L'equip de la UdG guanya el premi en innovació a la competició de robòtica euRathlon

També es van imposar en les quatre proves en que van participar

Un equip de la Universitat de Girona (UdG) va fer un gran paper en la competició europea de robòtica euRathlon de 2015, que va tenir lloc del 17 al 25 de setembre a la localitat de Piombino (Itàlia), ja que es va imposar en les quatre proves en què va participar i, a més, es va endur el premi a la innovació.
 
Marc Carreras (professor i supervisor), Carles Candela (enginyer i supervisor), Èric Pairet i Eduard Vidal (estudiants del màster Erasmus Mundus VIBOT), Klemen Istenic, Juan David Hernández i Albert Palomer (estudiants de doctorat) van preparar el robot SPARUS II AUV, desenvolupat al Centre d’Investigació en Robòtica Submarina (CIRS), perquè rendís al màxim nivell quan li toqués navegar de forma autònoma, localitzar diferents objectes (vàlvules, boies, tubs, maniquins) o bé manipular i fer un mapeig de l’entorn. L’SPARUS va ser el millor en els testos individuals marins, la combinada terra-mar i l’anomenat Grand Challenge (combinada terra-mar-aire). L’equip de la UdG va participar en aquesta quarta prova conjuntament i de forma cooperativa amb els equips Cobham d’Ostfilder (Alemanya) i l’ISEP/INESC TEC Aerial Robotics de Porto (Portugal).
 
L'euRathlon és la primera competició de robòtica internacional on robots terrestres, aeris i marins cooperen en un escenari realista per tal de desenvolupar i testejar la tecnologia enfocada a la preparació i fer front a una situació catastròfica (terratrèmol, explosió). El campionat, inspirat en l'actuació de rescat que es va fer després del desastre de Fukushima (Japó), ha arribat enguany a la seva culminació. Finançat per la Comissió Europea, ha anat promovent la participació d'equips de diferents àmbits de la robòtica.
 
Robòtica submarina a la UdG

L'institut de Recerca en Visió per Computador i Robòtica (VICOROB) treballa des de fa més de 20 anys en el desenvolupament de robots submarins autònoms. En l’actualitat, a les instal·lacions del CIRS del Parc Científic i Tecnològic hi ha dos models en funcionament: el GIRONA 500 AUV, una plataforma en fase pre-comercial utilitzada principalment per a tasques de recerca a profunditats de fins a 500 metres, i l’SPARUS II AUV, una plataforma robusta i compacta amb capacitat d’operar fins a 200 metres sota l’aigua.