Les joves desaparegudes a la costa de Lloret van ignorar les advertències per mala mar

Les fortes onades dificulten les tasques de recerca

Les dues joves britàniques desaparegudes tenen 33 i 36 anys. S'allotjaven en un hotel de Lloret de Mar (Selva) amb tres joves més, on passaven uns dies de vacances. Aquesta matinada, pels voltants de les quatre, el grup ha anat fins a la platja Gran, on des d'ahir a les nou del matí hi onejava la bandera vermella pel mal estat de la mar.

Les joves s'han fet una foto per la zona de la platja i dues d'elles s'han volgut banyar. "Hi havia intenció, perquè s'han arribat a treure roba", ha explicat el cap de Protecció Civil de Lloret, Ferran Carbonell. Un vigilant d'una guingueta de la platja, però, les ha advertides que no ho fessin.

Dues de les noies britàniques han desobeït l'alerta i han anat caminant fins a l'aigua. Allà, una d'elles s'ha fet enrere només tocar el mar, però a l'altra les onades se l'han emportada cap endins. Ha estat aleshores quan una de les altres noies, que s'estaven a la sorra, ha entrat a l'aigua per socórrer-la i el mar també l'ha engolida.

Bandera vermella i advertència

"Estem parlant d'una clara negligència, perquè a més d'onejar la bandera vermella, el vigilant les ha advertides", ha concretat el cap de Protecció Civil. A més, s'ha de tenir en compte que la platja Gran de Lloret de Mar guanya fondària de seguida i, 3 ó 4 metres endins, "ja hi ha molta profunditat", hi ha afegit Carbonell.

El vigilant de la guingueta de la platja ha estat qui ha donat l'avís a la Policia Local, després de veure com les onades s'emportaven les dues joves britàniques. Des de la matinada, un nombrós contingent participa a la recerca. De nit, s'ha il·luminat la platja amb focus i ja s'ha activat l'embarcació de Salvament Marítim. I des de primera hora del matí, dos helicòpters sobrevolen el litoral.

Per terra, els equips de recerca cerquen les dues desaparegudes per la platja i pel camí de ronda (que s'ha tallat al pas). Prenen part al dispositiu Protecció Civil, Bombers, Mossos d'Esquadra, Salvament Marítim, Policia Local i Guàrdia Civil -aquests darrers, s'han traslladat al port de Blanes (Selva).

Ferran Carbonell ha concretat que, a hores d'ara, la llevantada impedeix que els equips de submarinistes puguin entrar a l'aigua. "Aquest matí hi ha onades d'uns 2 metres i la llevantada comença a remetre, però hem de pensar que aquesta matinada eren molt més altes", ha concretat. Com que el mar està molt remogut, més avall d'un metre no hi ha cap mena de visibilitat.

"A més, hem de pensar que la forta corrent fa que l'estabilitat dels submarinistes sigui molt complicada; perquè ens fem una idea, el símil amb què es poden trobar a dins l'aigua seria semblant al d'una rentadora quan centrifuga", ha concretat, per fer evident quin és l'estat del mar.

Condicions complicades

Els Grup Especial d'Actuacions Subaquàtiques (GEAS) de la Guàrdia Civil s'ha desplaçat a Blanes perquè, des de Lloret de Mar, les onades impedien que les barques surtin a la mar (aquí no hi ha port). El cap de Protecció Civil de Lloret de Mar ha explicat que, si les joves s'han ofegat, "les condicions complicades" del mar faran difícil poder recuperar els cadàvers fins passades unes 48 hores.

"Si les joves han quedat inconscients o han mort en entrar a l'aigua, els cossos surarien i el corrent els empenyeria cap a Blanes", ha precisat. Per això, la recerca per terra se centra sobretot en els penya-segats que hi ha entre els dos municipis. "Per contra, si les noies s'han ofegat, els cadàvers han baixat i no serà fins que s'omplin d'aire que tornin a surar", ha dit Ferran Carbonell.

Les altres tres joves britàniques que formaven part del grup es troben a l'hotel on s'allotjaven. Els Mossos d'Esquadra els han pres declaració i també s'ha activat una unitat de suport psicològic.