L'arròs i el moviment 'slow food', novetats del Fòrum Gastronòmic 2015 de Girona

El certamen dedicat a la cuina reunirà més de 200 expositors del 15 al 17 de novembre

Girona tornarà a ser el punt neuràlgic de la gastronomia del 15 al 17 de novembre amb la celebració d'un nou Fòrum Gastronòmic. Aquest esdeveniment -que va néixer a Vic el 1999- s'ha celebrat ja cinc vegades a Girona, on l'organització va decidir traslladar-lo el 2007. A més, també és itinerant i s'ha fet a Santiago de Compostela i la Corunya i, per primera vegada, també a Barcelona el 2014. 

Del 15 al 17 de novembre, el Palau de Fires i l'Auditori compaginaran activitats dedicades al públic professional -amb conferències i tallers protagonitzats per cuiners de renom- però també hi ha una part dedicada al públic en general i al món empresarial a l'entorn de la cuina. Es tracta de la fira del fòrum que, amb un espai que supera els 17.000 m2 (un 10% més que en l'edició del 2013) reuneix empreses del sector que ofereixen productes i serveis per als restaurants i les empreses de restauració i també s'ofereixen tastets. El 85% de l'espai comercial ja està venut.

Segons ha avançat un dels directors de l'esdeveniment, Pep Palau, esperen superar els 200 expositors i, hores d'ara, ja compten amb una cinquantena d'empreses -moltes de gironines- que s'han inscrit per primera vegada per participar en la fira. "Som de llarg el congrés que es fa a Girona que compta amb una fira tan gran", ha destacat Palau. 

L'arròs com a protagonista

El Fòrum Gastronòmic ofereix activitats durant tres dies a l'entorn de diferents aspectes de la cuina. De fet, dins de l'esdeveniments hi ha espais dedicats a algunes especialitats com el Fòrum Vi, el Fòrum Empresa i el Fòrum Dolç. Enguany, però, els organitzadors han volgut donar especial rellevància a dos aspectes de la cuina. 

Per una banda, s'ha dissenyat un espai i un programa específic per al món de l'arròs. Així doncs, hi haurà diverses sessions de cuina en directe sobre aquest ingredient -per exemple el cuiner Nandu Jubany repassarà els arrossos que s'han fet al seu restaurant- i també hi haurà un espai de restauració on una quinzena d'establiments oferiran tastets. 
Segons ha explicat un dels directors del Fòrum Gastronòmic, Pep Palau, van pensar en aquest plat perquè tots els cuiners l'han fet als seus establiments i perquè és un producte molt estès a la gastronomia i, en especial, a la zona de Girona on l'arròs de Pals és protagonista. De fet, com és un producte tan popular, també s'ha previst un concurs d'arrossos. 

L'altra novetat destacada és la mirada que es fa al moviment 'slow food', que va néixer Itàlia als anys 80 per combatre el menjar ràpid i defensar el cultiu i el consum ecològic i sostenible. Enguany, el Fòrum vol donar importància a aquesta manera d'entendre l'alimentació i ha convidat el fundador del moviment, Carlo Petrini, que el diumenge farà una conferència. 

El xef Joan Roca -que també serà un dels protagonistes del Fòrum juntament amb els seus germans Josep i Jordi- ha destacat que és un encert que es dediqui un espai a la sostenibilitat perquè, tot i reconèixer que en la cuina mai ha estat de banda, sí que considera que cal "crear consciència" sobre la importància de defensar els petits productors. 

A més, el xef del millor restaurant del món ha destacat que el Fòrum Gastronòmic es diferencia d'altres congressos de cuina perquè "no és endogàmic" sinó que ha aconseguit ser "magnètic" i implicar el territori i d'altres sectors interessats en la cuina. "Està connectat amb l'entorn, el caliu que notem aquí no es troba en d'altres congressos arreu del món", ha manifestat.

Per la seva banda, el president de la Diputació de Girona, Pere Vila, ha destacat la vessant formativa de l'esdeveniment i l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, ha agraït que els organitzadors facin confiança en Girona i mantinguin aquí una de les seus del Fòrum. "La gastronomia fa una aportació colossal a les comarques gironines i tot eclosiona al Fòrum Gastronòmic", ha valorat. 

Els noms destacats

Durant tres dies, passaran per l'Auditori de Girona els cuiners catalans més destacats del moment però també s'hi afegeixen noms de la cuina internacional. Allà faran sessions de cuina en directe i presentaran tècniques i receptes. Algunes activitats són de pagament i per a d'altres cal inscripció prèvia. 

Alguns dels noms del Fòrum són Josep, Joan y Jordi Roca, Jordi Cruz, Sergio y Javier Torres, Dani García, Paco Pérez, Ángel León, Ricard Camarena, Fina Puigdevall o Nandu Jubany, entre d'altres.

Els organitzadors esperen assolir l'èxit de l'edició del 2013 quan van fer ple absolut, amb més de 8.000 plats cuinats en les sessions, tallers i ateneus, i més de 2.000 persones que van assistir de manera simultània als nombrosos actes que es van organitzar durant els tres dies.