La retirada del Vol Gastronòmic començarà el 28 de setembre

El desmuntatge durarà tres dies

L'estructura del Vol Gastronòmic estarà fora del pont de Pedra a partir del 30 de setembre. Aquesta és la previsió que tenen els responsables del projecte, que aquest dimarts han entrat una instància a l'ajuntament informant que ja ho tenen tot a punt per començar amb l'operació de retirada a partir del dilluns 28. La previsió és que l'operació de desmantellament de l'estructura -que pesa més de 20 tones- duri tres dies. 

Dilluns es retiraran els elements annexes (rampa i els balcons) i es faran les desconnexions dels subministraments, dimarts una grua de gran tonatge carregarà l'estructura dalt un camió i dimecres s'aprofitarà per reposar tota la zona i deixar-la com abans d'instal·lar-hi l'estructura. 

El responsable de desmantellament del Vol, Miquel Poch, ha explicat que han trigat més del previst per organitzar tota l'operació perquè calia posar d'acord molts tècnics i operaris com arquitectes, projectistes, gruistes o paletes. Està previst que durant aquests tres dies treballin en la retirada del Vol més de vint persones. 

Sobre el futur de l'estructura, Poch ha explicat que un camió la traslladarà a un "terreny neutral" fora de la ciutat de Girona. També ha afegit que hi ha diverses ofertes sobre la taula però que el Vol s'estarà en aquest terreny fins que els seus propietaris decideixin quin és el futur d'aquest mòdul de vidre, que es va concebre com a restaurant de cuina en directe. 

Sense coneixement de cap sanció

Poch ha concretat que no tenen coneixement de cap sanció per part de l'ajuntament. Els propetietaris del Vol haurien d'haver-lo retirat a finals de juliol (tenien permís per només un any) i el consistori els va negar una pròrroga d'un any més que havien demanat. Com que els impulsors del projecte -l'empresa gironina IXCE- no desmuntava l'estructura, el consistori va haver d'enviar un requeriment on els donava de termini fins el dilluns 21 per treure'l. 

Des de l'ajuntament, la regidora d'Urbanisme, Marta Madrenas, ja va alertar que si no complien amb els terminis hi hauria sancions i que, en cas de no retirar-lo, el consistori actuaria de forma subsidiària. Un extrem al qual, si es compleixen les previsions dels promotors, no caldrà arribar. De moment, la tramitació administrativa d'aquest expedient continua endavant i està en mans dels serveis jurídics. 

Un projecte que acaba amb mal peu

L'empresa gironina IXCE va presentar el maig del 2014 el projecte del que havia de ser una plataforma de promoció de la cuina tradicional de les comarques gironines. El Vol Gastrònòmic va néixer amb la implicació de l'ajuntament que, tot i ser una iniciativa 100% privada, va permetre als promotors instal·lar un mòdul de més de 20 metres de llarg a un lloc emblemàtic de la ciutat: al pont de Pedra amb vistes a les cases de l'Onyar.

L'espai s'instal·lava a finals de juliol de l'any passat -enmig de crítiques d'alguns veïns i de partits com la CUP- i la intenció dels promotors era que, després de Girona, el muntatge es pogués instal·lar en d'altres ciutats europees com Londres, Moscou o Sant Sebastia.

El projecte no ha tingut el ressò que esperaven els promotors i no només no han aconseguit que giri sinó que han tingut problemes per retirar la infraestructura (un gran cub de vidre que pesa més de 20 tones). Encara està per veure quin futur tindrà el projecte.