La CUP reclama poder fer mítings dins de les presons

Salellas considera que els reclusos així podran gaudir dels seus drets polítics "en plenitud"

Benet Salellas, cap de llista per Girona de la CUP, ha reclamat aquest matí des de l'exterior de la presó Puig de les Basses de Figueres que els presos puguin gaudir "en plenitud" dels seus drets polítics. De fet, la CUP havia enviat una sol·licitud per presentar les propostes de la formació en matèria de presons dins del centre penitenciari però el número 1 per Girona ha explicat que el permís els ha estat denegat. Segons Salellas, després de rebre la denegació per part de la Direcció General de Centres Penitenciaris, la CUP va presentar un recurs a la Junta Electoral de Zona i, finalment, a la Junta Electoral Central, "però van acabar confirmant el mateix plantejament que la Generalitat". Per això, ha lamentat que "quan determinats partits van a la JEC tenen molta pressa a donar-los la raó i, en canvi, quan es tracta d'emparar els presos no pensen en els seus drets".

Per la CUP, els interns "tenen dret a tenir informació directe" sobre la campanya electoral i també a poder "interpel·lar els representants polítics, igual com fa la gent del carrer". "Igual com s'entra a fer teatre, també s'haurien de poder fer activitats de caire polític", ha expressat Salellas, qui s'ha preguntat "per què ens fa por que la població reclusa estigui mobilitzada? Quina és la por de l'administració perquè els presos tinguin informació política de primera mà?". De fet, segons Salellas, "l'únic dret que tenen afectat els presos és la llibertat, però tenen la plenitud de drets civils i polítics".

D'altra banda, el candidat per Girona també ha denunciat que al centre penitenciari Puig de les Basses "no es respecta el dret a vot" dels interns. Salellas ha explicat que "aquesta setmana he estat en contacte amb interns del centre que m'han explicat que no se'ls tramita el dret a vot quan ho sol·liciten" i ha insistit que "les persones preses a Catalunya, ja siguin preventives o condemnades, no tenen el dret a vot suspès". En aquest sentit, Salellas ha exigit que "es garanteixi la informació als presos i que puguin votar per correu, com la resta de ciutadans". Tot i admetre que no tenen dades empíriques, Salellas creu que aquesta situació també passa en d'altres presons de l'Estat perquè "estem parlant de dinàmiques del funcionament de l'administració penitenciaria".

Polítiques públiques "de veritat"

El programa de la CUP en matèria de presons passa per "aplicar polítiques públiques de veritat per poder resoldre les desigualtats". Salellas ha explicat que la majoria de la població reclusa de Catalunya "ho està per delictes contra el patrimoni i, per tant, hi ha una clara relació entre les desigualtats econòmiques i l'ingrés als centres penitenciaris". En aquest sentit, Salellas creu que "si fem polítiques de veritat aconseguirem menys interns i menys gent privada de llibertat". "Ens trobem un model contradictori en què sabem que als rics els costa molt entrar i, en canvi, als pobres els costa molt sortir", ha denunciat Salellas.

El candidat de la CUP ha explicat que malgrat a l'estat espanyol hi ha la percepció que l'índex de delinqüència és molt baix, "tenim un dels índexs de població reclusa més alt d'Europa". "A diferència d'altres països del nostre entorn on s'aposta per mesures penals alternatives, a l'Estat només s'aposta per la presó com a mesura de càstig", ha relatat Salellas. Per això, tot i que la CUP aposta per "atacar l'arrel del problema", mentre no s'arribi a una "plena igualtat", Salellas ha afirmat que estan d'acord amb les "mesures penals alternatives".