Llach (JxSí): 'Entre nosaltres i la CUP tenim la majoria absoluta quasi garantida'

El cap de llista assegura que el cardenal de València li recorda "l'església més fosca"

A les escales de Sant Domènec, al migdia, Lluís Llach ha apropat el discurs de Junts pel Sí als estudiants de la UdG. El cap de llista ha admès que a Catalunya hi ha "bosses de gent" a les que no poden arribar perquè només segueixen mitjans de comunicació que silencien els seus arguments. Per això, ha instat a fer servir "el boca orella" per intentar convèncer i explicar per què la societat catalana ha engegat el procés.

Tot i això, es mostra convençut que el sí s'imposarà a les urnes. "El condicional de 'què passarà si no ens en sortim' no el contemplo perquè estic convençut que, almenys a nivell d'escons, tenim la majoria absoluta quasi totalment garantida entre nosaltres i la gent de la CUP", ha exposat Llach. Segons el candidat, això permetrà fer un primer pas des del nou Parlament, que és "notificar al món" que Catalunya comença el procés d'independència. Aquesta majoria, afegeix, també permetrà començar a treballar per bastir "les tres potes" del nou estat.

"Als 67 anys he viscut, quan ja no m'ho esperava, la insurrecció democràtica i pacífica més important i és meravellós perquè la gent ha decidit fer-se protagonista de la història", ha afirmat el cap de llista que creu que, davant aquest "canvi de xip", no hi ha estratègia de la por que pugui vèncer. "Després de 40 anys de brutalitat de dictadura, la por va quedar instaurada a les generacions que us han procreat", ha explicat als universitaris i ha destacat que una de les virtuts del procés és que aquesta por "s'ha perdut".

En aquest sentit, ha ironitzat sobre "els santcristos grossos" que està traient l'Estat per intentar desmobilitzar el 'sí'. "Ara surt un cardenal que vol resar cada tarda per la unitat d'Espanya, recordant-nos la tradició de l'església espanyola més fosca que va ajudar a alçar el cop d'estat contra la república", ha afirmat. També ha carregat contra l'amenaça dels bancs. "Però algú es creu que 'la Caixa' marxarà de Catalunya? És un acudit de collons. En Fainé serà com sigui però tan burro no deu ser", ha reblat Llach. "No en feu ni cas", ha instat.