Els productors de poma no preveuen que la independència de Catalunya els afecti

Enguany s'espera recollir el mateix volum que l'any passat

Els productors de poma de les comarques gironines preveuen que la collita d'enguany sigui similar a l'any passat pel que fa a producció.

Tot i que encara els falta la meitat de la collita per recollir, preveuen arribar a les 90.000 tones, de les quals 72.000 tones són certificades com a IGP Poma de Girona.

Per motius meteorològics, el calibre de la poma ha resultat més petit però això permetrà vendre millor el producte a l'estranger i mantenir l'exportació entorn d'un 30%.

Com que el mercat interior és el predominant, des de Poma de Girona no es creu que una possible independència els afecti negativament perquè asseguren el producte està "molt ben posicionat" i per tant "no els preocupa".

Bona meteorologia

La collita d'enguany ha sigut més tardana, es va endarrerir uns 10 dies, i les primeres previsions apuntaven a una caiguda de la producció d'un 4% respecte l'any passat. Finalment, però, tot fa pensar que s'arribarà als nivells de la temporada passada amb unes 90.000 tones de producció. D'aquestes, 72.000 es comercialitzaran amb la certificació d'IGP Poma de Girona procedent de les tres cooperatives que en formen part (Girona Fruits, Fructícola Empordà i Giropoma Costa Brava).

La meteorologia és clau per a una bona collita. Segons ha explicat el president de Poma de Girona, Venanci Grau, aquest any no van començar massa bé amb una primavera poc assolellada en el moment de la pol·linització de la flor i el juliol va ser massa calorós. Això va fer que la poma creixés amb més petita que en altres temporades. El temps agradable d'agost i setembre, però, va millorar els nivells de sucre del producte així com la seva coloració i també va permetre augmentar una mica més el calibre. En resum, el producte resultant serà "més exportable" i "de qualitat". També ha estat determinant que no hi hagués hagut cap gelada ni pedregada important.

Ara falta collir la meitat de les pomes però els productors són optimistes. El 80% dels arbres fruiters que queden per recollir compten amb una malla antipedregada i per tant tot fa pensar que es podrà treballar amb normalitat fins al final. A nivell de producció de poma a Catalunya, es calcula que la collita d'enguany serà un 3% inferior respecte l'any passat, que va ser de 296.530 tones.

Els avenços tècnics permeten allargar la comercialització de la poma

Els productors gironins treballen colze a colze amb els tècnics de la Fundació Mas Badia, una estació experimental situada a la Tallada d'Empordà (Baix Empordà) dedicada a l'estudi i la implementació de millores per optimitzar aquest cultiu. Entre els avenços assolits els dos últims anys, destaca una millora en la gestió del fred que evita haver d'utilitzar productes químics per a la conservació de la poma ja collida i fer-ho de forma totalment natural. Això ha permès allargar la comercialització de la poma i passar dels vuit mesos fins als dotze. Segons Grau, aquest és un avenç molt important perquè "dóna continuïtat en el mercat i això fa que el consumidor trobi la poma de Girona tot l'any" i no hagi de comprar-ne d'altres zones.

Un altre avenç molt important ha estat la implementació del que es coneix com 'Giroreg', un sistema monitoritzat del reg mitjançant censors que llegeixen la humitat del sòl. Aquest sistema ha permès optimitzar el reg dels productors amb un estalvi del 36% de l'aigua.

La combinació del mercat interior amb l'exterior

Actualment, el 30% de la producció de poma s'exporta entre 15 i 17 països mentre que el 70% restant es queda al mercat espanyol, sobretot destinat a les grans superfícies (més de la meitat). Segons explica el president de Poma de Girona, Venanci Grau, la previsió és continuar treballant en els dos mercats i anar-ho ajustant en funció de la producció. Així per exemple ha explicat que el fet que aquest any les pomes hagin sortit amb un calibre més petit permetrà destinar-les al mercat exterior, que es vendran molt millor, mentre que en el mercat interior es prefereixen mides més grans. "Si no estiguéssim exportant això hauria estat un problema aquest any", reconeix Grau.

Pel que fa a les vendes, la poma gironina s'ha posicionat amb força gràcies a la reactivació del consum privat i també perquè els preus són els correctes. També hi ha ajudat que el mercat estigui "net" de poma procedent de l'hemisferi sud, com ara d'Amèrica del Sud, i que tampoc hi ha hagi hagut una "invasió d'importació" de poma estrangera com ara Itàlia i França que enguany no han tingut bones collites.

No els preocupa el procés sobiranista

Tot i el predomini del mercat espanyol, un 70%, els productors gironins no tenen por d'un efecte negatiu amb les vendes davant una possible Catalunya independent. El president de Poma de Girona, Venanci Grau, afirma que fins ara no han notat cap càstig, tot el contrari. Assegura que cada cop són més els supermercats que els demanen etiquetar el producte amb IGP Poma de Girona. Confien en què el consumidor continuarà apostant per aquest producte. Per Grau, "el consumidor és prou intel·ligent i prou racional per triar el que busca".

També els esperona el fet que no hi hagi massa alternatives. Davant un possible boicot del producte, els consumidors i les grans superfícies no podrien abastir-se només amb la poma de l'Aragó i si volguessin importar producte de l'estranger els costaria encara més car.

De les sis varietats que es cultiven a la demarcació de Girona, només una no s'exporta. L'any passat es van assolir les següent xifres. Al capdavant de tot trobem la poma Golden i similars amb 42.100 tones, seguit de la Gala (15.750 tones), les vermelles (12.195 tones), la Granny (8.500 tones), la Fuji (5.500 tones), la Cripps Pink (5.400 tones). També es van recollir 1.178 tones restants d'altres varietats de tardor. En total, es van recollir 90.623 tones de pomes gironina durant la temporada passada.

Entre les assignatures pendents, hi ha continuar reduint la presència de la Golden i substituir-la per altres varietats -aquest any es vol que aquest 2015-2016 es quedi en un 20 o 25%-.

Durant la presentació, s'ha comptat amb la presència del director de l'Irta-Mas Badia, Josep Maria Pagès i el director dels serveis territorials d'Agricultura, Vicenç Estanyol. Aquest últim ha elogiat la feina conjunta que estan fent productors i tècnics per saber combinar la tradició d'un producte que es remunta a 50 anys enrere i la innovació que els permet seguir millorant.