l'Obra Social 'la Caixa', la Creu Roja i l'Ajuntament de Girona i que va arrencar com a prova pilot l'any 2014 a la zona del Barri Vell i del Mercadal de la capital gironina. En aquests barris, el 29,20% de les persones que viuen soles són majors de 65 anys.

En concret, les entitats que han signat aquest acord són l'Obra Social 'la Caixa', l'Ajuntament de Girona, la Creu Roja, la Generalitat de Catalunya amb els serveis dels Mossos d'Esquadra, l'Hospital Josep Trueta, el CAP Santa Clara, el SEM, l'ASPCAT, el SAGGID, l'Associació de la gent gran del Barri Vell i Mercadal, Cáritas Interparroquial Girona, la parròquia del Mercadal, la parròquia del Carme, l'associació Girona Eix Comercial i el Mercat del Lleó. Més d'una desena d'institucions i entitats socials que han decidit sumar esforços per crear un nou equip de treball que doni una resposta integral i coordinada a les situacions de soledat no volguda entre la gent gran.


La firma d'aquest acord de col·laboració - que s'ha oficialitzat aquest dijous a Girona- es produeix en el marc del projecte 'Sempre acompanyats' que impulsa l'Obra Social 'la Caixa', la Creu Roja i l'Ajuntament de Girona. Un projecte que va començar a funcionar com a prova pilot a finals del 2014 al Barri Vell i al Barri del Mercadal de Girona. Llavors el projecte tenia com objectiu prevenir i sensibilitzar sobre aquesta mena de situacions entre la ciutadania i apostava per la detecció i acollida de persones que patien soledat no volguda com també apostava pel desplegament d'activitats i recursos per donar una resposta adient als afectats.

Aquest dijous, el director corporatiu de l'Àrea Social de l'Obra Social 'la Caixa', Marc Simón, el tinent d'alcalde i regidor de Serveis Socials, Habitatge i Cooperació de l'Ajuntament de Girona, Eduard Berloso, i la vicepresidenta de Creu Roja Catalunya, Roser Llevant, han formalitzat aquest acord que va un pas més enllà.

Les primeres passes

En aquest sentit, el projecte va començar a donar les seves primeres passes aquest passat estiu amb la posada en marxa a Girona d'una campanya de sensibilització i la creació d'un telèfon gratuït - el 900 365 222- a través del qual els ciutadans podien explicar, ajudar a detectar i fer visible casos de persones grans que vivien aquesta mena de situacions. Al mateix temps, el telèfon també estava a disposició de totes les persones d'edat avançada que visquessin sols i estiguessin interessats en participar en les activitats del programa o també tenia en compte altres ciutadans que volien aportar el seu granet de sorra col·laborant com a voluntaris i ajudant a promoure una xarxa social que potenciés el benestar entre les persones grans de cada zona.

A grans trets, l'objectiu d'aquest nou equip de treball és donar resposta a un repte creixent: l'envelliment de la població. A Girona, un 14.23% dels veïns tenen més de 65 anys i, d'aquesta franja, un 42,92% tenen més de 80 anys. Davant la possibilitat que s'incrementessin les situacions de soledat no volguda entre aquest col·lectiu, l'Obra Social 'la Caixa' va engegar el projecte 'Sempre acompanyats'. Un programa pilot que es va portar a terme a finals del 2014 al Barri Vell i el Barri del Mercadal on viuen soles 455 persones d'edat avançada.

La presentació d'aquest acord s'ha fet en el marc de les activitats programades per celebrar el Dia Internacional de la Gent Gran que es celebra des d'aquest dijous i fins el proper 7 d'octubre. Durant set dies, a la ciutat de Girona es portaran a terme actes de conscienciació i sensibilització sobre aquesta problemàtica tals com gimnàstica, un taller de memòria, un curs d'eines bàsiques d'informàtica o una xerada sobre seguretat a càrrec del cap dels Mossos d'Esquadra, Manel Manich, i el membre de la secció d'atenció a la víctima de la Policia Municipal de la ciutat, Josep Valsera. Unes activitats que es portaran a terme a l'espai cívic Barri Vell i Mercadal, l'EspaiCaixa i a la Creu Roja de Girona.

Paral·lelament, durant els mesos d'abril i maig, el projecte 'Sempre acompanyats' va portar a terme una enquesta per esbrinar quina és la situació que viu la gent gran i com ho perceben la resta de ciutadans. Un dels resultats més rellevants que s'han donat a conèixer aquest dijous és que cada cop més gent pensa que una persona és gran passats els 70 anys. Només un 15% dels enquestats van respondre que s'és gran quan es superen els 65 anys. A més, l'enquesta va detectar que la salut física i emocional tenen molt a veure amb aquesta percepció.

D'altra banda, només un 32% de les persones enquestades consideraven que la societat tracta bé a les persones grans. La gran majoria creia que se'ls tracta malament, amb indiferència o poc respecte. En aquest sentit, el 80% reconeixia que actualment les persones grans han assumit nous rols en el suport familiar.

Pel que fa a la soledat no volguda, quatre de cada deu entrevistats afirmava conèixer algun cas concret de soledat no desitjada. La gran majoria dels enquestats, un 98%, perceben com un element problemàtic el fet que hi hagi persones grans que es trobin soles i que disposen de molt poca xarxa familiar o social per tenir alguna mena de suport quan ho necessiten.