Lluís Llach: 'Hem guanyat i hem fet un gran plebiscit'

Salellas celebra que la CUP aconsegueixi un paper decisiu

L'independentisme ha fet sentir la seva força aquest 27-S a les comarques gironines. No només a les urnes, on ha superat amb escreix la majoria dels vots, sinó també al carrer. L'ANC ha omplert la plaça Calvet i Rubalcaba amb una pantalla gegant i els crits a favor de l'estat propi i les estelades també han fet acte de presència -sobretot, quan han sortit els candidats- als espais on JxSí i CUP han seguit l'escrutini.

A l'hotel Carlemany, la candidatura de Junts pel Sí ha sortit en bloc poc després de dos quarts d'onze de la nit. Acabaven de parlar els primers números de Barcelona, i automàticament ho ha fet el cap de llista per Girona, el cantant Lluís Llach. La resta de membres de la llista han pujat amb ell a l'escenari, on els han rebut amb aplaudiments i crits d'independència, però aquesta nit han cedit el protagonisme a les paraules del número 1.


"Els números són clars; només Junts pel Sí sobrepassem el 50% dels vots a Girona, i si hi afegim tots els independents arribem al 60 i pico", ha dit Llach, fent referència a què la candidatura transversal ha fet els millors resultats de Catalunya en aquesta demarcació, obtenint onze diputats. "Ja sabeu que ara vindran interpretacions, però no ho oblideu: hem guanyat, hem fet un gran plebiscit, hem guanyat autodeterminació, hem guanyat en vots i hem guanyat al Parlament", hi ha afegit el candidat.

"Els resultats ens permeten iniciar el programa de Junts pel Sí i, des del moment en què es constitueixi el Parlament, proclamar l'inici solemne del nostre camí cap a la independència al món i a l'estat espanyol", ha dit el cap de llista. Llach no ha oblidat tampoc que, a l'hora de tirar endavant el procés, necessitaran la mà estesa que pregonava la CUP. Però s'ha mostrat convençut que, "en el terreny nacional, està claríssim que ens posarem d'acord". "I pel què fa a la resta, ja ens espavilarem, però també ens entendrem segur", ha puntualitzat.

I abans de sortir a fora la plaça Miquel Santaló, on hi ha l'hotel Carlemany, i fer via també cap a la festa de l'ANC, Lluís Llach ha recordat, amb sornegueria, la patacada del PPC. "I amb tot això, el PP de Girona, com veieu, a primera línia", ha afegit amb ironia.

C's, ascens meteòric

Ascens meteòric de Ciutadans a les comarques gironines on ha passat de no tenir cap diputat a ser la segona força amb dos escons. Els resultats han desfermat l'eufòria al restaurant Dúplex de Girona, on els membres de la candidatura ha seguit l'escrutini. Amb crits de 'Diputat, diputat!', han rebut el cap de llista, Jean Castel, i el número 2 de la candidatura, Alfonso Sánchez, que tenen l'escó assegurat al Parlament.

"Som segona força a les comarques gironines", ha celebrat Castel que ressalta que això vol dir que una gran nombre de gironins -més de 48.000- ha decidit "dir 'No' a la independència i 'Sí' a Catalunya, a Espanya i a Europa". Per al cap de llista, els bons resultats a la demarcació són també gràcies a una campanya electoral constructiva. "Hem posat la primera pedra d'una nova manera de fer política explicant un programa electoral amb propostes concretes", ha ressaltat Castel.

Per al líder de C's només hi ha una lectura possible dels resultats de les eleccions: que el 52% dels catalans no volen la independència. "Han de deixar ja la paraula independència, que només l'han utilitzat per tapar la seva incompetència", ha conclòs el cap de llista que també ha ressaltat que tenen representació "a cada província de Catalunya".

La CUP, a les portes dels dos diputats

La CUP ha obtingut el seu primer diputat al Parlament per les comarques gironines i fins i tot ha fregat el segon escó. "Estem molt i molt contents perquè hem triplicat els nostres resultats", ha afirmat el cap de llista per Girona, Benet Salellas. Centenars de persones han seguit l'escrutini des del casal independentista El Forn, on la CUP ha muntat una pantalla a l'exterior del local.

Amb més del 80% escrutat, el cap de llista ha sortit al balcó acompanyat dels candidats Marta Ball-llosera, Elisabet Punset i Toni Rico i la plaça els ha rebut a crits d'"Independència!".

"La valoració és extremadament positiva en tots el sentits", ha afirmat Salellas que afegeix que la CUP està satisfeta de ser decisiva en el procés. "Els resultats signifiquen república catalana Sí, però definir-la no queda només en mans de JxSí, nosaltres garantirem el caràcter popular", ha assegurat el cap de llista que demana a la ciutadania que no ho doni tot per fet. "Demà comença la feina i tothom ha de continuar treballant per proclamar de forma imminent la república catalana", ha conclòs Salellas.

"Moderada, però no eufòrica"

El PSC aconsegueix mantenir-se com a tercera força malgrat perdre un diputat. I això és el que els ha portat ha fer una lectura "no eufòrica però moderada", segons paraules del cap de llista gironí, Rafel Bruguera, que ha subratllat que els han faltat "uns quants vots" per assolir el segon diputat. "Tampoc ens hem quedat tan lluny", ha afegit el candidat socialista que ha subratllat que la formació manté "un espai important en el joc polític a les comarques gironines".

El partit ha viscut en aquests comicis el pitjor resultat en tota la història de la democràcia a les comarques gironines. Bruguera, que no ha fet referència a aquest fet durant la seva valoració, ha apuntat a la "clara polarització" dels comicis com a factor determinant per no "entrar amb més força". I ha recordat que durant la seva campanya s'han centrat en defensar el diàleg i la participació. Una participació, ha dit Bruguera, que ha estat "alta i històrica".

Mantenir representació

Qui també ha perdut un diputat ha estat el PPC, que ha passat de tenir-ne dos a quedar-se amb un. La formació retorna així al nivell de l'any 2010, alhora que perd una posició i passa a ser cinquena força. El cap de llista de la formació a Girona, Enric Millo, ha assenyalat que haurien volgut tenir el mateix resultat que el 2012 però "mantenir la representació a Catalunya era important i ho hem aconseguit".

En aquest sentit, ha assegurat que s'encarregarà de dur la veu dels més de 22.000 gironins que els han votat i de treballar per "mantenir la concòrdia entre catalans i espanyols". Millo també ha valorat positivament l'alta participació, tot dient que "és bona per a la democràcia", i ha fet èmfasi en la necessitat de seguir treballant per "garantir l'estabilitat" i el "benestar social de les persones".

"Hem tingut uns mals resultats"

"Hem tingut uns mals resultats, i això no ho podem obviar", assegura el cap de llista de Catalunya Sí Que Es Pot (CSQEP), Marc Vidal. El candidat ha recordat que els resultats de la coalició d'esquerres són equiparables amb els que va obtenir ICV el 2010, però que aleshores els ecosocialistes anaven en solitari.

"Ara ens presentàvem com una confluència d'esquerres, i no hem pogut crear una hegemonia que donés el tomb a les polítiques de dretes ni tampoc trencar la polarització Sí/No d'aquestes eleccions", ha dit Vidal. El candidat ha volgut agrair el suport als més de 18.000 gironins que han fet confiança a CSQEP i ha insistit, de nou, en què aquest 27-S "no s'ha votat en clau de plebiscit, sinó que s'han escollit els diputats per formar govern a Catalunya".

"Per això, nosaltres els reclamarem que treballin, sobretot, per donar resposta als problemes dels ciutadans", ha dit Vidal, que serà l'únic diputat per Girona que la coalició d'esquerres tindrà a l'hemicicle. "Davant un Parlament que, per primer cop, tindrà forces de dretes al govern i com a primer grup de l'oposició, nosaltres aixecarem la bandera de les esquerres", ha precisat Vidal. "I amb la humilitat que ens donen aquests resultats, treballarem amb energia per reclamar que es resolguin els problemes reals, les desigualtats i la pobresa", ha conclòs.

Manca de temps

Resignació a la seu d'Unió que, per primer cop, es queda fora de l'arc parlamentari. El cap de llista per Girona, Xavier Dilmé, assegura que a la demarcació el partit era "conscient" que no tindrien les coses fàcils (tot i que a Barcelona, s'esperaven poder tenir diputat). "Som conscients de la realitat del territori; era evident que treure diputat a Girona era un repte, i això ho tenia clar quan vaig assumir ser cap de llista", ha subratllat.

Per a Dilmé, les raons que han portat Unió a no poder superar la barrera electoral del 3% són, fonamentalment, dues. La primera, "la manca de temps" de què han disposat amb la imminència de les eleccions d'ençà que es va trencar la federació. I la segona, la polarització entre el Sí i el No que ha revestit aquest 27-S. "Qui juga a fer plebiscits ha de comptar vots i no escons, i si comptem vots tenim el Parlament dividit, amb una segona força que és clarament anticatalanista", ha valorat.

Per últim, el cap de llista d'Unió ha agraït el suport dels votants que els han fet confiança. "Volem enviar-los un missatge dient-los que no pateixin; és veritat que les coses no ens han anat bé, però tenim unes altres eleccions molt importants al desembre i el partit continuarà dempeus", ha dit, en referència als comicis al Congrés.