Girona recorda el setge que va viure la ciutat l'any 1809

Persones vingudes d'Itàlia, França, Suïssa, València i Aragó han participat de l'esdeveniment

Durant tot el cap de setmana l'associació Girona 1809 - una de les tres entitats que es dediquen a les recreacions històries a la capital gironina- ha celebrat la 8a edició de la festa dels setges napoleònics. Els actes van arrencar ahir, dissabte 19 de setembre, amb l'obertura del campament napoleònic a les Ribes del Ter, la demostració de jocs de taula de les guerres napoleòniques, representacions teatrals i les desfilades dels grups de recreació participants per la ciutat.

A la tarda van portar a terme la representació del gran dia de Girona, la brutal batalla en la qual les tropes franceses van entrar a la ciutat de Girona l'any 1809 des de la caserna dels Alemanys i, contra tot pronòstic, van ser rebutjades pels defensors de Girona. Una petita victòria que ha quedat en els llibres d'història i que també es va produir un 19 de setembre. En aquest cas, la recreació es va muntar a la muralla de la ciutat passant per la plaça dels Apòstols i diversos carrers del Barri Vell.

Aquest diumenge ha estat el torn de la batalla final, aquest cop inventada, però similar a algun episodi que es va viure a la ciutat durant el setge que va patir Girona ara fa més de dos cents anys. Una ocasió on també s'han pogut veure les heroïnes de Santa Bàrbara, les gironines que van tenir un paper destacat durant els setges napoleònics i que s'encarregaven de recollir i curar els ferits o caiguts en combat. "Ja fa vuit anys que vam començar aquesta iniciativa municipal que va sorgir de forma esporàdica però que al llarg del temps ha anat engrescant a més gent", ha explicat un dels membres de l'entitat i participant dels actes que recreava un abanderat i subtinent del regiment d'Ultònia, David Vivó.

Tal i com recorda Vivó, que és professor d'universitat, Girona ha estat una ciutat molt assetjada ja que era la "porta d'entrada a Catalunya". "El que fem és recreació històrica, juguem però ho fem amb bases autèntiques, volem que sigui educatiu només cal veure els nostres uniformes que són de l'època de llana i coloraines", ha detallat.

Segons el participant, el mercat dedicat a les recreacions històriques està en augment a Europa i als Estats Units. "A principis d'estiu en la interpretació de la batallada de Waterloo hi van participar 7.000 persones", ha afegit. A Girona s'han reunit una xifra bastant inferior, al voltant d'un centenar de persones provinents d'arreu de les comarques gironines, València, Aragó, els Bersaglieri Bresciani d'Itàlia i recreadors de França o Suïssa. L'edició d'aquest ha comptat amb artilleria, canons i cavalleria. Com a novetat, per primer cop, la batalla final s'ha traslladat als jardins del pavelló de Fontajau.

Una festa històrica i lúdica

"Hem decidit provar un escenari nou perquè fos més fàcil veure-ho per als espectadors i entendre com funcionava una batalla en aquella època", ha comentat Vivó. En total, desenes e persones i curiosos s'han apropat fins aquest indret per seguir l'esdeveniment.

Un dels participants, que representava ser un dels membres de les tropes franceses, era l'Óscar Ramos que havia vingut especialment des de l'Argentina per participar en aquesta recreació gironina. "Tenia uns dies de vacances, sóc el meu propi cap i vaig decidir venir perquè estic boig per les recreacions. A l'Argentina també faig col·lecció de soldats", ha explicat.

Tal i com ell mateix ha admès, estava "molt content" per poder participar en aquesta vuitena festa dels setges napoleònics ja que es considera un amant de la història, sobretot de l'imperi francès, Napoleó i la guerra d'independència espanyola. "Jo ja he participat a la batalla de Waterloo d'aquest any i al meu país fem recreacions d'episodis de la història espanyola. Era inevitable que vingués", ha conclòs.

Gran part dels assistents ha destacat la qualitat dels uniformes i la voluntat dels participants d'explicar part de la història de la capital gironina. "Són fantàstiques, està molt ben fet i pots veure el paper que van tenir les dones que van actuar activament en aquests setges", assegurava en Joan. "És una cosa molt maca que no es pot oblidar, nosaltres sempre hem estat la mig dels francesos i els espanyols, esperem que ara no es torni a produir", ha ironitzat un altre dels assistents, en Lluís Julvé. De cara a la desena edició, Vivó ja ha avançat que tenen previst organitzar una gran recreació per commemorar els deu anys de vida d'aquesta festa cultural, històrica i lúdica.