El celler La Vinyeta aposta per les exportacions i l'enoturisme per seguir creixent

El seu propietari, Josep Serra, espera una producció inferior a la de l'any passat però de molta qualitat

El propietari de La Vinyeta, Josep Serra, destaca la bona feina que s'està fent al conjunt de la DO Empordà i que està posicionant els seus cellers en un lloc preeminent. En aquest sentit, recorda que tot i que la denominació es va crear el 1975, ha estat en els últims 10 anys que "gent jove, formada i amb ganes d'innovar" ha apostat per fer "vins d'altura" que amb el pas dels anys han consolidat La Vinyeta i molts altres cellers. "Nosaltres som petits i mai podrem competir en volum amb altres regions vitivinícoles de Catalunya o de l'estat espanyol, però sí que podem oferir un producte de qualitat i singular", assegura.

Serra explica que l'any passat el celler va produir més de 200.000 ampolles, una xifra rècord i amb la que se senten "còmodes, que es va aconseguir perquè van llogar diverses vinyes velles a pagesos grans de la zona que es jubilaven. Unes vinyes, afegeix, "que produeixen poc però amb una qualitat suprema" i que els ha permès "anar més enllà" creant "elaboracions especials" amb varietats de raïm autòctones com la garnatxa roja o la carinyena blanca.

Elaboracions com els microvins, que amb produccions d'un màxim de 400 o 500 ampolles, ofereixen un producte únic amb els trets d'identitat de l'Empordà i, de retruc, ajuden a recuperar varietats gairebé abandonades. "Aquests productes són bons per al nostre celler i també per a la DO Empordà perquè treu de l'anonimat varietats úniques, exprimint-les al màxim i mostrant-les al món perquè la gent reconegui els productes d'aquesta terra", apunta.

Segons Serra, la feina feta ja s'està traduint en reconeixements nacionals i internacionals. Així, per exemple, un dels seus microvins, el Garnatxa Roja Torrats, va aconseguir la Medalla d'Or al concurs internacional Garnatxes del Món 2015 celebrat a Perpinyà i diversos dels seus vins han estat destacats a la prestigiosa llista de Robert Parker.

Uns dels reptes que Serra creu que la DO Empordà ha d'afrontar en el curt termini és el d'incrementar les exportacions. "Tenim la sort que la nostra és l'única DO de les comarques gironines i això ens facilita les vendes al mercat local, però amb això no n'hi ha prou perquè els mercats estrangers són els més exigents i els que ens poden impulsar a un altre nivell". De moment, La Vinyeta ja exporta el 20% de la seva producció a més de 20 països de tots els continents i l'objectiu és ampliar aquestes xifres perquè, segons Serra, "és un repte que els motiva".

A banda de produir bons vins, el propietari de la Vinyeta veu clau fomentar l'enoturime com a eina de promoció d'un territori únic com és l'Empordà i dels seus productes. De fet, el celler de Serra és un dels que més han apostat per aquesta via de negoci i de promoció amb tastos de vins, visites nocturnes al celler, sopars a la fresca amb actuacions musicals i moltes altres propostes. "L'Empordà té un potencial enorme amb la Costa Brava a tocar i cal fer un esforç perquè ens visitin els turistes i no només el públic local, que ara és el majoritari".